Roosa Salolle ja Sir Maximus Welshwarriorille riitti onnittelijoita.  Kuva: Miia Lahtinen
Ratsastusuutiset

Kultaa kolmatta kertaa putkeen: ”Tuntuu aina yhtä hyvältä”

Poniratsastajien SM-kulta meni tuttuun osoitteeseen Raumalle. Hopea maistui vähän hävityltä, mutta pronssimitalisti iloitsee työvoitosta.

Henna Siponen

Vaikka Roosa Salo ja Sir Maximus Welshwarrior voittivat molemmat SM-luokkansa ja lopulta mestaruuden yhteistuloksin 144.094, ratsastaja toteaa, että radat eivät menneet suunnitellusti.

Valmistautuminen Tahkon SM-viikonloppuun ei sujunut parhaalla mahdollisella tavalla

”Poni yritti kaikkensa ja onnistuimme, vaikka valmistelut haastoivat suoritukset. Sairastin koronan hetki sitten, enkä ole päässyt treenaamaan kunnolla”, Salo kertoo.

Raumalaisratsastaja toteaa, että sunnuntain verkassa Maxi-poni oli hyvä, mutta radalla se vähän jännitti. Heidän ratansa aikana satoi vettä, ja kun katsomossa oli muutama sateenvarjo, joita Maxi pelkää, oli ponilla jännää.

Lauantaina Maxia jännitti tuomariautot, mutta se ei vaikuttanut suoritukseen.

”Se ei ollut niin hyvin läpi kuin olisi voinut olla, mutta kiva, että tämä riitti voittoon. Olen todella ylpeä, että poni yritti ja saatiin molempina päivinä ehjät radat.”

Lopputervehdykseen yhdellä kädellä.

Poni muutti Salon perheeseen Raumalle viisi vuotta sitten Porista. Vuonna 2019 he saavuttivat pronssia, ja sen jälkeen alkoi kultaputki. Ensi vuosi on Salon viimeinen ponikausi, joten neljäs mestaruus ei ole mahdoton.

”Ensi kauden päätavoite on päästä EM-finaaliin, ja muut tavoitteet katsotaan fiiliksen mukaan. Ei voi tässä vaiheessa tietää, päästäänkö edes mukaan SM:iin, mutta tietenkin sekin olisi kiva, Kikko Kalliokosken silmien alla pari kertaa kuussa ratsastava 15-vuotias kertoo.

Poniaan hän kuvailee ponimaiseksi ja vähän `dramaqueeniksi`. ”Se voi ottaa pienistä asioista itseensä ja sitten se kääntää selän ja alkaa mököttää.”

Isolla persoonalla varustettu poni tykkää läheisyydestä, mutta ritolatkin se osaa ottaa, jos siihen tulee tilaisuus.

”Radalla se jännittyy melkein aina vähän. Silloin siitä tulee hidas avuille ja se jää tahmeaksi. Jos se pelkää yksittäisiä asioita, se saattaa myös stopata tai joskus hypähtää pystyyn.”

Salolla kasvaa Maxin rinnalla 5-vuotias hevonen, josta pitäisi tulla ponin seuraaja kilparadoille.

Iida-Maria Koponen ja Caramba.

20 vuotta ei paina jaloissa

Porvoolainen Iida-Maria Koponen jäi kultamitalista vähän, ja se häntä hieman harmittaa. ”Olisi pitänyt saada poni vielä rennommaksi. Sekin näkyi, kun mentiin meidän kür ekaa kertaa ja jouduin kuuntelemaan liikaa musiikkia. Ei saatu parasta irti.”

Sara Maattola-Lindholmin valmennettava sanoo, että Caramba-ponin kanssa on aina kiva työskennellä, ja poni yrittää aika parhaansa, joskus liikaakin. ”Silloin siitä tulee vaikea ratsastaa, kun se yrittää liikaa.”

Poni on jo 20 vuotta, ja se on ollut Koposella kaksi vuotta. Ikä ei sen menossa näy, joten Koponen arvelee Caran kykenevän viemään hänet vielä seuraavan ponivuoden läpi.

”Siltä se tällä hetkellä näyttää. Se on todella hyvässä kunnossa. Poni ostettiin minulle opetusmestariksi, kun en ollut aiemmin kisannut yhtään näitä luokkia. Se on hyvä kaikessa”, viime vuonna pronssia poneissa ratsastanut Koponen kertoo.

Hänellä on myös kasvamassa 6-vuotias poni, jonka kanssa hän osallistui jo viime vuonna maajoukkueleiritykseen.

Lisäksi Koponen on kisannut lapsiratsastajien luokkia Jenny Heikkisen Ben Hur III:lla.

Venla Lahtinen, Maskerade ja tuomarina toiminut Osmo Metsälä.

Työvoitto, vihdoinkin

Pronssille Tahkolla ratsasti Venla Lahtinen Maskeradella. Hän on todella iloinen mitalista, koska se on saavutettu raskaan työn jälkeen.

”On ollut älyttömän raskasta, että on kiva, kun kerrankin onnistuimme kunnolla.”

Vaikeaa ratsastuksesta tekee se, että Zorro-poni on kova jännittäjä ja kyttääjä. Lahtinen sanoo, että se kyttää liki kaikkea mahdollista, joten hän saa aina tehdä selässä kunnon päivätyön ja ratsastaa kieli keskellä suuta.

”Poni on ollut minulla 8-vuotiaasta. Olin niin pieni kun se tuli, että ehkä siinä ei ole osattu tehdä kaikkea oikein.”

Lahtinen toteaa kuitenkin, että kun kuraa sataa koko ajan niskaan, eikä mitään saavuta helpolla, menestyksen hetket tuntuvat entistä paremmalta.

”Tämä on elämäni opettaja. Hienoa, että työ palkitaan”, ensimmäistä kertaa SM-mitaleille ponillaan ratsastanut nuori kertoo.

Tämä oli Lahtisen viimeinen ponivuosi, ja seuraavaksi hän jatkaa kahdella hevosellaan. Classifiedilla hän on käynyt piipahtamassa lapsiratsastajien EM-kisoissa sijoittumassa 16:nneksi ja toinen on tullut perheeseen vajaa vuosi sitten.

”Tällä kaudella olen halunnut panostaa poniin. Se on tosi herttainen, vaikka välillä se juoksee tarhassa karkuun. Se on tamma, ja se näkyy siinä. Maastakäsittelyssä se on unelma”, hän kuvailee.

Kiki Nybergin valmentama Lahtinen ei aio heti luopua Zorrosta. ”Se jää mulle niin pitkäksi aikaa, kun sitä pystyn pitämään. En haluaisi luopua siitä, kun se on opettanut minulle niin paljon. Veimme sen suoraan SM-kisoissa Helasoille oriasemalle. Koitamme saada siitä varsan.”

Lopputulokset löydät täältä: kouluratsastuksen ponien SM-kisat

Päivitetty 30.8. kello 11.30: Täsmennetty, että Venla Lahtinen sai ensimmäisen SM-mitalin ponillaan. Aiemmin tekstissä luki, että ratsasti ensimmäisen SM-mitalinsa. Hän on kuitenkin saanut mitalin hevosellaan Classified.

Kilpailussa nähtiin myös suomenhevosväriä, kun Coco Roine ratsasti 20-vuotiaalla Sibbolla kokonaiskilpailun sijalle 7.