Kirsi Hagner kertoo mistä tässä ratsastuksen kulmakivessä on kyse.  Leena Alerini
Ratsastusuutiset

Kirsi Hagner näyttää Tampereella mitä tarkoitetaan tasapainolla: "Moni tämän hetken ongelmista juontaa tähän yhteen ongelmaan"

Ilman tasapainoa ei ole ratsastustakaan.

Leena Alerini

Kirsi Hagner kertoo Tampereen Hevoset-messuilla tasapainosta. Lauantaina on ensin esitelmä, jonka aiheena on tasapainon, hevosen, ratsastajan ja ratsukon, kehittyminen ratsastuskoulun alkeisryhmästä GP:n kynnykselle. Ja sunnuntaina klo 15.35 ollaan, heti Jone Illin tähdittämän montenäytöksen jälkeen, Hankkija-areenalla näyttämässä samaa käytännössä.

Hevoset-messut

12.-13..4. Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa

Neljä näyttelyhallia, keppihevosille on varattu kokonaan oma halli.

Paikalla on kolmesta alan ammattilaisesta koottu hyvinvointitiimi, jonka tehtävänä on arvioida hevosten hyvinvointia ja varmistaa asianmukainen käsittely.

Viikonloppuna jaetaan Suomen Ratsastajainliiton ja Suomen Hippoksen valitsema Vuoden kavionjälki -palkinnon saaja.

Sunnuntaina 13.4.2025 klo 11.00 alkaen Tähtien salissa SRL:n kevätkokous.

Tasapaino

"Tämä sopii enemmän tavalliselle ihmiselle, mutta ehkäpä joku kokeneempikin saa siitä jotain. Tosi paljon juttua tulee", tietopaketin valmistellut Hagner kertoo innostuneena.

Aihe on Hagnerin mielestä tärkeä.

"Aika paljon nämä ongelmat, joista tällä hetkellä puhutaan ja kirjoitetaan, johtuvat puutteellisesta tasapainosta."

"Ja kun mennään liian nopeasti asiasta toiseen, puutteellisella tasapainolla, tulee vastustusta, huonoa ratsastusta ja kaikenlaista huonovointisuutta, myös ratsastajalle. Se on vähän se tämän päivän ongelma itse asiassa!" Hagner sanoo.

Hän kertoo, että hänen alkuaikoinaan hevoset ja varusteet eivät olleet laadultaan likimainkaan yhtä hyviä kuin tänään, mutta etapeista oltiin tarkkoja. Niitä ei saanut polttaa. Kuri oli kova.

"Sä et saanut edetä miten vaan. Laki oli, että tiettyjä asioita ei tehdä liian aikaisin. Ja tästä on jollain lailla nyt luistettu. "

Hagner toteaa, että voi olla hyvin vaikea löytää kunnollista opettajaa tai valmentajaa. Alkuvaiheessa se voi olla jopa mahdotonta, sillä miten arvioida jotakin, josta ei tiedä mitään?

"Se on säkästä kiinni, että minkälaisen valmentajan kanssa sä rupeat tekemään ja miten lähdet eteenpäin. Ja jos kävi huono säkä, niin ethän sä pitkään aikaan edes tiedä olevasi väärässä seurassa."

Klinikkaratsukoita on 7. Joukossa on yksi, joka eläytyy juuri aloittaneen ratsastajan tasapainoon.

Klinikkaratsastajat ja heidän roolinsa:

Katariina Yli-Anttila, aloittelija

Tiina Rättö, ratsastuskoululainen

Julia Nikkanen, helppo B ja nuori hevonen

Sofia Koivuniemi, helppo A

Nea Välläri, vaativa

Tiina Polso ja Seaside Fizz, joka lähestyy jo GP:tä

Viimeisenä nähdään kenttäratsastaja Suvi Järvi ja 21-vuotias ratsu Orlando, joka todistaa Hagnerin mukaan läsnäolollaan sen, että oikeanlaisen ratsastuksen tarkoitus on tehdä hevosesta kestävä ja terve.