Suomalaislapset ja junnut pyrkivät finaaliin. Milka Kovalainen, Anniina Kolu, Matilda Piispa, Anni Plith ja Mette Kauppila. Totilas taustalla.  Kuva: Marko Björs
Ratsastusuutiset

Finaalipaikkaa hakemassa lasten ja junioreiden kouluEM:issä

Valmentaja Marko Björs luotsaa joukkuetta kohti kisaviikkoa, ja ihailee samalla kisapaikka Schafhofin hillittyä charmia.

Leena Alerini

Kronbergissä kisaavat Mette Kauppila ja Shania 37, Anniina Kolu Ghanalla, Matilda Piispa ja Skovens Rosselli ja Anni Plith Rush On sekä lapsiratsastajiin kuuluva Milka Kovalainen ja Damon.

Mette Kauppila summaa joukkuekavereittensa tunnot paikan päältä, jossa on meneillään mestaruuskisojen hulina.

"Täällä on upea fiilis ja nämä kisat on siis todella isot", hän toteaa. "Meillä on ihana joukkuhenki ja kaikilla on hauskaa."

Ratsuna Kauppilalla on Shania (Sieger Hit - Fabriano), jonka kanssa Kauppila on tähdännyt näihin EM:iin koko vuoden.

"Ehjät radat ovat päätavoite. Ja toinen päätavoite on päästä finaaliin. Mutta jos sinne ei pääse, niin sitten ei voi mitään", hän kertoo.

Kauppila veikkaa, että reilu 70 prosenttia finaalipaikkaan todennäköisesti tarvitaan. Hän on sellaisia tuloksia itse ratsastanutkin, tältä vuodelta löytyy neljä yli 70 prosentin tulosta ja siihen kürit päälle.

Kür-musiikki on sama mikä PM:issä. "Hitusen muutettuna."

Totilaksen patsas ja hauta ovat Schafhofissa.

Valmentaja Marko Björs odottaa levollisena mitä tuleman pitää.

"Kaikki hyvin. Vet Check meni läpi kaikilta ja ei muuta kuin kilpailut käyntiin. Kiva että junnut pääsee tonne baanalle."

Tavoitteena finaalipaikka.

"Sanotaan näin, että jos kaikki onnistuu ja pystytään ratsastamaan omalla tasollaan, niin finaalipaikkojen pitäisi olla mahdollisia, jos kohta vaikeita", hän summaa.

Björs on mykistynyt kisapaikan elegantista kauneudesta. "Tämä paikka on aivan uskomaton yhdistelmä kouluratsastuksen vanhoja saksalaisia perinteitä puistomaisessa ympäristössä. Täällä kaikki on kaunista! Ihan jo alkaen vanhanaikaisista tuomarikopeista, joita ei enää paljoa näe."

"Matthias Rath lanaa tossa traktorilla kenttää ja Ann Kathrin kiertää täällä moikkailemassa kaikkia. Ja Totilaksen haudan näin tossa just."

Björs kertoo, että tunnelma rauhallinen. "Areena on valoisa ja sillä lailla pieni, että katsomot ovat kiinni areenassa."

"Ja ne vanhat puut sielläkin. Täällä ei ole stadionin tuntua, vaan tällaista pienimuotoisempaa, sellaista, mitä oli paljon joskus ennen."

Kisat alkavat keskiviikkona ja päättyvät sunnuntaina 18 parhaan finaaleihin.

Sterntaler Unicef ja Ann Kathrin Linsenhoff vuonna 2005.

Adolf-isä löysi hevosurheilun

Ikäluokkien EM-kisat käydään Ann Kathrin Linsenhoffin ja hänen miehensä Klaus-Martin Rathin ja pojan Matthias Rathin kotona historiallisessa Schafhofin ratsastuskeskuksessa Saksan Kronbergissä.

Kyse on Saksan kouluratsastuksen tukevasta perustasta. Ei kuitenkaan ihan niin vanhasta, kuin voisi kuvitella.

Schafhof sinänsä on keskiajalta, mutta sen jälkeen kun Nassaun herttuakunta 1800-luvun alussa lopetti paikan hallinnoinnin, tila vaihtoi tiuhaan omistajaa. Linsenhoffin hevoshistoria alkoi siellä vasta 1970-luvulla.

Tarina alkaa 1900-luvun alussa, jolloin Ann-Kathrinin isoisä, alunperin kalastajaperheestä lähtöisin oleva Adolf Schindling löysi hevoset - ollessaan tykistön merimiehenä komennuksella Kiinassa.

Schindling teki vuosisadan alkukymmeninä uran elektroniikassa ja perusti ensimmäisen yrityksensä OSA-Apparaten vuonna 1920.

Suvun omaisuus tuleekin autoissa käytettävästä elektroniikasta, erilaisista mittareista, muun muassa digitaalisista VDO-nopeus- ja kierroslukumittareista, joiden kehitystyössä Adolf Schindling oli uranuurtaja. 1950-luvulla hänen yrityksensä työllisti 3000 henkilöä.

Hevoset eivät jättäneet häntä rauhaan.

Vuonna 1952 Schindling perusti Tanneckin kylään, lähelle Kölniä, siellä jo olemassaolevaan hevossiittolaan oman laukkahevossiittolan nimeltään Asta ja onnistui kasvattamaan kaksikin derbyvoittajaa laukkaurheilussa, Kaliberin (Wirbelwind - Brantome) vuonna 1951 ja Kilometerin (Alizier - Brantome) kaksi vuotta myöhemmin. Moltke ja Kockpitt olivat hyviä myös, mutta eivät derbyvoittajia.

Täysiveriori Manometer (Abendfrieden - Magnat) kunnostautui esteratsastusperiyttäjänä. Ori myytiin vanhoilla päivillään jalostusoriiksi Tanskaan.

Adolfin tytär Liselott Schindling ei ollut niin täysiveristen perään, hän rakasti klassista kouluratsastusta.

Adolf Schindlingin kuoltua vuonna 1962 Tanneckin siittola myytiin.

Tytär otti kouluratsastajamiehensä Klaus Linsenhoffin kanssa myös yrityksessä johdon. Tänä päivänä VDO on yrityskauppojen jälkeen osa Continentalia.

Vuonna 1971 olympiaratsastaja Liselott Linsenhoff osti Schafhofin ja muutti sen ratsastuskeskukseksi.

Liselott Linsenhoff muistetaan ensimmäisenä naispuolisena olympiavoittajana Munchenissä vuonna 1972. Ratsu oli SWB-ori Piaff. Kun Liselott vuonna 2000 menehtyi hänen tyttärensä otti haltuun 24 hehtaarin tilan.

Liselottin tytär Ann-Kathrin puolestaan voitti olympiakultaa Soulissa vuonna 1988 hevosella Courage.

Hän avioitui Klaus-Martin Rathin kanssa, jonka poika edellisestä avioliitosta, Matthias Rath, muistetaan Totilaksen viimeisenä ratsastajana.

Koko suurperhe asuu Schafhofissa.

Matthias Rath ja Totilas.