Gaku Nakanon paikkasidonnainen taide pyrkii löytämään uusia lähestymistapoja erilaisten aktiviteettien ja urheilulajien piiristä. Keppihevoset saivat hänen huomionsa kun hän sai tietää suomalaisten nuorten järjestävän keppihevosten Suomenmestaruuskisoja. Nakano oli parhaillaan taiteilijaresidenssijaksolla Lapualla marraskuussa 2019. Kisat järjestettiin sinä vuonna Seinäjoella.
”Olin vaikuttunut nuorten keppihevosharrastajien sitoutumisesta ja intohimoisesta otteesta lajiinsa. Kokeilin itse myös keppihevostelua Lapualla ollessani ja ihastuin lajin potentiaaliin sekä sen aiheuttamiin tuntemuksiin", Nakano avaa tiedotteessaan.
”Kehitin keppihevostelua suuntaan, jossa keppihevonen on väline mielikuvituksen rajojen rikkomiseen. Lapsilta tämä sujuu luonnostaan, mutta me aikuiset unohdamme tämän kyvyn. Minua kiehtoi myös ihmisen ja hevosen välinen suhde, jota keppihevosharrastuksella pyritään jäljittelemään."
"Lähdin työstämään keppihevosistani todellisen oloisia ja kokoisia. Tämän jälkeen otin projektiini mukaan buto-tanssijoita saadakseni mukaan uudenlaisen näkökulman. Yhdessä loimme useita uusia keppihevostelun tapoja, jotka pohjautuivat alkuperäiseen keppihevoslajin säännönmukaisuuksiin ja jäljittelevät ihmisen ja hevosen välistä suhdetta eri näkökulmista.”
Kysyttäessä millainen olisi Nakanon ideaali keppihevonen hän kertoo viehättyvänsä abstraktista muodosta ilman hevoselle näkyviä elementtejä, kuten korvaa tai harjaa. Keppihevonen toimii hänelle kokonaisvaltaisen heittäytymisen välineenä.
Gaku Nakano palasi hiljattain Suomeen viettämään uutta residenssijaksoa Kökariin, Turun saaristomaisemiin.
”Kökarin residenssijaksollani keskityn alueen historiaan ja maantieteellisiin erityispiirteisiin. Pyrin löytämään täältä aktiviteetteja, jotka vain kökarilaiset tuntisivat. Kun sopiva aihe löytyy, lähden työstämään sitä pidemmälle uuteen suuntaan.”
Gaku Nakano on Kökarissa residenssijaksolla 22.5.2022 saakka.
Lähde: Gaku Nakanon tiedote