William L ja Katja Laine Helsinki Horse Show´ssa.
William L ja Katja Laine Helsinki Horse Show´ssa.Kuva: Anu Leppanen

Prinssin mukaan nimetty kouluhevonen teki omistajaansa vaikutuksen heti varsalaitumella: "En ole kertaakaan katunut"

Kuukauden Suomessa kasvatettuna puoliveriratsuna esitellään Katja Laineen William L.

William L:n statistiikka on komeaa luettavaa. Musta ruuna starttasi päättyneellä kaudella 13 kertaa, eikä se kertaakaan jäänyt sijoitusten ulkopuolelle.

Tekemisen taso on vakiintunut, vaikka hevonen ei ole aina starteissa esittänyt parastaan. ”Kausi oli hyvä, ja pääsimme nousemaan ja tekemään muutaman vaativa A:n radan. Ei ole mitään valittamista”, hevosen omistaja Katja Laine kertoo.

Kauden huipennus tapahtui Helsinki Horse Show´ssa, jossa Laine ratsasti hevosen Pohjola Superfinaalin voittoon tuloksella 70,850.

Ratsastaja tähtäsi juuri tuohon kilpailuun koko vuoden, ja kokemus olikin ikimuistoinen. Laine ratsasti Superfinaalissa elämänsä toisen vapaaohjelman, jonka ratsukko esitti Pohjola Rising Star Tourin arvostelun mukaan vaativa B -tasolla.

”Hevonen teki yhden parhaimmista radoistaan ikinä. Oli ensimmäinen kerta, kun pääsin ratsastamaan tuollaisella areenalla, se oli hienoa”, Laine muistelee ja jatkaa tunnelmointiaan.

”Olen pienestä asti käynyt katsomassa Horse Show´ta ja kuunnellut koko ikäni kuuluttajan ääntä ja nyt Hockuksen (kuuluttaja Håkan Wahlman) ääni johdatti meidät palkintojenjakoon. Se oli aivan uskomatonta.”

William L

London Baron – Danzatoria, Osmium

Vuonna 2012 syntynyt hannoverruuna

Omistaja: Katja Laine

Kasvattaja: Eleonoora Aulin

Voitti Helsinki Horse Show´ssa Pohjola Super -finaalin

Superfinaalin voitto kruunasi upean kauden.
Superfinaalin voitto kruunasi upean kauden.Kuva: Anu Leppanen

Tasoittamaan kiimoja

11-vuotias William L (London Baron – Osmium) on Eleonoora Aulinin kasvattama hannover, joka päätettiin tehdä tasoittamaan emätamma Danzatorian kiimoja.

”Kiimaongelmat tasaantuivat täysin, eikä minulla ollut sitten tarvetta uudelle hevoselle, joten päätin tehdä Williamin myyntiin”, Aulin kertoo.

Sittemmin Danzatoria on tehnyt tammavarsan Don Larinosta nimeltä Kirsikka, joka on edelleen Aulinin omistuksessa.

William L:n nimi ei ole peräisin Aulinilta. Hän päätti, ettei rekisteröi varsaa ennen kuin sille on ostaja. Ostaja löytyi nopeasti, ja Laine päätyi englantilaiseen nimeen, johon on haettu vaikutteita isäori London Baronista ja prinssi Williamista.

Aulin sanoo olevansa harrastekasvattaja. Williamin emänemä Mahonysta Aulin on saanut viisi elävää varsaa, jotka hän kertoo tehneensä pääosin sukulaisilleen.

Suku koolla. Vasemmalla kirmaa Danzatoria emänsä Mahonyn vieressä. William L:n ”setä” Highwayman (i. Corland) ja William L rintarinnan.
Suku koolla. Vasemmalla kirmaa Danzatoria emänsä Mahonyn vieressä. William L:n ”setä” Highwayman (i. Corland) ja William L rintarinnan.Kuva: Eleonoora Aulin.
Danzatoria ja William L vasemmalla, Danzatorian emä Mahony varsansa Highwaymanin (i. Corland) kanssa oikealla.
Danzatoria ja William L vasemmalla, Danzatorian emä Mahony varsansa Highwaymanin (i. Corland) kanssa oikealla.Kuva: Eleonoora Aulin.

