Inkoolainen Elena Wuorimaa otti pronssia reiningissä NRHA:n EM-kilpailuissa Tanskassa hevosellaan One Last Nite limited non pro -luokassa.
19-vuotias lännenratsastaja on juuri saapunut takaisin kilpailumatkalta pronssinen mitali kaulassa. Samoista karkeloista Maria Astikainen voitti kultaa ammattilaissarjassa aiemmin viime viikolla.
”Oli hyvät kisat. Hevoset pysyivät terveenä ja suorittivat hyvin. Olen tyytyväinen”, Wuorimaa kertoo.
Hänen mitalihevosensa on vuonna 2013 syntynyt One Last Nite eli Calvin, ja hänellä oli mukanaan myös kokenut 17-vuotias Haidachino Hollywood, eli Cherry. Molemmat hevoset on tuotu Suomeen USA:sta.
”Tiesin, että minulla on mahdollisuus mitaliin, jos vaan saan hevoset siihen kuntoon ja kaikki palaset loksahtamaan kohdalleen. Tuolla oli todella kova taso, ja tiesimme, ettei menestys tule olemaan helppoa.”
Wuorimaa toteaa, että lajissa on niin paljon liikkuvia tekijöitä, eikä hevostenkaan päivän kunnosta aina tiedä, joten kolmas sija kovassa seurassa otetaan vastaan iloisin ja yllättynein mielin.
Suomalaiset lännenratsastajat antavat muille aina hieman tasoitusta, jos he eivät pääse ulkomaille harjoittelemaan. Wuorimaa kertoo, että maassa ei ole tarpeeksi reining-pohjia, eikä isoja maneeseja. ”On aina haastavaa lähteä kisoihin, kun täällä ei ole hyvää pohjaa missä pysäytellä.”
Wuorimaankin hevoset olivat ennen EM-kilpailuita kolme viikkoa laitumella, ja hän on käytännössä vain uittanut niitä veneen perässä koko kesän.
Kilpailuissa on myös se, että monella Non Pro -luokan ratsastajalla on omat valmentajat mukana, jotka virittelevät ja lämmittelevät hevosen ratsastajalle valmiiksi. Wuorimaalla ei ole suomalaista valmentajaa, vaan hän valmentautuu amerikkalaisten Tim McQuayn ja Mark Shafferin johdolla.
”Minulla ei ole tähän mahdollisuutta, mutta haluan myös olla itse vastuussa oman hevoseni laittamisesta kilpailukuntoon. Esimerkiksi näissä EM-kisoissa tein kaikki hevosen liittyvät valmistelut ilman valmentajan tukea.”
Mitalihevonen Calvin on korkeamman tason hevonen, joka on kehittänyt Wuorimaata ratsastajana eteenpäin.
Tanskassa Calvin oli vireessä. Ratsukon pisteet olivat huippukovat 215,5. ”Meillä oli yksi harmittava raviaskel. Liukupysähdyksen jälkeen kun tehdään suunnanmuutos, Calvin otti takajaloillaan raviaskelen. Siitä tuomittiin virhe ja menetimme kullan pienimmällä mahdollisella piste-erolla.”
Wuorimaa toteaa, että laji on vaikea, ja kaiken pitää mennä täydellisesti. ”Perfektionistien laji. Yksi askel väärin ja koko peli menetetty.”
Tilanteessa kullan menetys harmitti vähän, mutta toisaalta luokassa oli 50 lähtijää ja kolmas sija on myös hieno suoritus. ”En oikein voi valittaa. Calvin oli koko radan hyvä ja kuunteli minua, ei siltäkään voisi enempää pyytää.”
Lännenratsastuksessa ratsastajat jaetaan non pro ja open (ammattilais) -luokkiin. Ammattilaisuus tarkoittaa käytännössä sitä, että ratsastaja tekee liiketaloudellista toimintaa hevosalalla. Non pro -luokissa ratsastajilta tämä on kielletty.
”Ratsukkojen saamat pisteet ovat käytännössä samanarvoisia, eli amatööriluokassa voi olla kovempi taso kuin ammattilaisluokassa.”
Non pro ja open-luokat jaetaan vielä eri osaluokkiin. Esimerkiksi Wuorimaa kilpailee non pro limited -luokassa, jonne pääsee kun on tienannut jonkin tietyn rahamäärän.
Kun tienaa vähän enemmän, on luokka intermediate tai pelkkä non pro, jos ratsastajalla on paljon palkintorahaa taskussaan. Rookie-luokat ovat puolestaan aivan ensimmäisiä luokkia.
”Luokat ovat ratsastajakohtaisia, mutta on myös olemassa luokkia, joissa lasketaan joko ratsukko- tai hevoskohtaisia palkintomääriä.”
Lännen ratsastuksessa pisteytys lähtee aina 70:stä. EM-kisoissa oli kolme tuomaria, jotka arvostelevat suorituksen ja joko antavat lisäpisteitä tai vähentävät pisteitä.
”Aina jäätiin plussalle myös Cherryn kanssa, kun lähdin kilpailemaan. Ensimmäiset luokat menin harjoittelumielessä, enkä edes yrittänyt kovia pisteitä.”
Wuorimaa on harrastanut ratsastusta aivan pienestä. ”Olin hevosen selässä hieman alle kaksivuotiaana ja säännöllisen ratsastamisen sekä valmentautumisen aloitin omalla ponilla viisivuotiaana. Minulla on edelleen tämä samainen poni kotona omalla pihalla.”
Perheellä on hevoset kotipihassa, ja ratsastaja onkin innostunut lännenratsastuslajeista vanhempiensa innoittamana. ”Meillä taitaa nyt olla 11 hevosta. Kaikki on koulutettu lännenavuille, mutta joukossa on myös monipuolisesti muitakin lajeja tekeviä hevosia.”
Wuorimaan päivät kuluvat pitkälti hevosten kanssa, mutta hän myös opiskelee ja tavoitteena on päästä kauppatieteelliseen.
Seuraavaksi hän suunnittelee osallistuvansa ensi viikon ranch riding -lajimestaruuteen Hyvinkäällä sekä mahdollisesti reiningin SM-kisoihin syyskuun alussa.
Katso kaikki tulokset EM-kisoista täältä.
Hevosurheilu palvelee sekä printti- että digiversiona.
Digilehden voi lukea missä päin maailmaa tahansa. Kätevästi digilehteä lukemaan pääsee lataamalla Hevosurheilun Apin sovelluskaupasta. Palveluun kirjaudutaan asiakasnumerolla, joka löytyy paperilehden osoitetiedoista postitoimipaikan jälkeen tai tilauslaskustasi (kirjoita asiakasnumero ilman ensimmäisiä nollia). Postinumero toimii salasanana.
Tilaa lehti täältä.
Päivitetty 2.8. kello 17.39: Vaihdettu pääkuva.