52-vuotias amerikkalainen biolääketieteen alan huippujohtaja osti viime keväänä Maisa Torkkolalta hänen GP:hen kouluttamansa SWB-ruuna Don Juanin (Don Laurie – Bernstein).  Kuva: Samantha Williams
Ratsastusuutiset

Don Juan odottaa ratsastajaansa Floridassa

Leena Alerini

Kyle Kuvalankalla on aikaa puhua puhelimessa, sillä hän ajaa Ocalasta Bostoniin, ja on vasta saapumassa Georgian osavaltioon.  Vielä sellaiset reippaat 1600 jäljellä.

”Ajan tämän noin parin tuhannen kilometrin matkan kerran kahdessa viikossa”,  hän kertoo. Tällä kertaa kaksi viikkoa etätöitä ja ratsastusta floridalaisessa World Equestrian Centerissä on mennyt, ja täytyy tehdä pari viikkoa johtajan töitä paikan päällä Massachusettsissa.

”Tämä on sellainen 20 tunnin ajo suuntaansa”, Kuvalanka kertoo.  ”Ajan kahdessa erässä, ensin 15 tuntia, nukun välissä, ja sitten viisi tuntia, niin se toinen päivä ei tunnu niin kamalalta”, hän paljastaa taktiikakseen. Kuvalanka ei halua lentää, sillä siihen liittyy iso koronaviruksen riski.

Kuka on Kyle Kuvalanka? Hän osti Maisa Torkkolalta tämän GP-ruunan Don Juanin.

Don Juan on asunut USA:ssa nyt reilun vuoden. Tämän vuoden alusta se on kotiutunut jälleen uuteen paikkaan, Island Farmin -talliin Floridassa.   Ja mikä on kotiutuessa, kun ratsastaja postittaa kuvia Don Juanista syömässä hevoskarkkeja, Don Juanista aurinkoisella kentällä, Don Juanista karsinassa, Don Juanista vesikävelykoneessa, Don Juanista vihreässä tarhassa.

Don Juan vaihtoi maisemaa, sillä Massachusettsissa oli vaikea ratsastaa keskellä talvea ja keskellä koronaa. Jossakin vaiheessa ratsastaminen, ja jopa tallilla käyminen oli lähes mahdotonta, sillä omistajat eivät päässeet edes talleille.

”Floridassa voi olla, kunhan on sellainen kuin minä, joka pyörii aamusta iltaan tallilla, on ulkona koko päivän,  ja menee sen jälkeen kotiin odottamaan seuraavaa päivää tallilla”, hän naurahtaa.

Tilanne on kovaa vauhtia muuttumassa, sillä rokottaminen on aloitettu suurella teholla. Kuvalanka itse odottaa saavansa rokotteen maaliskuussa. ”Aviomieheni, joka on iholääkäri, on jo rokotettu. Joten kyllä tämä tästä.”

Ratsukolla on alkanut järjestelmällinen valmentautuminen. Ei kisoihin, sitä Kuvalanka ei ainakaan tässä vaiheessa myönnä, vaan ihan muuten vain. Ratsastamisen ihanuudesta. 30 vuoden kouluratsastustauon päättymisestä. Siitä ilosta, että vanhat taidot palaavat ja jopa kasvavat.

”Me teemme kyllä jo kaikki GP-liikkeet nyt, ja ihan kivastikin, mutta ratsastaminen on minulle rentoutumiskeino, siitä ei saa tulla uusi stressin aihe!”

Don Juan sen sijaan on kisoihin menossa. Sen ensimmäinen startti uudella mantereella on suunniteltu maalis-huhtikuulle.

”Minun valmentajani Samantha Williams ratsastaa. Todennäköisesti pyhä yrjö-tasolla näin ensi alkuun.”

Williamsin oppi-isä on saksalainen Konrad Schumacher, joka käy säännöllisesti USA:ssa.  Hänen valmentajansa on hollantilainen Barend Heilbron, joka valmentaa toisinaan myös Kuvalankaa.

Kuvalanka on 52-vuotias biolääkealan operatiivinen- ja talousjohtaja. Nuorempana hänkin mietti vakavasti hevosuraa, ja työskenteli hetken jo ratsuttajana amerikkalaiselle koulumaajoukkueratsastajalle Pamela Goodrichille.

”Pam piti tanskalaisista kouluhevosista, ja sieltä minunkin mieltymykseni on peräisin. ”

Vuonna 1986 Kuvalankan vanhemmat päättivät, että hevostelu saa riittää ja pojan oli mentävä yliopistoon. Kuvalanka teki työtä käskettyä, ajatuksenaan ”palata joskus”. Siitä seurasi yli 30 vuoden ratsastustauko, opiskelujen ja varsinkin hektisen työuran takia.

”Kun sitten täytin 50, tajusin, että jos aion vielä aloittaa ratsastuksen, se on tehtävä nyt”, hän kertoo.

Hänellä on vahvat siteen Tanskaan, jossa käy useita kertoja vuodessa.

”Minulla on siellä omistuksessa toinen hevonen,  Don Louvre, joka on tanskalaisen nuoren maajoukkueratsastaja Karoline Rohmannin ratsastuksessa,” hän kertoo.  ”Erittäin hieno hevonen. Ratsukko oli Tanskan nuorten pronssijoukkueessa viime kesänä Unkarissa. Siitä oli ensin tarkoitus tulla minulle harrastehevonen, mutta päätin lopulta toisin, ja näin on hyvä. Rohmannit ovat meille melkein kuin perhettä nykyään.”

Don Louvren jälkeen löytyi sopivampi hevonen harrastetarkoituksiin, Don Juan.

Henkilö Kuvalankan ja Maisa Torkkolan välillä on Rune Willum. Mies, joka pitää valmennus- ja myynti tallia Joachim Thomsenin kanssa Tanskan Hårlevissa.

”Olin kertonut hänelle mitä hain. Hän tuntee Maik Kohlschmidtin, joka taas treenaa Maisaa.”

Kuvalanka on hyvin sporttinen, mutta kooltaan melko pieni, jopa siro. Reippaasti alle 160-senttinen.

”En ole mikään tyypillinen miesratsastaja. Olen aiemmin mennyt paljon poneilla”, hän kertoo.

Don Juanissa on tiettyä ponimaisuutta, Kuvalanka sanoo. ”Se sopii paremmin minun kaltaiselleni henkilölle, jolla on näin pitkä tauko.”

Kuvalanka mieltyi hevoseen paljon ennen kuin Torkkola oli valmis myymään.

”Yhdessä Maikin ja hänen vaimonsa Malenan kanssa sitten puhuimme Maisan ympäri. Ja kun sitten tapasimme Maisan kanssa, hän katseli minun ratsastusta, ja totesi, että teistä tulee kyllä parhaat kaverit.”

”Niin meistä tulikin.”

Ponius. Kuvalanka on aivan vakuuttunut, että Don Juanin suvusta löytyy poni-esi-isä, siihen viittaa hänen mielestään jo Don Juanin emän Wilman ruunivoikko väri ja olemus. Outoa kyllä, väri tulee emän isälinjalta, Bernsteinista, ja hyppii tämän kuuluisan SWB-oriin emän emä- ja isälinjaa, aina 1938 syntyneeseen Regulatoriin, jota ennen voikkoudesta ei sukutaulussa ole mainintaa, kuten vanhoille sukutiedoille tyypillistä on.

”Poni siellä jossakin on”, Kuvalanka sanoo. ”Olen niin paljon poneja ratsastanut, että tunnistan ponin niskankin. Ja sen näen, kun DJ:tä satulasta käsin katson.”

Tämä juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Hevosurheilun paperilehdessä 19.2.