Kesäkuussa otsikoihin nousi lahtelaisratsukon ja auton kolaritilanne. Sosiaalisessa mediassa jaettiin kuvaa hevosen takajalasta, johon omistaja kertoi auton sivupeilin osuneen. Asiasta uutisoi muun muassa Yleisradio.
Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tuula Taskinen on sitä mieltä, että ikävät tilanteet hevosen kanssa liikenteessä ovat lisääntyneet viime aikoina.
”Tutkittua tietoa asiasta ei ole, mutta samaa mieltä ovat monet minuun yhteyttä ottaneet ratsastajat. Sosiaalinen media nostaa asiat nopeasti esille”, Taskinen sanoo.
Keskustelu aiheesta on toivottua. Taskinen sanoo, että etenkin hevosihmisten pitäisi pystyä tuomaan asia vielä rohkeammin esiin. Taskinen on pitkäaikainen hevosharrastaja ja hevosenomistaja itsekin.
”Hevosihmisten on hyvä keskustella rakentavasti omista kokemuksistaan, sillä meilläkin on oikeus olla liikenteessä. On myös tärkeää, että näytämme liikenteessä hyvää esimerkkiä ja olemme kohteliaita muille”, Taskinen sanoo.
Hän muistuttaa, että on monia seikkoja on otettava huomioon, kun lähdetään hevosen kanssa liikenteeseen. Ensinnäkin ratsastajien ja ohjastajien on muistettava, että liikenteeseen tulee lähteä vain maastovarman hevosen kanssa.
”Koko tämän keskustelun olennaisin pointti moottoriliikenteelle on, että laki velvoittaa noudattamaan tarpeellista varovaisuutta ratsuja ja hevosajoneuvoja kohdattaessa.”
”Tietenkin hevonen on pakoeläin ja aina arvaamaton, vaikka olisikin maastovarma. Hevosta pitäisi totuttaa turvallisesti tallin pihassa autoihin ennen maastoon lähtöä.”
Ratsastaminen ei ole sallittua kevyen liikenteen väylillä, ellei siitä ole erillistä lisäkilpeä. Tiellä tulee aina ratsastaa tien oikealla puolella. Kun ratsastaja taluttaa hevosta, hänen pitäisi jalankulkijan tavoin kävellä tien vasenta puolta.
Jos hevosen perässä on vedettävänä kärryt, vaunut tai reki, se rinnastetaan aina kulkuneuvoon. Kulkuneuvoa koskevat samat säännöt kuin autojakin. Liikkuminen kärryjen kanssa kevyen liikenteen väylällä on kiellettyä, vaikka väylällä olisi ratsastuksen salliva liikennemerkki.
”Jos noustaan hevosen selästä pois, muututaan siis jalankulkijoiksi. Kevyen liikenteen väylällä hevosta saa periaatteessa taluttaa aivan kuin koiraakin.”
Hevosajoneuvojen kanssa pitää myös muistaa, että heijastinten tulee olla oikeanlaiset. Valkoisten heijastinten tulee osoittaa eteenpäin ja punaisten taaksepäin.
Taskisen mukaan eräs helposti unohtuva asia on se, että hevosen kanssa liikenteeseen lähtiessä liikennesääntöjen tulee olla hallussa.
”Lapsiratsastajien kohdalla ei aina tulla ajatelleeksi, että heidänkin pitäisi osata liikennemerkit ja ymmärtää esimerkiksi väistämisvelvollisuus”, Taskinen sanoo.
Muita muistettavia asioita ovat turvavarusteet ja se, että hevosen kanssa liikenteessä tulisi aina käyttää tien oikeaa reunaa ja mahdollisuuksien mukaan tien piennarta.
Turvallisuus on kaiken ydin, mutta tässäkin tapauksessa oikeanlaisilla käytöstavoilla voidaan luoda hyvää. Esimerkiksi naapureiden ja tienhoitokunnan kanssa pelisäännöistä on hyvä keskustella.
”Muiden tielläliikkujien kanssa pitäisi pyrkiä vuorovaikutukseen. Ilmaise omat aikeesi rauhallisesti. Jos tulee tarve, pyydä autoilijoita pysähtymään nostamalla käsi pystyyn. Hevosihmisten pitäisi tässä suhteessa olla mallikansaa.”
Yleisimmät ongelmat ovat kaikille hevosihmisille tuttuja.
”Se, että turvaväliä ei anneta riittävästi taakse, eteen ja sivulle, jotta hevosella olisi tilaa tarvittaessa liikkua. Ja sitten se, että nopeutta ei pudoteta riittävästi hevosen kohdattaessa. Ajoneuvon nopeuden pitäisi olla sellainen, että pystyy tarvittaessa pysähtymään. Hevosta ohittamaan lähtiessä pitäisi myös valita paikka hyvin”, Taskinen sanoo.
Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Hevosurheilussa 10. heinäkuuta.