Kouluratsastaja Henri Ruosteen olympiahevonen Kontestro DB saapui kilpailupaikalle torstaiyönä. Hevonen on totutellut uuteen ja kuumaan ympäristöön nyt parin päivän ajan.
Kontestron suomalainen hoitaja Sara Liljeström viettää päivät tallilla varmistamassa, että huippuhevosella on kaikki kohdillaan.
”Tänään on ihan peruspäivä. Yleensä, kun tulen tallille, teen perus aamutallirutiinit, ruokin ja talutan Konstaa. Tänään Henri tuli kymmenen aikaan ja kävi ratsastamassa”, Liljeström kertoo Hevosurheilulle lauantaina.
Kontestron kanssa otetaan vielä rauhallisesti, sillä lämpötila Tokiossa on korkea, ja hevosen lentomatka on ollut pitkä. Mitään ei haluta riskeerata.
Henri Ruoste kertoo, että kaikki on muuten todella hyvin, mutta haasteena on kuuma ilma. "Konstalla lämpö nousee ylös joko tehdyn matkan tai ilmaston takia, jos sillä vähänkin hölkkäilee. Aikaa on ensi perjantaihin, mutta olisin toivonut, että se olisi ollut jo tänään hyvä."
Ruoste on menossa vielä illalla kävelyttämään ja tutustuttamaan Kontestroa paikkoihin ja myös spottivaloihin, koska luokat ovat illalla ja alkuyöllä.
"Lämmön ei pitäisi nousta niin ylös, mutta toivottavasti tilanne ehtii normalisoitua. Tässä on vielä muutama päivä aikaa, ennen kuin pitää alkaa huolestua. Ei auta kuin odottaa, että hevonen on kunnossa kroppansa kanssa", Ruoste toteaa.
Lämpö vaikuttaa hevosten lisäksi myös ihmisiin. ”Olin itse auringossa 20 minuuttia, ja sitä enempää ei voi olla. Täällä on nyt noin 33 astetta, mutta tuntuu, kuin olisi vielä enemmän", Liljeström kertoo.
Kun Suomessa kello on vasta kahdeksan aamulla, on Japanissa ehditty tehdä vaikka jo mitä, sillä aikaero on kuusi tuntia. ”Kohta meidän fysioterapeutti Tiffany Hild katsoo Konstan liikkumista, kun kävelytän sitä. Eläinlääkärimme Edouar Adriansen on auttanut Konstaa paljon esimerkiksi ilmastoon sopeutumisessa.”
”Meillä tässä ihan huipputiimi, joka tekee kaikkensa Konstan eteen, ja Henrille hevonen tulee aina ensimmäisenä.”
Groomi kertoo, että Konsta ei ole maailman paras reissaaja, ja hevosen suurin haaste on saada se pidettyä hyvässä mielentilassa, ettei se väsyisi liikaa. Väsyneenä Kontestro ei jaksa aina juoda ja syödä riittävästi.
Taustavoimilla onkin aina keksimistä, millä herkuilla ratsun saa juomaan ja syömään, että se saa tarpeeksi energiaa.
”Tällä hetkellä Konsta tykkää sokerijuurikasleikkeestä. Se on sen suosikki, ja sitä olemme nyt käyttäneet. Se saa myös olutmäskiä, joka tekee hyvää sen iholle ja karvalle. Se onkin nyt todella upeassa karvassa”, hoitaja kehuu.
Kontestro syö Liljeströmin mukaan kuusi kertaa päivässä, ja se myös ulkoilee karsinastaan useita kertoja vuorokaudessa.
”Jos se on väsynyt, en taluta niin paljon, mutta jos on virkeä, voimme katsella maisemia pidempään. Konsta tykkää pysähdellä ja katsella maisemia.”
Kaikessa, mitä olympiahevosen kanssa tehdään, tähdätään siihen, että hevonen on parhaassa mahdollisessa vireessä, kun kilpailut alkavat viikon kuluttua lauantaina.
Tulevan perjantain lehdestä löytyy lisää siitä, miten Kontestroa valmistellaan olympiastarttiin ja miten hevosenhoitaja saa olympiaratsun mahdollisimman edustavaksi. Lue kokonaan nämä mainiot jutut Hevosurheilun Ratsastuksesta. Jos sinulle ei tule Hevosurheilua, tilaa se täältä