Maria Pyykönen voitti Ypäjällä, mutta pisteet jäivät mataliksi. Kuva: Leena Alerini
Ratsastusuutiset

Ruotsalainen C-tuomari sakotti Ypäjän kisoissa asioista, joita hän ei halua kouluradalla nähdä

Leena Alerini

Pyykönen voitti luokan 64,8 prosentilla, joten taso ei ollut päätähuimaava.

"No joo", Pyykönen itse totesi. "Ei nyt mikään uran huippuradoista, mutta ookoo kuitenkin. Ei tullut virheitä oikeastaan, kuin laukanvaihdoissa."

Heti hänen perässään oli Katja Kuokka Fillyhill's My Specialilla, 64,6. Kolmas oli uskollinen Ypäjän kävijä, Viron Dina Ellermann ja Donna Anna, 64,6.

Katja Kuokan Fillyhill's My Special istuu piaffissa.

Ruotsalainen C-tuomari Lars Andersson, FEI:n 4 tähden O-tuomari, oli hämmentynyt. Hän oli vielä perjantaina kuvitellut, että luokka on MER-kvaaliluokka ja olympiakatsastus. Etenkin, kun paikalla oli toinenkin samantasoinen 4 tähden tuomari kuin hän itse, Alice Schwab, jolloin luokka olisi toiminut suomalaisille kvaalinkeruuluokkana. MER-kvaalin saa, jos kahdelta O-tuomarilta saa 66 prosenttia ja kokonaisprosenttimäärä on myös 66 prosenttia. Tuomarit eivät myöskään saa olla omanmaalaisia.

"Mutta ei se sitten tainnut sellainen olla", hän ajatteli ääneen. "Jotain täällä asiasta eilen puhuttiin, mutta ei se ihan selkeäksi tullut."

Andersson totesi, että prosentit jäivät joka tapauksessa niin mataliksi, että kvaalia ei olisi herunut yhdellekään.

"Olin vähän pettynyt", hän sanoi.

Anderssonin pisteet jäivät mataliksi kahdesta syystä.

"Hevosilla oli kontaktiongelmia ja ongelmia läpiratsastuksessa ja rentoudessa. Minun pisteissäni nämä näkyivät, ja kirjoitin asiasta myös kommentin ratsastajille", hän totesi. "Hevosen täytyy olla edessä ja hereillä, mutta ilman jännitystä."

Kouluratsastus on tällä hetkellä murrostilassa, Andersson sanoo. Mihin se johtaa, sitä hän ei lähde arvailemaan. Mutta selkeää on, että tuomarit kokevat painetta roolistaan lajin vartijoina.

"Aina me tuomarit olemme olleet tarkkoja hevosen hyvinvoinnista, ei se sitä ole, mutta nyt kiinnitämme korostetusti huomiota tiettyihin pinnalla oleviin ja helposti nähtäviin asioihin. Levottomat suut ja yleinen jännittyneisyys ovat tällaisia asioita, joita emme halua nähdä. Vaikkakin ymmärrämme, että arvostelu ja negatiivinen paine tulevat ulkopuolelta, ja usein ihmisiltä, jotka eivät tiedä lajista paljoakaan", hän sanoi.

Terveisinä kouluratsastajille Andersson toteaa, että nämä kaksi asiaa, jotka liittyvät lisäksi toisiinsa, kannattaa laittaa kuntoon: suu ja koko hevonen rauhallisiksi.

Pyykönen arvasi, että näihin asioihin prosenttien mataluus liittyy. Hän on tuomarin kanssa samoilla linjoilla periaatteesta, mutta sanoo, että juuri nämä kaksi asiaa ovat vaikeimmat saada virheettömiksi tässä lajissa.

"Se tekeekin lajista niin vaikean", hän huokaisi.

GP-luokan tulokset täällä

Lars Andersson ei jaellut avokätisesti pisteitä.

Kommentti

Kotiinpäinvedon paikka?

Sää suosii, kisakenttä on upea, kisattavaa ja katsottavaa on paljon. Mutta Ypäjällä ei ole yleisöryntäystä, eikä ratsastajaryntäystäkään.

Kalliiksi tulee järjestäjätaholle, kun näin on.

Ypäjän CDI3* oli merkitty FEI:n kisakalenteriin viralliseksi MER-kvaalien metsästyskisaksi. Täällä oli kaksi 4 tähden O-tuomaria, Lars Andersson ja Alice Schwab. Mutta suomalaisratsukot ovat lähteneet metsästämään kvaaleja ulkomaille.

Ehkä SRL:ssä olisi asian voinut linjata toisinkin? Eli, että MER-kvaalit käydään hakemassa Ypäjältä.

Henri Ruostetta ja kumppaneita tuskin olisi saanut Ypäjälle starttaamaan, mutta pohjoisemmassa Euroopassa asuvat, ja ainakin Porvoosta käsin operoiva Stella Hagelstam, olisi päässyt helpommalla, ja illaksi kotiin, jos olisi suunnannut auton nokan Ranskan Jardyn sijasta Ypäjälle. Olihan Finnderbyynkin saatu starttilistalle olympiaratsukko Veera Manninen/SIr Greg.