Taustavoima-palkinnon vei kolmen ehdokkaan joukosta Erkki Alaja, joka aloitti jalka- ja käsipalloilijana ja jatkoi uraa urheilun parissa arvokisajohtajana, lajiliittojohtajana, seurajohtajana sekä suomalaisen urheilumanageroinnin ja -markkinoinnin uranuurtaja. Alajan talliin kuuluneista urheilijoista mainittiin esittelyssä aitajuoksija Arto Bryggare sekä taitoluistelijat Susanna Rahkamo, Petri Kokko sekä Laura Lepistö.
Määrittelyn mukaan taustavoima voi olla valmentaja, huoltaja, toimitsija, seuratyöntekijä, erotuomari, fani tai urheiluvaikuttaja, jonka panos on ollut poikkeuksellisen merkittävä, tai joka on esiintymisellään, päätöksillään, johtamisellaan tai mielipiteillään vaikuttanut suomalaiseen urheiluun sitä kehittävästi.
Hevosurheilun toimituksen subjektiivisen arvion mukaan Kyrklundin esittelyssä ei pystytty tuomaan esiin sitä laajaa vaikutusta, jonka Kyrklund on tuonut koko suomalaiseen ratsastusurheiluosaamiseen. Kyrklund on luonut käytännössä koko pohjan suomalaiselle kouluratsastukselle ja sen suosiolle.
Uranuurtajana hän on painottanut sitä, kuinka tärkeää kaikessa ratsastuksessa on ymmärtää hevosen tapa oppia ja hahmottaa maailmaa. Hän on puhunut jatkuvan uuden oppimisen ja laajakatseisuuden tärkeydestä ja tuonut klinikoillaan, haastatteluissaan ja kirjassaan loppumattoman määrän ajatuksia sekä harraste- että kaikkien tasojen kilparatsastajille.
Kouluratsastuksen tekniikassa Kyrklundin tapa elää voimakkaasti yhä edelleen Suomessa hänen oppilaidensa ja suosittujen esiintymistensä kautta.
Kyrklund on myös lukemattomien hevosihmisten esikuva ahkeruudessaan, päättäväisyydessään ja sitkeydessään, jolla hän nousi ratsastuksen lilliputtimaasta kansainväliseksi menestyjäksi, valmentajaksi ja vaikuttajaksi.
Valinnat äänesti yhteiskunnan eri aloilta koostuva 300 hengen raati.
Urheilutoimittajain liitto valitsi myös lajien parhaat. Vuoden Ratsastajaksi valittiin esteratsastaja, muun muassa Suomen mestaruuden ja nuorten ja senioreiden GP-sarjat voittanut Susanna Granroth.