Don Real palaa kehiin 5-vuotiaana. Tässä ollaan oripäivillä kaksi vuotta sitten.  Kuva: Leena Alerini
Kasvatus ja jalostus

5-vuotiaat Don Real, Gangster He'Las, Prime Time ja Reddie Mercury oripäivien vanhimmasta päästä – "Katsotaan, mitä lautakunta sanoo!"

Kotona sen verran paljon vanhempia oriita jo ennestään, toteaa oriinpitäjä.

Leena Alerini
Helasoiden Saksantuonti löytyi Sosatheilta: Prime Time.

Ulla ja Kimmo Helasuo tuovat oripäiville kaksi 5-vuotiasta kouluoritta. Nuoria estehevosiaan Santosta, Temptationia ja Casadoria he eivät halua Saksasta nyt tuoda, sillä niiden kouluttaminen on niin kesken. "Aloittakoon kilpailemisen", Ulla Helasuo toteaa niiden kohdalta.

"Meillä on kotona sen verran paljon vanhempia oriita jo ennestäänkin."

Prime Timella on jo ollut luvat oldenburgiin ja se on astunut Sosathilla 3- ja 4-vuotiskaudet.

Gangster He'Las käy Suomessa vaan kääntymässä ja palaa samantien Saksaan kilpailemaan.

"Sillä on nyt kaksi kisastarttia. Laatuarvostelun voitti Suomessa ja Saksassa sijoittui hiljattain kakkoseksi kun hirnui. Se sai oldenburgiin nyt luvat, mutta 5-vuotistesti vaatii vielä kisatuloksia."

Esittäjä molemmille on vielä auki. Molemmat hevoset ovat olleet Madita Rentzillä ja on mahdollista, että Rentz esittää ne myös Suomessa.

"Tai lähettää jonkun oman ratsuttajansa", Helasuo arvelee.

Prime Time jää Suomeen ainakin yhdeksi kaudeksi.

Helasuot palaavat itse Suomeen Espanjasta myös huhtikuun alussa.

Gangster Hela's ehti kilpailla myös Suomessa.

Kolmas 5-vuotias askellajihevonen on Satu-Maria ja hänen äitinsä Eeva-Liisa Jauhiaisen FWB Reddie Mercury. Reddie on kasvanut jo lähes 170 sentin säkäkorkeuteen ja on pitkäjalkainen, modernin näköinen, isolinjainen hevonen.

Emätamma Usla ylsi intermediaire 1:een asti. Isä Bernay kuoli nuorena, joten siitä jäi vain rajallinen määrä jälkeläisiä, eikä emänisä Dream of Glorykaan (Donnerhall) ollut erityisen pitkäikäinen.

Reddie on linjattu Coktailiin sekä emälinjallaan että isän puolella. Satu-Maria Jauhiainen sanoo hymyillen, ettei tiedä 'onko se hyvä vai huono asia'.

Ori oli pitkään koulutettavana Tanskassa Rudie Telgenhofilla. Oripäivillä sen esittää Eeva-Liisa Jauhiainen.

"Katsotaan, mitä lautakunta siitä sanoo", Satu-Maria Jauhiainen toteaa. "Ei sitä siksi ole tehty, että jalostusori saataisiin, vaan siitä perinteisestä vähän hölmöstä syystä, että itsellä alkoi olla vanheneva kilpatamma josta piti saada varsa." Reddie jäi tamman viimeiseksi, sillä se oli lopetettava munasarjakasvaimen takia.

Nimi Reddie tulee varsan väristä, joka ei tullut iloisena yllätyksenä, ja tietenkin siitä, että Freddie Mercurya on tullut kuunneltua.

Jauhiainen olisi halunnut mustan oriin, ja nimikin oli jo valmiina: Blackie. Mutta tuli juuri se, mitä hän ei olisi halunnut: rautias, merkitön, 'jotenkin vanhanaikaisen värinen' yksilö. "Kuitenkin parempi punaisen sävy kuin aikanaan Ruutsalon Suomeen tuomalla, emällään, josta Nybergin Kiki aikoinaan sanoi, että tamma on rumimman mahdollisen värinen hevonen, mutta muuten se ei täällä Suomessa myytävänä olisikaan, joten ostetaan se sulle kilpahevoseksi kuitenkin. "

Emätamma ei kasvattanut pojastaan nöyrää. "Se ajatteli varmaan, että kun nyt 100-vuotiaana sai ainokaisensa, sen pitää antaa kukoistaa villinä ja vapaana. Varsa kävelikin äitinsä yli jo pienenä, puri sitä ja söi sen ruoat", Jauhiainen nauraa. "Jos yritin vähän komentaa varsaa tamma mulkoili minua vihaisesti."

