Perjantain lehden ratsastus tarjoaa printin täydeltä olympiarenkaiden alla ratsastettavia fiiliksiä, muistoja menneiltä arvokilpailuvuosilta ja lisäksi muuta, kuten Ranskalaisen viikonlopun Lempäälässä järjestävän tekopariskunnan, Aki Karhapään ja Tuija Rosenqvistin mietteitä. Useampien hevosvoimien puolelta kuullaan, miten nuori onnistuu kilpailemaan korkealla tasolla, vaikka oma perhe ei voi auttaa taloudellisesti.
39-vuotiaalla Henri Ruosteella on takanaan jo pitkä pätkä elämää, ja sen kaiken hän on rakentanut tähtäimenään menestys mitä haastavimmassa ja omaperäisimmässä urheilulajissa.
Se, tuleeko urheilijalle menestystä vai ei, riippuu monesta tekijästä. Sekä ratsastajan että hevosen pitää olla hyvissä voimissa, ja molemmilla pitää olla hyvä päivä.
Ruoste myöntää, että olisi voinut pyrkiä olympialaisiin tosissaan jo aiemmin, ja ehkä hän olisi päässytkin. Mutta tavoitteita on koko ajan ollut kaksi: päästä, mutta myös pärjätä. Siksi on pitänyt odottaa tähän hetkeen asti.
Itse asiassa, vielä Hevosurheilun haastatellessa Ruostetta vuonna 2016 hän oli ehkä enemmän hevoskauppias kuin urheilija. Kun häneltä kysyttiin, voiko hevoskauppiaasta tulla vielä maailmanhuippu urheilijana, hän totesi, että se on pitkän tien takana, mutta tietysti se on hänen toiveensa.
Ruoste kertoo Hevosurheilulle perjantain lehdessä myös siitä, miten todennäköisesti Kontestro myydään olympialaisten jälkeen ja mitä pitäisi tapahtua, että hevonen jäisi hänen ratsastettavakseen.
Ruosteen hevosenhoitaja Sara Liljeström puolestaan paljastaa muun muassa, miten Kontestro puunataan starttia varten ja millaisia unelmia olympialaiset täyttävät ratsukkojen taustajoukoille.
Kyra Kyrklund osallistuu Tokiossa jo 11. olympialaisiinsa. Kouluratsastuksen professori valmentaa Tokiossa Portugalin joukkuetta, irlantilaista Heike Holsteinia sekä tanskalaista huippuratsastajaa Cathrine Dufouria.
Lue Kyrklundin mietteitä esimerkiksi siitä, miten Japanin ilmasto sopii hänen valmennettavilleen ja etenkin lusitanoille, joita tunnetusti portugalilaisten alla nähdään.
Kenttäratsastuksen konkaripariskunta Aki Karhapää ja Tuija Rosenqvist ovat keskittyneet lajitietouden ja harrastuneisuuden levittämiseen koko Suomen laajuudelle, ja samalla omat kilpaurat ovat jääneet hieman taustalle.
”Ehkä tämä on enemmänkin ajautunut tähän tilanteeseen. Ei voi olla aktiivisesti mukana sekä kilpaurheilussa että kehittää tätä paikkaa. On ollut pakko tinkiä omasta tekemisestä”, Rosenqvist toteaa.
Lempäälään Ratsuniityssä vaikuttava pariskunta tekee paljon työtä sen eteen, että lajin tunnettavuus lisääntyy myös ratsastuspiirien ulkopuolella. Yksi merkittävä tapahtuma on tänään perjantaina alkava Ranskalainen viikonloppu, jossa sekä kilpaillaan kansainvälinen luokka että järjestetään kilpailuiden ympärille tapahtuma.
Mitä korkeammalle urheilussa edetään, sitä kovemmaksi peli käy ja taloudellisten resurssien merkitys kasvaa.
”Ratsastus ei ole urheilulajina pystynyt siihen, että saisimme tukea yksittäisille urheilijoille. Olemme pohtineet asiaa ja sitä yritetään tässä parhaamme mukaan muuttaa.”
Tämä on yksi syy siihen, miksi Ratsuniityssä on haettu yhteistyöyrityksiä etenkin hevosalan ulkopuolelta. Brändityö on elintärkeää.
”Näitä yrityksiä tarvitaan mukaan urheiluun. Yrityksiä, jotka voivat tukea puhtaalla rahalla, eikä pelkästään varusteilla.”
Kenttäratsastuskin tarvitsee muiden lajien mukana paljon harrastajia. Massaa, josta nousee uusia urheilijoita jahtaamaan olympiaunelmiaan.
”Me tarvitsemme lapsia ja aikuisia, jotka innostuvat lajista. Vaikka kaikista heistä ei tule itse ratsastajia, heistä voi tulla kenttälasten vanhempia ja toimihenkilöitä”, Rosenqvist summaa.
Enduron MM-sarjaa ajava Hermanni Haljala aloitti jo mopoautoiässä keräämään ympärilleen tukijoukkoja, joiden sponsorituella hän on voinut muuttaa Italiaan harjoittelemaan ja ajamaan.
Vuosittain noin 65 000 euroa sponsorirahaa keräävä Haljala uskoo, että kaikki voivat tehdä saman kuin hän, oli laji mikä hyvänsä. Se vaatii ainoastaan paljon töitä oman unelmansa eteen, jos se on valmis tekemään, ei haaveiden toteutumiselle ole estettä.
Lue lisää Hevosurheilun Ratsastuksesta. Jos sinulle ei tule Hevosurheilua, tilaa se täältä.
https://www.youtube.com/watch?v=uvtVquhtLak