Mahonyn hän hankki omakseen Suomesta, ja tammassa häntä kiinnosti sen ylälinja ja ryhdikkyys. ”Tykkään hevosesta, jolla on hyvä ratsastettavuus ja jonka liikkuminen on helppoa. Tärkeää on, että takaosasta löytyy voimaa ja kaulan liittymä on tarpeeksi ylhäällä. Teen kaiken mutu-tuntumalla, mikä vaan itseäni miellyttää, niin sitä on tehty”, Aulin naurahtaa.

Hän sanoo, että hän tutkii toki myös sukuja, mutta ei ole niissä niin syvällä. London Baron valikoitui nuoren Danzatorian sulhaseksi etenkin sen takia, että hän oli kuullut siitä hyvää ja ori löytyi Suomesta.

”Harrastekasvattajana minulle on tärkeää, että saan ratsastettavan ratsun ja luonne on hyvä. Danzatoria on hieman tulinen, vaikkakin kiltti, mutta olin kuullut, että London Baron jättää hyvää luonnetta.”

London Baronin jättämä hyvä luonne teki vaikutuksen.
London Baronin jättämä hyvä luonne teki vaikutuksen.Kuva: Hevosurheilu-lehden arkisto

Reipas varsa teki vaikutuksen

Orivarsa syntyi kaksi viikkoa yli lasketun, mutta Aulin sanoo, että hänen molemmat tammansa synnyttävät aina yliajalla.

”Varsa oli todella reipas. Meillä on tapana antaa hiukan maitoa tuttipullosta, ja varsa nousi heti itse etsimään äidin sekä maidon. Se ei ollut yhtään arka ja oli kaikin puolin todella helppo.”

Varsa oli emänsä ja kahden muun tamman ja varsan kanssa kesän Aulinin tutun laitumella. Siellä Lainekin sen näki ensimmäisen kerran.

Se oli kaksi vierailua samalla: ensimmäinen ja viimeinen. Laine teki ostopäätöksen miltei heti.

”Minulla on samanikäinen omakasvatti, jota ei silloin voinut ajatella laittavansa ryhmäpihattoon sen terveysongelmien kanssa. Ajattelin, että ostan sille kaverin.”

Laine on tuntenut Zellelän Satu Juurisen, jonka luona Hannoveriin kantakirjattu ori London Baron asui, jo pitkään. Juurinen oli aina kertonut orista positiivista, joten kun Laine bongasi myynti-ilmoituksen orivarsasta, hän päätti lähteä katsomaan sitä heti.

”Vaikka se oli laitumella muiden kanssa, se tuli sieltä heti reippaasti katsomaan meitä. Siitä tuli heti hyvä fiilis, ja siihen loppui varsanetsiminen. Ei edes ikinä käyty katsomassa muita”, Laine muistelee.

Ei varsa nyt mikään kedon kaunein kukkanen ollut, mutta joku siinä viehätti. ”Enkä ole kertaakaan katunut. Se on puhjennut kukkaan myöhemmin.”

William L:n kanssa kaikki on sujunut vaivatta alkukoulutuksesta lähtien. Laine ei itse sisäänratsasta hevosiaan, mutta hän tekee maasta alkukoulutuksen ja on aina paikalla, vaikka ei istu satulassa.

”William on suhtautunut aina kaikkeen ennakkoluulottomasti, ja se on ollut helppo. Eniten hakemista sillä on sen herkkyyden kanssa, ja sen kuumuminen on sen suurin hidaste.”

Laine sanoo, että hevonen ei ole kuuma sellaisella sinkoilevalla tavalla vaan sillä, että sen pää alkaa keittää sisältä ja se vähän käpertyy itseensä ja käy kierroksilla. Se ei tee tuhmuuksia, mutta se ei myöskään kestä toistoja.

Siinä on ollut opeteltavaa, miten ratsastaja vie hevosta eteenpäin, kun sen kanssa asioita ei voi hinkata loputtomiin.

”On osattava luottaa, että hommat hoituu, vaikka niitä ei voi hioa loputtomasti. Hyvin me olemme tulleet toimeen, kun oikeat nappulat ovat löytyneet.”

