Valtteri Gundersby näkee itsensä hyppäämässä jonakin päivänä Helsinki International Horse Show'n isoimmissa luokissa.  Kuva: Leena Alerini
Ratsastusuutiset

Helsinki Horse Show'n pomo haluaa hypätä tapahtumassaan isoja luokkia itsekin: "Tahtotila on kova"

Mutta se päivä tulee, kun se tulee. Tänä vuonna on työn alla tapahtuman läpivetäminen ensisijaisesti järjestäjän näkökulmasta.

Leena Alerini

"Kyllähän se niin pitää ajatella, että jonakin päivänä sitä hyppää itsekin niitä isoja kansainvälisiä luokkia. Tahtotila on kova", Helsinki International Horse Show'n kilpailujen johtaja ja BCM Scanhorsen toimitusjohtaja Valtteri Gundersby, 31, sanoo.

Vaikka hän onkin kisojen suurin pomo, president of the organizing committee, siihen asiaan hänellä ei kuitenkaan ole ainoaa sananvaltaa minä vuonna hän tässä tapahtumassa viiden tähden isoja luokkia ratsastaa. Paitsi että on selvää, että se ei tapahdu vielä tänä vuonna, koska 10-vuotias Clavina Y (Clarimo - Nabab de Reve) ei ole vielä tälle tasolle valmis, eikä Gundersbykään ole vielä koskaan hypännyt viiden tähden GP:tä.

Voi hyvin olla, että Clavina ei ole se hevonenkaan, jolla 160 sentin grand prix sitten jonakin vuonna hypätään.

"Jos sinne tänä vuonna menisi, niin pienempää viiden tähden linjaa, mutta kansallisia en tule hyppäämään", Gundersby pohtii. "Mutta jos sellanen viiden tähden mahdollisuus itselle osuu, niin sitten täytyy kyllä järjestää siihen mahdollisuus. Se on niin harvinainen mahdollisuus kuitenkin."

Sitä odotellessa, hän hyppää tulevana viikonloppuna Ypäjällä nuoremmilla hevosillaan ainakin 130 sentin Tasotuoppi-karsintaluokan ja nuorten hevosten luokkia.

Suomen Ratsastajainliitto valitsee lähtijät Helsinki Horse Show'n isoihin luokkiin aivan samoin kuin tapahtuu kaikkien ulkomaalaistenkin ratsastajien suhteen. He tulevat kaikki virallisia liittojen reittejä. Mitä suomalaisiin tulee, maajoukkueen kapteeni Mikko Mäentaustalla on tässä painava sanansa sanottavana.

Organizing committeen presidentillä eli suomeksi järjestelytoimikunnan puheenjohtajalla ei myöskään ole valtaa tuomariston ratkaisuihin. Ne kulkevat FEI:n sääntöjen mukaan ja niissä viimeinen sana on tuomariston puheenjohtajalla.

Valtteri Gundersby, esteratsastava juristi.

Kysymykseen, miten Horse Show on lähtenyt liikkeelle vanhan johdon -Tom Gordinin- kanssa, Gundersby vastaa kertomalla, että ei tässä nyt ihan kesäkuussa ole kuitenkaan aloitettu, vaikka virallinen johdon vaihdos silloin tehtiinkin.

"Vaikka varsinainen mukaantulo oli kesäkuun alussa, niin kyllähän sitä edelsi pitkä projekti jona aikana tehtiin jo yhteistyötä. Pikku hiljaa tässä muotoutuu ne alueet mistä kukakin vastaa", hän pohtii.

Gundersby toteaa, että kilpailunjärjestämisestä hänellä on kokemusta kotonaan Solbackassakin, ja että periaatteessa kuvio on sama, isommassa mittakaavassa vain.

Onko lipunmyynti sujunut?

"Hyvin ollaan aikataulussa sen suhteen."

Tom Gordinilla, Scanhorsen event directorilla, on edelleen sama työhuone Olympiastadionilla kuin aiemminkin, mutta hän tekee luopumista omasta luomuksestaan pikku hiljaa. Hän esimerkiksi miettii tarkkaan sitä, kuka tällä hetkellä puhuu "Horse Show'n virallisena edustajana".

40 vuotta ei pyyhkiydy pois yhdellä kädenheilautuksella. Gordin kuulostaa hyvin ylpeältä todetessaan, pienen rykäisyn saattelemana, että "tänäkin vuonna osa maailman ehdottomista huipuista tulee Helsinkiin". Ja jollain lailla isälliseltä, ja ehkä hieman nostalgiselta, muistellessaan vuosikymmenten takaisia aikoja ja sitä, millä mielentilalla suhtautui asioihin 40 vuotta sitten, kun hän itse oli vastaavanlainen nuori ratsastava juristi Horse Show'n johdossa.

Gordin kertoo haastattelupäivän työkseen schedulen, eli tapahtuman virallisen aikataulutetun ohjelman, muutokset SRL:n Minttu Kuusiston kanssa ja kouluklinikan vetäjän henkilöllisyyden varmistaminen.

"Saattaa tulla iso kala", hän ei malta olla sanomatta.

"Mutta Valtteri on ottanut täyden operatiivisen johdon", hän sanoo.

Pahempia "clasheja" eli päällekkäisyyksiä ei kalenterissa näyttäisi Horse Show-viikonlopulle olevan. Ranskassa hypätään neljää tähteä, mutta muuten isot kisat ovat kaikki kenttäkisoja. Global Champions Tourin finaali oli alunperin suunniteltu Abu Dhabiin samalle viikonlopulle, mutta järjestetään kuitenkin edellisenä viikonloppuna Marokon Rabatissa - samaan aikaan kuin maailmancupin länsiliigan ensimmäinen osakilpailu Oslossa.

Pekka Larsen, Tom Gordin ja Taavi Tonttila.