Ykkösvaihdot ilman suitsia, satulaa ja kannuksia. Alizée Froment ja se kaikkein rakkain hevonen, lusitano-ori Mistral de Coussoul. Kuva: Leena Alérini
Ratsastusuutiset

Perjantain Ratsastusliitteessä treenataan monelta kantilta!

Leena Alerini

Hevosurheilu kävi tutustumassa ranskalaiseen Alizée Fromentiin, joka on yhdistänyt GP-ratsastuksen ja esitystaiteen. Vieläpä yhdellä ja samalla hevosellakin.

Froment tietää miten hevosen saa tanssimaan pegasoksena ja miten sillä ratsastetaan grand prix vaikka pelkällä kaulanarulla.

”Se, onko hevonen sinun kanssasi 100 %:sti vai ei, ratkaisee esityksen sisällön. Joitakin vaikeimpia asioita ei kannata edes yrittää, jos huomaa, että hevonen on yhtään poissaoleva”, hän kuvailee. ”Ne eivät aina halua olla läsnä. Eivät ehkä jaksa tai jotain, ja se asia on vain hyväksyttävä.”

Froment ei yritä tunkea niin sanotusti käärmettä pyssyyn, sillä mielentila on ykkösasia. Jos hevonen tekee jonkin osion vastentahtoisesti, se aloittaa siinä tietynlaisen noidankehän. Mikään temppu tai liikekokonaisuus ei saa muodostua hevoselle millään lailla vastenmieliseksi, sillä sen, mikä hevonen tekee vastahakoisesti, se tekee huonosti – ja huonoja suorituksia ei kannata toistaa.

Hevosurheilun maaliskuun personal trainer, kenttäratsastaja Pauliina Swindells, neuvoo ratsastamaan fiiliksellä, hevoskohtaisesti ja positiivisen kautta. Erityisesti kun mennään maastossa ja lujaa, ratsastajan pitää tuntea hevosensa, tehdä sen kanssa yhteistyötä ja osata elää hetkeä.
”Tärkeintä on löytää hevonen, jonka kanssa synkkaa. Hevosen pitää olla sellainen, että työskentelet sen kanssa mielellään kotona ja se tekee sinut onnelliseksi”, Swindells painottaa.
Oli laji mikä hyvänsä, tuloksiin päästään, kun hevosen oma sydän on mukana. Joskus yhteistyön syntyminen ottaa aikaa, sen Swindells oppi jo ensimmäisen kenttähevosensa kanssa. Se oli entinen tuntihevonen Brave Piglet, joka ei aluksi esimerkiksi hypännyt hautoja tai mennyt veteen.

Korona!

Yritämme elää koronatodellisuudessa parhaamme mukaan.

Esteratsastaja Kimmo Kinnunen kuuluu ikänsä puolesta riskiryhmään. "Vanhuksiin", kuten hän sanoo, joskaan ei sanomaansa tarkoita.  Ikä on vain numeroita ja kirjaimia. Hevoset on ratsutettava, ja tulevaisuuskin hymyilee.

Tule mukaan Hevosurheilun kiehtovaan maailmaan!

Tilaa lehti täältä