William L ja Kawerda´s Fiandro ovat olleet kavereita varsa-ajoilta.
William L ja Kawerda´s Fiandro ovat olleet kavereita varsa-ajoilta.Kuva: Katja Laine.

Ikätoveri Kawerda´s Fiandro, jonka seuraksi William L alun perin hankittiin, on ollut kaksikosta se, jonka kanssa Laine on päässyt hiomaan asioita. Fiandro onkin kypsynyt hevosista aiemmin, ja sen kanssa Laine on päässyt starttaamaan enemmän vaikeita luokkia.

”Haluan, että hevonen on sinut kotona, ennen kuin vien sen radalle, ettei se ahdistu. Minulla ei ole sellaista ajatusta, että pitäisi päästä tietylle tasolle tietyssä ajassa. Haluan mennä hevosen ehdoilla ja aina miettiä fiiliksen mukaan, millaisiin paikkoihin hevosen voi viedä.”

Laine on startannut PSG:tä ensimmäisellä puoliverisellään noin 15 vuotta sitten, ja nyt Fiandrolla hän on kilpaillut tänä vuonna ensimmäiset Interit.

”Williamin kanssa olemme matkalla pikkukierrosta kohti ja ensi vuonna tavoitteena on startata enemmän PSG:tä ja mahdollisesti Interiä.”

Laine on valmentautunut Anna Kärkkäisen johdolla viimeiset pari vuotta. Kärkkäinen käy Kawerdassa joka toinen viikko.

Alkuvuosina Williamia ratsasti australialainen GP-ratsastaja William Matthew, joka kävi Suomessa valmentamassa.

”Kun William oli 5-vuotias, hän sanoi, että tässä sinulla on world class horse, maailmanluokan hevonen. No, hänen kanssaan hevonen olisi varmasti jo vaikka missä, mutta me yritämme päästä ponnistamaan täältä niin pitkälle, kuin rahkeet riittävät”, Laine toteaa.

William L hankilaukkaa vuonna 2015 Katja Laineen kanssa.
William L hankilaukkaa vuonna 2015 Katja Laineen kanssa.Kuva: Katja Laineen albumi

Kiireinen talliyrittäjän arki

Ratsutila Kawerda on Laineen omistama 20 hevosen yksityistalli. Kokonaisuudesta 14 karsinaa on Laineen hallinnassa, 6 karsinan yksikkö on vuokrattu toisaalle.

Talliyrittäjän arki on kiireistä, joten Laineen kehityksen kannalta on ollut merkittävää, että Kärkkäinen pääsee valmentamaan häntä kotiin.

”On haastavaa päästä poistumaan omalta tallilta riittävän usein. Säännöllisyys on avainsana, ja Anna ymmärtää täysin hevosiani ja minua.”

Omia hevosia Laineella on 6, joista yksi on ylläpidossa. ”Minulla on nämä vanhemmat ruunat, ja sitten on 8-, 4-, ja 2-vuotiaat omakasvatit samasta emästä.”

Toinen tärkeä asia on se, että kun Laine lähtee kilpailuihin, hänen kotitiiminsä toimii ja talli hoituu.

”Arvostan sitä valtavasti, että pystyn kisoissa miettimään vain omaa tekemistäni.”

Juuri nyt Suomessa eletään kisojen kohdalta vuoden pimeintä aikaa. William L on treenissä, se piti HIHS:n jälkeen pidemmän lomajakson.

Sarjavaihdot ovat talven harjoittelun kohteena. Laine kertoo, että kolmosia sen kanssa on jo tehty, mutta kakkosia aika vähän. Niistä pitäisi hioa esittelykelpoisia.

Katja Laine sanoo, että Helsingin jäähallilla ratsastaminen oli ehdoton kohokohta vuodelle.
Katja Laine sanoo, että Helsingin jäähallilla ratsastaminen oli ehdoton kohokohta vuodelle.Kuva: Anu Leppänen

Lisäyksestä jopa ysiä

Ruunan vahvuus on sen ravi, lisäyksistä se on saanut tuomareilta jopa ysiä. ”Sen on helppo tulla kohti passagea. Mä luulen, että kun saamme työstettyä sitä ravia kunnolla, se tulee olemaan todella hyvä. Sen askellajit ovat tasaisen hyviä.”