Vaikka olikin maitovarsana riiviö, saatuaan lisää ikää ja etenkin oltuaan laumassa, oriin tavat paranivat. 2-vuotiaana se oli Karoliina ja Antti Jauhiaisen orilaumassa. Sen jälkeen harkittiin vakavasti ruunausta, mutta kasvattajakollegat Eeva-Liisa Penttilä ja Anneli Hakatie rohkaisivat pitämään suvun takia oriina. Kun oriina pysymyspäätös oli tehty, se lähti koulutettavaksi Telgenhofille, koska Jauhiaisilla on hänestä aiempien hevosten perusteella niin hyvät kokemukset,

"Mulla on yksi näppärä mutta vähän pieni Michellino-tamma kotona. Astutan Reddiellä vaikka sen", Jauhiainen tuumaa.

Reddie Mercury kolmevuotiaana orilaitumella.

5-vuotias esteori on Sammaliston Don Real, joka on Riikka Harjulan työn alla ja osallistuu nyt suorituskyvynkokeeseen. Don Real hyväksyttiin esitarkastuksessa 3-vuotiaana vuonna 2022.

"Mähän tein sen aika valmiiksi jo viime oripäiville, kun luultiin että saisi pidemmät luvat kun näytetään nelivuotistestissä", Harjula toteaa. "Hyppeli neljäveenä jo viisiveetehtäviä mennen tullen, mutta viime hetken sääntömuutoksen myötä 4-vuotias olisi saanut vain vuoden luvan, joka sillä siis olisi ollut 3-vuotistestin ansiosta jo muutenkin, joten päätettiin että ei sen tarvi mennä niitä tekemään."

Harjula kehuu oriin maasta taivaaseen.

"Doni valmistautuu oripäiville hyvää vauhtia. Muutin Riksuun eli Sammalistoon joulukuun alusta, ja tammikuun alusta kaivoin sitten tämän herrasmiehen takas hommiin. Se on kyllä jotain uskomattoman viisasmielistä että kuolevainen hevosenkouluttajaihminen ei voi ymmärtää. Vähän höppänä luonteeltaan, mutta samalla siinä on sopivasti urheiluhevosen herkkyyttä. Eli hommia ja töitä on jatkettu siitä mihin jäätiin, oikein hyvällä draivilla."

Ainokainen nelivuotias, Vivito de Hallier, on karjalohjalaisen Maija Korpivaaran entisellä kasvattajanimellä syntynyt oldenburg, siltä ajalta, kun hän asui vielä Ranskassa.

Korpivaaralla on oripäivillä kaksi kasvattia. "Molemmat ovat kyllä ihania, mutta kai sen vastauksen saa, jos kasvattajalta kysyy", Korpivaara toteaa. "Mutta tietenkin sillä varauksella, että ne ovat nuoria hevosia ja oripäiväviikonloppu on pitkä kolmen päivän pinnistys. Koulutustilaisuushan se myös on!"

Erityisesti Viviton suku saa kasvattajalta kehut. Isä on hannoverori Vivino, mutta emälinja erityisesti on maininnan arvoinen: Weihe Glück on Isabell Werthin kuuluisan GP-tamman Weihegoldin jälkeläinen, staatspremie-tamma, jolla on oldenburgiin hyväksytty jalostusorijälkeläinen Figo Crystal. Weihe Gluckin täysveli on norjalaisratsastuksessa oleva GP-ori Total Hope.

Bossanova Crystal on Korpivaaran 3-vuotias hannover-kasvatti ja edustaa tämän nykyistä kasvattajanimeä.

Vaikka kouluoriita ovatkin, molempia Korpivaaran kasvatteja ratsastaa ja ne myös esittää Hassan Iber.

"Nuorella hevosella on tärkeää se, että ne ratsastetaan eteenpäin. Siitä ei voi tinkiä. Mä olen Hassania aika paljon käyttänyt", Korpivaara tuumaa.

Lots of Love.

Riihimäkeläinen Eveliina Huuhtanen on ensikertalainen oriintuoja, mutta hänellä on vankat tukijoukot: Anneli Hakatie ja Riikka Harjula Sammalistosta. 3-vuotias FWB Lots of Love asuu Sammalistossa, ja siellä hankkii elantonsa tallitöissä sen omistajakin.

"Riikan kanssa yhdessä ollaan hevosta oripäiville valmisteltu. Irtohyppäämistä ollaan harjoiteltu aika paljonkin, ja se sujuu kyllä hyvin. Mutta Riikka sen esittää Ypäjällä, ettei mene siihen mokaan, että mä rupean jännittämään", Huuhtanen kertoo.

Kimo-ori Lots of Lovessa sen omistajaa miellyttää eleganttius, keveys ja luonne ja hyppäämisessä kapasiteetti, selän käyttö ja rohkeus. "Sen kanssa on helppo toimia, koska se on ihan älyttömän miellyttämisenhaluinen", Huuhtanen kertoo. Ja suku, joka on hyvin made in Finland, kun sekä isä että emänisä ovat FWB-hyväksyttyjä. "Londenista tykkäsin heti kun sen oripäivillä näin, ja myös Ladosta olen nuorempana paljon ihaillut." Peik Andersinin verraton kilpaori Lados, suoraan Landgraf I:stä, sai vuonna 2002 omassa jalostusarvostelussaan 43 rakennepistettä ja ensimmäisen palkinnon.

