Ikäluokkien esteratsastuksen Euroopan mestaruuskilpailut ovat käynnissä Portugalin Vilamourassa. Tiistaina pelin suomalaisista avasivat junioriratsastajat Aura Vasama ja Antonia Virtanen sekä viimeistä nuorten vuottaan ratsastava Liida Lehtonen. Keskiviikkona oli Jone Illin ja Hugo Kogelnigin vuoro testata EM-rata lapsiratsastajien luokassa.
Suomen 13-vuotiaas lapsiratsastajat aloittivat hienosti. Kogelnig ratsasti Vermont 2:lla puhtaan radan suhteellisen nopeasti sijoittumalla 18:nneksi ja Illi oli Eolita L:llä 43:s yhdellä aikavirheellä. Kilpailuun starttasi 87 ratsukkoa.
Kogelnig oli radan jälkeen tyytyväinen. Hän lähti ratsastamaan puhdasta rataa, ja sen hän teki. Aikaa hän ei ratsastanut, ja italialaisen Giovanni Vincolin voittoaika olikin viitisen sekuntia suomalaisen aikaa parempi.
Rata oli Kogelnigin mielestä tekninen, mutta hänellä ei ollut mitään ongelmia. Hevonen toimi loistavasti. ”Kymppiokserille tulin vähän lähelle, mutta muuten kaikki meni suunnitelmien mukaan.”
Lapsiratsastajilla on torstaina välipäivä. Kogelnigin tavoitteena on päästä 30 parhaan mukana finaaliin kovatasoisessa EM-kilvassa. ”Hyvillä mielin seuraavaan luokkaan. Aina voi ratsastaa nopeammin, mutta koitan mennä taas puhtaasti. Täällä on hyvä tunnelma.”
Illiä vähän ärsyttää, vaikka itse rataan hän on tyytyväinen. ”Ihan hyvä fiilis jäi. Rata oli hyvä ja hevonen tuntui hyvältä. Vähän ärsyttää aikavirhe. En himmaillut, mutta olin vaan liian hidas.”
Aikavirhe oli pienestä kiinni, sillä Illi ylitti radalle asetetun enimmäisajan vain viidellä kymmenyksellä. ”Toivottavasti aikavirhe ei tule vaikuttamaan suuresti lopputulokseen. Jatkan yrittämistä ja teen parhaani.”
Aura Vasamaa, 18, hymyilyttää ensimmäisen startin jälkeen, vaikka hän tiputtikin puhelimensa hevosen karsinaan, jossa se liiskautui kelvottomaksi. Folinda hyppäsi kuitenkin 140-radan puhtaasti.
”Olen todella yllättynyt, miten hyvin rata sujui. Hevonen oli fantastinen ja ansaitsi puhtaan radan, vaikka itse toin sen muutamaan kohtaan lähelle ja linjoilla oli temporikkoja.”
Vasama toteaa, että Johanna Mikkolan rakentamat radat Ypäjän PM-kilpailuissa antoivat hyvää viitettä tulevaan, eikä EM-avaus tuntunut ratana yhtään vaikeammalta. ”Samaa tasoa, haastavia, mutta ei älyvaikeaa. Radalla oli suhteutettuja ja kolmoissarja.”
Vasama sanoo, että hän olisi tietenkin voinut olla nopeampi, mutta hän on todella tyytyväinen kaikin puolin. Lahtelaisratsastaja starttaa uudelleen heti keskiviikkona. ”Tavoitteena on hyvä, siisti rata, ja ehkä vähän ripeämpi. Tänään okserit alkavat olla varmaan leveämpiä”, hän arvelee.
Vasaman toinenkin rata sujui mallikkaasti aina viimeiselle esteelle, joka oli kaksoissarja. B-osa putosi, joten ratsastajan tulokseksi jäi 4 vp.
Toinen suomalaisjuniori, Antonia Virtanen, joutui tyytymään avausluokassa 8 virhepisteeseen, kun Alma Lotta R spookasi ja meni ohi kolmosesteestä. Loppurata sujui kuitenkin hyvin.
”Omaan ratsastukseen olen ihan tyytyväinen, mutta oli todella jännittävää. Vaikka oli ensimmäinen päivä, mielestäni rata oli jo iso ja tekemistä riitti.”
