Mummilaaksosta ei löydy hattivatteja eikä nuuskamuikkusia, vaan tulevaisuuden urheiluhevosia kuten Comme la Lumiere. Kuva: Leena Alérini
Ratsastusuutiset

Käy Mummilaaksoon

Leena Alerini

Tällä kertaa meitä kiinnostaa kasvatus ja se, miten niitä hyviä hevosia tehdään.  

Mummilaakso tai hautomo, sanojasta riippuen. Siellä, Hevosopiston taikapiirissä,   Mintti Hassinen kasvattaa FWB-hevosiaan. Priimaa yritetään tehdä ja priimaa näyttää myös tulevan. Comme la Lumiere!

  • Tohtori Ludwig Christmann Hannoveraner Verbandista taas on sitä mieltä, että hannover se paras kantakirja on. Hän toteaa haastattelussamme, että kantakirjan pysyminen kansainvälisten tuloslistojen kärjessä on välttämättömyys, josta ei jousteta. Hannoverinhevosen on oltava liikemekanismiltaan ja reaktioiltaan riittävä Olympiaradoille ja huippuammattilaiselle. Toinen asia, josta ei jousteta, on se, että amatöörin taitojen on riitettävä hevosen ratsastamiseen.  Moni on valmis sanomaan, että nämä luetellut asiat ovat keskenään jopa ristiriitaisia, mutta ei se välttämättä niin olekaan.
  • Kolumnistimme, ratamestari Kenneth Wrede kysyy,  mitä suomalaisessa esteratsastuksessa haetaan. Hyvä on kysymyksensä, sillä kaikkea ei voi saada.

"Joku peräänkuulutti pienempiä esteitä, mutta lisää ”teknisyyttä”. Mitä ”teknisyyttä”? Puolen askeleen välejä, liian pitkiä tai lyhyitä sarjavälejä, vielä harvempia esteitä, äärimmäisen keveitä lankkuja vai mitä? Tällaista teknisyyttä ei esiinny muuta kuin mestaruus- ja suuren rahan kisoissa, joissa on pakko tehdä niin, koska ratsastajat ja hevoset ovat ”liian hyviä”", Wrede kirjoittaa.

  • Tapaus Sebastian Numminen. Tuo ihmemies.

Estesilmä, eli kyky hahmottaa etäisyyksiä ratsain, on oleellinen osa esteratsastuksellista lahjakkuutta. Nyt Numminen on ratsastaja erinomaisilla taidoilla, mutta keskinkertaisella estesilmällä. Tämä johtuu hänen aivoverenvuodon takia epäkuntoon menneestä silmästään.

Aluksi Numminen hyppäsi niin, että hän sulki toisen silmänsä lähestyessään estettä. Tavallaan silmää ei kuitenkaan tehnyt mieli sulkea, ja se jäi aina liian myöhäiseen. Yksissä kilpailuissa kesällä Numminen ratsasti mielestään ihan surkean, rytmittömän radan. Siitä harmistuneena hän pyysi hevosenomistajaa lähtemään lelukauppaan ostamaan silmälappua. Merirosvon kostyymi löytyi.
”Siihen kuului korvakorukin, mutta sitä en ole käyttänyt”, Numminen nauraa.

  • Esteratsastaja Petri Korhonen odottelee kilpailukieltoa. Asia etenee hitaasti. Korhonen itse on läpinäkyvistä läpinäkyvin ja kertoo suoraan mitä on tapahtunut.  Voltaren-geeli eli diklofenaakki on kyseessä ja Korhonen sanoo, että hänen kaltaisensa puoliammattilaisen olisi pitänyt tietää, että sitä ei saa hevosen jalkaan laittaa.

Muun muassa nämä jutut voit lukea perjantain 5.10. Hevosurheilusta.

Ehdotamme kestona perjantain digilehteä 77 euron vuosihintaan, niin lehti on saatavillasi aina.  Lisäksi voit lukea sen ilmestymispäivänä jo ennen aamutallia tai aamujoogaa, sillä se ilmestyy kätevästi jo klo 06.

Antoisia ja valaisevia lukuhetkiä!