Huuhtanen osti oriin vuosi sitten ja esitti sen myös viime syyskuun kyvyt esiin-finaalissa Salpauksessa. Hevonen oli neljäs.

"Este- ja kenttähevosta siitä on tarkoitus tehdä, mutta jos jos saa luvat, niin saa kyllä sitten astuakin."

Suomi-Ranska-Suomi

Oripäivät ovat Maija Korpivaaralle ensimmäiset sellaiset, joihin hän tuo oriita itse.

"Paljon olen kyllä istunut niitä katselemassa."

Tarina nimen takana menee niin, että Maija Korpivaara, 65, kasvatti vielä vuonna 2020 hevosiaan Volesvresissa, Ranskan Charolaisin alueella, jossa tilan nimi oli Halliers.

"Viihdyttiin siellä vuosikausia, remontoitiin huonokuntoinen tila kuntoon. Sitten tuli vuosi 2020 ja korona, joka oli Ranskassa aivan kauhea kokemus. Siellähän pistettiin kaikki kiinni, eikä hevosiakaan voinut myydä, kun kukaan ei voinut käydä missään. Kun meidän omistaman Karjalohjan tallin vuokrasopimus oli saman vuoden lopussa päättymässä, päätettiin pistää Ranskan tila myyntiin ja muuttaa takaisin Suomeen", hän kertoo.

"Siinä pakattiin 16 hevosta kahteen rekkaan ja muutettiin Suomeen."

Siinä vaiheessa Korpivaara otti takaisin käyttöön kasvattajanimen Crystal, jota hän käytti ennen Ranskaan muuttoa vuonna 2016.

"Sillä nimellä löytyy tietokannasta kyllä vanhempia nimiä, Crystal Friend ja Boy, Beauty ja mitä niitä on."

Oripäiville ilmoittautuneet 2024

Lämminverioriit

3-vuotias esteori

Lots of Love FWB (Londen 223 – Louiza, Lados BRD 102)

3-vuotiaat askellajioriit

Isakas Valamo FWB (My Vitality – Scarlet III, Sir Donnerhall I)

Sir Sawyer Francis FWB (Sir Arthur Carrus 220 – Riverbank Expensive 2810, Riant 116)

Bossanova Crystal  HANN (Bon Courage – Diandra de Halliers, De Niro)

Dancing Sir Nicholas FWB (Sir Arthur Carrus 220 – Raatilan Dancing Niya, Dancier)

Filias Qalkaros FWB (Quaterhit – Königs Kobra KS, Königin’s Sohn KS 69)

4-vuotias askellajiori

Vivito de Halliers OLD (Vivino – Weihe Glück, Totilas)

5-vuotias esteori      

Don Real 234 HOLST (Don VHP Z – Valencia D, Nekton)

5-vuotiaat askellajioriit

Gangster He’las 236 OLD (Governor – Sonnenwolke J.M., Bretton Woods)

Prime Time (Ono) KWPN (Painted Black – Fivanny, Negro)

Reddie Mercury FWB (Bernay – Usla 2447, Dream of Glory)

 

Suomalaiset ratsuponit 

3-vuotias

Goldriver Showtime SRP (Belissimo – Haandpaol’s Selly 137 RP, Bokkesprong Czardas)

5-vuotias

Hulst Czardas NWR (Furioso vh Enkershof – Campsterhoeven’s Esmee, Aester El Nino)

Suomenhevoset:

Friisin Kimmoisa (Friisin Paletti - Teerisalon Kiira, E.V. Jovankka)

Kallion Ruuti (Pisara Vihtori - Helmiliini, Silvolan Elmeri)

Kultsin Kunkku (A.T. Ukko-Myrsky - Peltsin Kultsi, Kokeva)

Likan Legenda (Vihi-Totti - Liinun Likka, Johto-Tähti)

Loiste Priimus (Säkkärän Sälli - Päijänne Priima, Pilven Poika)

Luottojätkä (Luottopriori - Lillin Likka, Mallikas)

Minori (A.T. Unikuva - Helan Hilkku, Jeppo)

Porttaali (M.A. Viki - Jasmiini, Mikker)

Poutapäivän Aatos (Pätkä-Jätkä - Jaavan Tytti, Jaava)

Ryhlyn Peikonlehti (Herkko Hurmaus - Ryhlyn Kesäheinä, Ponuveikko)

Vaahterikon Kipinä (Ponuveikko - Tiinan Kukka, Hiluveri)

Vaahterikon Ryminä (Corleone - Repeläinen, Repen Poika)

Ypäjä Paavo (Ypäjä Huttunen - Uno Liisa, Uno)