Mika Forss tykkää Bold Eaglen pojasta Peak’n Rollista. Kuva: Totofoto. 
Ratsastusuutiset

Sisyfosin suomalaiset ja paljon muuta

Johanna Heinonen

Suomalaiset kokeilevat siipiensä kantavuutta Ruotsissa laajalla rintamalla. Keskiviikkona vierailimme Julmyrassa ja nyt on Sisyfosin vuoro. Mitä miettii Suomen ja Ruotsin raviurheilusta Mika Forss, entä Tuomas Pakkanen ja Hannu Korpi? Ratsastuksessa Emma Kanerva tähtää Tokioon, tai jos se ei toteudu, seuraaviin arvokisoihin.

Pekka Korpi, Mika Forss, Tuomas Pakkanen ja ketä näitä nyt on. Sisyfos on monen suomalaisen tukikohta.

Mika Forss joutuu pyyhkimään kuraa valmennusvermeistään Sisyfosissa maanantaisena päivänä. Mutta se ei pyyhi hymyä Forssin huulilta, sillä hän on innoissaan valmennettavistaan. Erityisesti yhdestä.

”Tämä on mukava pikkuäijä, aina iloinen ja valmis lenkille”, hän esittelee 2-vuotiasta Bold Eaglen poikaa Peak’n Rollia.

”Kun näin tämän huutokaupassa, en päässyt siitä enää ohitse. Minun oli soitettava Hietalahden Jussille, että lähteekö hän porukkaan. Että nyt mä löysin hevosen. Verojen kanssa se maksoi vähän yli 38 000 euroa”, Forss paljastaa.

Forss tuntuu asettuneen Ruotsiin jäädäkseen. Ja niin se myös on.

”Jos ajan ja treenaan ammatikseni, pysyn täällä”, hän vakuuttaa.

Syynä Forssin maastapakoon on ravipolitiikka. Hän ei kaunistele asiaa. Mutta miten Forss näkee Suomen raviurheilun tulevaisuuden? Entä kuinka ura Ruotsissa on lähtenyt käyntiin?

Tuomas Pakkanen ilmaantui Sisulle tammikuun alussa elämänkumppaninsa Susanna Tyyskän ja Kiuruvedellä hevosopistolta koulutussopimuksella työskentelevän tyttärensä Elina Pakkasen kanssa.

Pakkasenkin mielestä Suomen raviurheilun tulevaisuus on hämärän peitossa. Mitä hän Ruotsin raviurheilussa erityisesti ihailee? Mitä eroja on Suomen ja Ruotsin välillä? Perjantain Hevosurheilu selvitti.

Harrastehevosten ajo-opettaja Kaisu Västinsalo ottaa mielellään ajokoulutukseen myös ratsuhevosia. Jopa kertaalleen karkuutettuja. Sellaisen kanssa liikkeelle lähdetään pitkältä takamatkalta. Mutta Västinsalo tykkää haasteista.

”Aika vähän itseasiassa kyselen, mitä hevosille on tapahtunut. Haluan tietää, onko sattunut jotain, mutta sitä en, kuinka paljon ja mitä. Se sitten selviää”, Västinsalo kertoo.

”Hevonen kertoo, kun se on tuossa. Ja mielellään työstän kaikki helpommatkin koulutettavat pitkän kaavan mukaan.”

Ratsastuksessa vierailimme Emma Kanervan luona. Hän treenaa kohti Tokiota.

Ja jos ei Tokio tule kysymykseen, kohti seuraavia EM:iä. Kohti sitä seuraavia MM:iä. Kohti sen jälkeen taas tulevia EM:iä. Ja sitten onkin jo seuraavien olympialaisten vuoro, Pariisissa.

Jotta noihin arvokisoihin pääsee, on kilpailtava kaikki nämä vuodet säännöllisesti ja kansainvälisesti, jotta saa ranking-pisteitä.

Emma Kanerva on kiertänyt maailmaa jonkin verran sen jälkeen, kun pian 15 vuotta sitten jätti Suomen taakseen.

Sen verran saksalaistunut hän jo on, että hän ei osaa tällä hetkellä kuvitella mitään muuta asuinpaikkaa.

”Kyllä mä miellän, että Saksa on maailman kouluratsastusmaa numero yksi”, hän sanoo.

Hevosurheilu palvelee sekä printti- että digituotteena.

Digilehti sisältyy kaikkiin Hevosurheilun ja 7 oikein -lehtien tilauksiin. Sen voi lukea missä päin maailmaa tahansa lataamalla Hevosurheilun Apin sovelluskaupasta.

Palveluun kirjaudutaan asiakasnumerolla, joka löytyy paperilehden osoitetiedoista postitoimipaikan jälkeen tai tilauslaskustasi (kirjoita asiakasnumero ilman ensimmäisiä nollia). Postinumero toimii salasanana.