Hevonen on ratsastajansa mukaan äärettömän miellyttävä ratsastaa, eikä sitä tarvitse ikinä puskea. Parhaimmillaan se toimii ajatuksen voimalla.

”Minulla on tapana treenata noin kolme kertaa viikossa. Yksi päivä on maastopäivä ja sitten ohjasajan Williamia. Hevosen elämä on hyvin rutiininomaista. Kesällä se on laitumella ja talvisin tarhassa.”

Laine sanoo, että Williamin kanssa on mukava käydä myös maastossa, koska se on sielläkin toimiva. Pellolla voi mennä ilman, että hevonen villiintyy.

”Tykkään työskennellä sen kanssa. Tällä hetkellä tuntuu, että me emme ole vielä kehityksemme lopussa.”

London Baron oli Satu Juurisen toinen elämän hevosista.
London Baron oli Satu Juurisen toinen elämän hevosista.Kuva: Hevosurheilu-lehden arkisto

Tatuointi olkapäällä: London Baron

Hannover-ori London Baron on Don Larinon ohella Satu Juurisen toinen elämän hevosista. Molemmat oriit on tatuoitu Juurisen olkapäihin.

Vuonna 2007 Saksassa syntynyt London Baron (Londontime–Baroncelli) ostettiin Satu ja Tuomas Juurisen Zellelään siitosoriiksi 2,5-vuotiaana. 800 hannoverilaista oritta käy vuosittain läpi seulan, josta noin 60 pääsee jatkoon. Yksi niistä oli luvat vuonna 2010 saanut London Baron, jonka Juuriset huusivat itselleen orikörungin jälkeisestä huutokaupasta.

Oriilla oli luvat Hannoveriin, mutta sille haluttiin luvat myös suomalaisteen ratsukantakirjaan, FWB:hen. Tämä ei kuitenkaan ikinä toteutunut, mistä Juurinen on edelleen harmissaan.

”Kun me tuotiin se oripäivillä esille, sillä oli hokinpolkema ja se ontui. Siinä yleisön edessä sanottiin, että oritta ei voi esittää ontumisen takia, mutta että sitä ei olisi hyväksytty muutenkaan, koska sillä on vennot vuohiset.”

Sittemmin linjaa on muutettu, ettei Suomessa voida enää hylätä oritta, joka on hyväksytty jalostukseen jossain toisessa kantakirjassa. Sitä voidaan käyttää ainakin tammakohtaisella luvalla.

Juuriset veivät London Baronin oritesteihin Saksaan, jossa se sai 8,5 keskiarvon ollen paras kouluori. Elinikäisen jalostusoikeuden saavuttaakseen sen olisi pitänyt suorittaa 60 päivän oritesti, mutta nyt se teki 3-vuotiaana vain 30 päivän testin.

”Maailman kiltein ja nöyrin hevonen, mitä tiedän Don Larinon jälkeen”, Juurinen muistelee.

Hän koulutti hevosen, ja siitosuran jälkeen hän starttasi sillä PSG-tasolla. London Baronin viimeiset tulokset ovat vuodelta 2018 Sari Palmbergin kanssa.

”Se oli herkkä hevonen, jossa on paljon liikettä. Sillä olisi todella ollut paikka suomalaisessa ratsujalostuksessa.”

Juurinen sanoo, että London Baronilla on todella suuri merkitys hänelle. Ori jätti jälkeensä juuri sellaisia ominaisuuksia, joita Suomessa hevosiin tarvitaankin.

Suomen Hippoksen järjestelmässä London Baronille on merkitty 44 jälkeläistä kolmen vuoden ajalta. Viimeiset jälkeläiset ovat syntyneet 2013. Ori kuoli vuonna 2021.

William L on London Baronin toisesta ikäluokasta.

”Se on todella hieno. Olen joskus yrittänyt sitä Katjalta ostaakin. Onneksi hän ei ole myynyt, se olisi mennyt minulla ihan hukkaan”, Juurinen naurahtaa.

William L ja Katja Laine Helsinki Horse Show´ssa.
Katja Laine lähti vain nauttimaan Pohjolan Superfinaaliin, mutta siitä sukeutuikin voitto

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi