SRL:n syyskokous ja puheenjohtajavaalit vetivät jäsenistöä paikan päälle Helsinkiin.
Hevosurheilu raportoi syyskokouksen vaiheista koko sunnuntaipäivän.
Klo 11. SRL:n estekomitean puheenjohtaja Harri Nordström oli tuonut mukanaan ison vihreän mapillisen dokumentteja. Hän aikoi seistä komitean esittämän GP-kilpailukalenterin takana loppuun asti. "Jos täällä syyskokouksessa tänään jätetään noudattamatta liiton omaa hyvää hallintotapaa kävelemällä liiton komitean tekemien päätösten yli, niin se tarkoittaa sitä, että koko estekomiteaa ei tarvita lainkaan", hän pohjusti.
Kokouksen avannut SRL:n puheenjohtaja Laura Airaksinen kehotti jäsenistöä maltillisuuteen ja varautumaan pitkään päivään.
"Joskus on ollut kokouksia, mitkä ovat kestäneet ilta-11 asti", kuittasi naurahtaen pääsihteeri Fred Sundwall.
Pekka Larsen ehdotti heti alkuun, että vaalivaliokunnan ehdokas-esitystä ei otettaisi huomioon eikä käsiteltäisi lainkaan, sillä vvk:n antamaa lausuntoa ei Larsenin mukaan ole asianmukaisesti perusteltu ja itse valiokunta on nykyisessä kokoonpanossaan myös sääntöjen vastainen. Ehdotus sai kannatusta ja vaalivaliokunnan suositukset vedettiin pois, mitä se sitten käytännössä tarkoittaakaan.
Klo 12.15 Seurapalvelupäällikkö Nina Kaipio piti pitkän ja silminnähden tuohtuneen puheenvuoron. Hän kertoi SRL:n olevan kaikenlaista kiusaamista vastaan ja muistutti jäsenistöä hyvien tapojen merkityksestä, aivan tervehtimisestä ja kiittämisestä alkaen. Nettikeskustelussa mennään Kaipion mukaan jopa kunnianloukkaustasolla. Hän kertoi, että viranomaiset sekä juristit on nettikeskusteluasiassa valjastettu.
Klo 12.30 Pääsihteeri Fred Sundwall esitteli budjettia ja kertoi SRL:n haasteista. Jäsenmäärä on laskussa ja sponsoreita on vaikea saada. Säästötoimia on tehty, mutta MM-vuosi 2018 on jo nyt maksanut 100 000 ja sillä on saatu vasta 7 hevosen matkaliput USA:an.
Klo 13 Seurat aktiivisesti liikkeellä! Paikalla Radiokadulla oli 242 jäsenseuraa ja niillä 722 ääntä, lisäksi 78 yhteisöjsentä ja 78 ääntä. Yhteensä käytössä oli 800 ääntä. Todettiin, että äänileikkuria ei tarvita. Vaalivaliokunnan puheenjohtaja Tapani Peltonen valittiin kokouksen puheenjohtajaksi.
Klo 13.15 Päätettiin estekomitean hämmästykseksi, ja puheenjohtaja Nordströmin vastustuksesta huolimatta, että Tom Gordinin ja RCC:n vaatima keskustelu GP-kalenterista sittenkin poistetaan syyskokouksen ohjelmasta. Perustelut olivat, että Suomen nations cup -osakilpailu muuttaa tilanteen, ja että keskustelu asiasta on urheilufoorumissa (Tapani Peltosen sanoin) ajautunut joka tapauksessa jo "täydelliseen umpikujaan". Gordinille tämä ehdotus "muuttuneessa tilanteessa" kävi. Nordström hämmästyi silmin nähden. Selvittyään hämmästyksestä hän totesi tämän olevan osoitus siitä, että liitto toimii oman hallintotapansa vastaisesti. "Eikö tällaisen salailun ja hyvävelimeiningin pitäisi vähitellen jo loppua", Nordström puuskahti. Nations cup -osakilpailun sisällyttäminen kisakalenteriin on Nordströmin mielestä aivan normaalia estekomitean toimintaa, eikä vaadi erityistoimenpiteitä sinänsä. Nations cupeista oli saatu vihiä itse asiassa jo aikaisemmin, ja estekomitea oli ne kalenterissa jo huomioinutkin.