18-vuotias Virtanen toivoo, että keskiviikkoiltapäivän startti sujuu tiistaita paremmin. Hän toteaa, että junioriratsastajien taso on huima. ”Täällä on samanikäisiä, jotka ovat nuoria ammattilaisia ja menevät jotain Global Champions Touria.”
Keskiviikon rata ei kuitenkaan sujunut Virtaselta. Jo alkuradasta hän otti kaksi puomia ja matka päättyi kokonaan esteelle numero 6, jota Alma Lotta ei suostunut ylittämään.
EM-rupeamansa 8 virhepisteellä aloitti myös nuori Liida Lehtonen Cedrickillä.
”Radalla oli kunnolla tekemistä. Verkka meni viimeisen päälle, mutta radalla tein yhden virheen ja toinen oli hipaisupuomi."
Isompi virhe tuli suhteutetulla välillä, jonka Lehtonen ajatteli ratsastavansa seitsemällä laukalla, mutta etäisyys jäi pitkäksi, joten hevonen otti vielä yhden askeleen. ”Tuli lähelle ja okserin etupuomi tippui.”
21-vuotiaalle Lehtoselle 145-rata oli vasta hänen uransa kolmas, ja torstaina pitäisi mennä pykälää isompaa, kun puomit nousevat 150:een. ”Voi jännittää vähän enemmän, mutta ei se yksi tai kaksi reikää tee niin paljon. Ei tuo korkeus tuntunut vaikealta.”
Maiju Mallatin valmennettava kertoo, että hän soitteli radan jälkeen sekä Mallatin kanssa että keskusteli paikalla olevan Ad van de Veteringin kanssa. Tavoitteena on jatkaa samalla tyylillä kuin tiistaina. ”Hevonen oli todella skarppina, eikä sille tuota mitään ongelmaa suorittaa tällä tasolla.”
Cedrick on hevonen, joka kuumuu herkästi. Lehtonen kertoo, että verryttelyssä yritetään pitää se jopa löysänä.
Hän osti hevosen 1,5 vuotta sitten. ”Olen yleensä ollut keväät Maijulla treenaamassa ja toissa vuonna siellä ollessani päätin, että pitää löytää joku kokeneempi hevonen.”
Lehtonen laittoi Facebookiin kyselyn, johon eräs välittäjä vastasi. Asia ei heti johtanut mihinkään, mutta pari kuukautta myöhemmin Lehtonen kyseli Cedrickin silloiselta ratsastajalta, onko hevonen vielä myynnissä. Selvisi, että se oli ollut koeratsastuksissa niin kuuma, ettei kauppoja oltu tehty.
”Maiju lähti mukana kokeilemaan, ja onneksi minulla on ollut kuumia hevosia aikaisemminkin. Cedrick ostettiin Puolasta läheltä Saksan rajaa. Samana päivänä kun kokeilin sitä, varasimme ostotarkastuksen.”
Lehtonen nauraa, että ennen Cedrickin tuloa hän ei ollut ikinä hypännyt isompaa kuin 120-senttisiä esteitä. ”Maiju on ehdottomasti syy, jonka ansiosta olemme täällä. Tämä hevonen on mulle once in a lifetime. Hevoselta löytyy sydäntä ja skouppia, joten uskallettiin lähteä EM-kisoihin.
Lehtonen toteaa, että hänelle on sanottu useasta suusta, ettei EM-kisoihin kannata lähteä epäonnistumaan, mutta hän ei tule ikinä katumaan päätöstään. ”Tämä on elämäni viimeinen tilaisuus päästä ikäluokkakisoihin. En kadu, vaikka loput päivät menisivät huonosti. En ole ikinä käynyt näin pitkällä reissulla hevosten kanssa. Tämä on ollut jo nyt upea kokemus.”
Katso tulokset täältä.
Lue lisää mielenkiintoisia juttua Hevosurheilun Ratsastuksesta. Jos sinulle ei tule Hevosurheilua, tilaa se täältä.
Päivitetty 21.7. kello 18.45: Lisätty junioreiden keskiviikon tulokset.
https://www.youtube.com/watch?v=uvtVquhtLak