Keskustelua ei käyty.
Klo 13.50 Esitetty yhden euron maksukorotusehdotus vedettiin sanaharkan jälkeen pois. KF:n Kenneth Wrede ehdotti "säästää MM:issä" todettuaan MM-tavoitteista, että ne ovat täysin mitättömiä. "MM:iin on kirjattava tavoitteeksi semifinaaliin osallistuminen, ja jos sillä tasolla ei olla, niin unohdetaan koko juttu", hän ehdotti. Lopputulemana ilmoitettiin, että hallitus yrittää löytää puuttuvat 38 000 euroa jollakin muulla tavalla kuin maksukorotuksella tai MM-kvaalien kiristyksellä.
Klo 13.55 Aloitettiin vaaliosio. Puheenjohtajaehdokkaat esittäytyivät ensin.
Mikael Forstén kertoi teeseistään, ratsastuksen imagosta, ammattimaisuudesta, hevosmiestaidosta, halustaan muuttaa asioita, jotka kaikki hän on jo hyvin pitkälle avannut viime perjantain Hevosurheilussa. Hän kertoi oman harrastuksensa alkuajoista, jotka ovat olleet taloudellisesti joskus hyvinkin haastavia.
Marjukka Manninen esittäytyi seuraavaksi. "Aika samantyylisiä ajatuksia minulla on kuin vastapelurilla", hän sanoi heti alkuun, mutta jatkuessaan puheenvuoro teki pesäeroa Forsténiin. Manninen "ei halua hajoittaa tai murskata jo tehtyä työtä". "Jos ammutaan tykillä kärpäsiä, me pilataan lajin maine ja luodut yhteiskuntasuhteet", hän varoitti. "Ei viedä trumpmaisesti asioita eteenpäin,", hän kehotti.
Klo 14.15 Jäsenistö esitti kysymyksiä kandidaateille. Kysymykset olivat käytännössä samoja, joihin kandidaatit ovat jo vastanneet Hevosurheilu-lehdessä. Forstén joutui kuitenkin selittämään mitä tarkoitti kommentoidessaan HU:ssa lajin imagoasioiden yhteydessä hevosen käsittelyä ja kipukynnystä. Forstén seisoi lehteen sanomansa takana. Hän totesi tienneensä jo kyseistä lehtijuttua tehtäessä, että juuri tämä aihe on tulenarka ja vaarallinen. Silti sitä ei hänen mielestään voi ohittaa.
Klo 15 SRL:n tarjolle asettamat voisilmäpullat alkoivat käydä vähiin. Kehotettiin tilaamaan pizzaa tai käymään läheisessä ruokakaupassa. Joillakin kaukonäköisimmillä oli tosin mukanaan eväät.
Äänestäminen alkoi.
Klo 16.15 Äänimäärät jakautuivat puheenjohtajavaalissa seuraavasti. Forstén sai 414 ääntä ja Manninen 379 ääntä.
Hallitusehdokkaat esittäytyivät yksi kerrallaan ja olivat sen jälkeen yleisön tentattavina.
Äänestys suoritettiin ja sen jälkeen laskettiin kauan ja hartaasti ääniä.
Klo 20.45 Hallituksen jäsenten äänet vihdoin selvisivät. Petri Petu Pesonen (439 ääntä) ja Janne Lappi valittiin (310). Valitsematta jäivät Annastiina Jäppinen (273), Leena Mäenpää-Wirtz (162), Aisa Aarnio-Wihuri (132) ja Sari Simola (16).
Toim. huom. Juttua on päivitetty pitkin päivää. Maanantain RatsastusPLUSsassa on luvassa seikkaperäisempi raportti kommentteineen ja tunnelmineen sekä urheilufoorumista että syyskokouksesta. PLUSsassa on myös vastavalitun puheenjohtajan ensihaastattelu. PLUS on kaikkien Hevosurheilun tilaajien maksuton lisäetu, jota pääsee lukemaan kirjautumalla täällä. Paperi- tai näköislehden tilausnumeroa tarvitaan kirjautumisessa. Kirjautuminen on nopea, helppo ja yksinkertainen.