Brendan Wise
Brendan WiseKuva: Anrew Ryback

Brendan Wise hyppää 140-tasolla ilman suitsia – "Jos voimme olla pieni valo pimeydessä, ehkä muitakin valoja alkaa välkehtiä"

Amerikkalaisen Wisen tavoite on näyttää, että kilparatsastus huipulla voi olla pehmeää ja hevosystävällistä.
Julkaistu

Yhdysvaltalainen Brendan Wise on kilparatsastaja, hevosten kouluttaja ja ratsastusvalmentaja, joka on vienyt kuolaimetta ratsastamisen uudelle tasolle. Hän nimittäin kilpailee esteratsastuksessa 130–140 -tasolla ratsastaen bridleless eli kokonaan ilman suitsia käyttäen pelkkää kaulanarua.

Nyt USA:n itärannikolla Marylandin Fallstonissa talliaan pitävä Wise toivoo levittävänsä suitsettomuutta vaihtoehtona, jolla hevoset saadaan liikkumaan vapaammin ja rennommin korkeallakin tasolla.

Hän ei silti vastusta kuolaimia, sillä tärkeintä on löytää hevoselle pehmein ja toimivin tapa työskennellä. Kokemuksen mukaan se on usein ollut suitsitta.

Estehevosena epäonnistunut Wings

Alkujaan Wisen lajit olivat lännenratsastus sekä luonnollinen hevosmiestaito. Suitsitta ratsastaminen oli osa harjoittelua.

”Miltä tahansa hyvältä reining-hevoselta pitäisi pystyä ottamaan suitset pois, ja ratsastamaan ohjelma ilman suurempia ongelmia”, Wise kertoo.

Ratsastus ilman suitsia kiehtoi Wisea alusta lähtien, ja hän ratsasti hevosiaan suitsitta treeneissä sekä erilaisissa esityksissä.

”Myöhemmin urallani menetin uskoani lännenratsastukseen ja reiningiin toimialoina, ja jouduin tekemään valinnan: jatkanko lännenratsastuksen tiellä vai etsinkö jotain erilaista? Lopulta oma eettinen päätökseni oli, että hevosten vuoksi minun on etsittävä uusi suunta.”

Päätös vei klassiseen kouluratsastukseen, johon Wise uppoutui täysin. Ratsastustaito nousi uudelle tasolle. Tämä tapahtui vuonna 2013.

”Olin hyvin koulutettu ymmärtämään, miten hevosten ja ihmisten kanssa työskennellään, osasin hevosmiestaitoa ja hallitsin henkisen pelin. Mutta vasta sukeltaessani klassisen kouluratsastuksen saloihin, hevosen fyysinen valmentaminen sai suuren huomion hevosmies- ja ratsastustaitojeni kehittymisessä.”

Suitsitta ratsastaminen kulki mukana myös kouluratsastuksessa. Hän kuitenkin huomasi tarvitsevansa jonkin apuvälineen, sillä kun vaikeustaso nousi, pelkkä kääntäminen, taivuttaminen ja ratsastaminen eteen- ja taaksepäin ei riittänyt.

”Aiemmin suitsettomuus oli tarkoittanut minulle vain istuntaa ja jalkoja, ei kaulanarua tai mitään päässä. Se on reining-hevoselle hyvin helppoa. Kun siirryin vaativimpiin harjoituksiin, minun piti kehittää erilainen systeemi, jossa oli mukana kaulanaru, jotta pystyin olemaan yksityiskohtaisempi asennon ja lihasten työstämisen kanssa.”

Sitten Wise kohtasi estehevosena epäonnistuneen Wingsin, josta oli tarkoitus tehdä kouluhevonen.

”Se epäonnistui siinäkin. Se oli hyvin vihainen, ahdistunut ja hermostunut hevonen, joka oli radalla kuin olisi ollut rodeossa. Se teki kaikkensa, jotta sitä ei ratsastettaisi. Menestyksekkäästi”, Wise kertoo.

Wings oli tulessaan huonokuntoinen sekä fyysisesti että psyykkisesti.

”Kun aloitimme kuntoutuksen, huomasimme, että se hyppäsi ja suoritti paremmin ilman suitsia. Siihen aikaan en itse hypännyt juurikaan, olin pääasiassa kouluratsastaja ja hevosten käsittelijä, ja silloinen vaimoni oli esteratsastaja.”

Wingsin kautta Wise ymmärsi, että hänen tulisi kehittää suitseton systeemi, joka menisi vielä pidemmälle, koska hevonen kilpailisi. Wings vihasi kuolaimia, ja vaikka sitä pystyi ratsastamaan hackamorella, se oli parhaimmillaan suitsitta.

”Joten suitsettomuudesta, joka oli ollut hauskanpitoa ja esiintymistä varten, tulikin väline rakentaa hevosta kilpailuihin.”

Wise joutui pohtimaan yksityiskohtia, jotta pystyisi pitämään yllä kilpailemiseen tarvittavaa vaatimustasoa. Lisäksi piti ottaa huomioon hevosen mieli, jotta se selviäisi kilpailutilanteista ja vaadituista tehtävistä ilman suitsia.

Wings kuntoutui kilpailemaan menestyksekkäästi 120-tasolla Wisen entisen vaimon kanssa.

Itseään Wise pitää itseään edelleen kouluratsastajana, vaikka esteratsastuksesta tuli päälaji kolme vuotta sitten. Mieli halaajaa koulukisoihin, ja kenttäratsastuskin kiinnostaa.

”Mielestäni kaikki hevoseni ovat kouluhevosia, mutta osa niistä myös hyppää”, Wise naurahtaa.

”Henkilökohtainen tavoite elämässäni on kilpailla GP-tasolla sekä koulu että esteratsastuksessa yhtä aikaa.”

Suitsitta ratsastaminen vaatii Wiselta täsmällisyyttä.
Suitsitta ratsastaminen vaatii Wiselta täsmällisyyttä.Kuva: Wisen albumi

Pääseekö suitsitta huipulle?

Vaikka Wise ratsastaa hevosiaan usein suitsitta, hän ei ole kuolaimia vastaan.

”En ole mitään välinettä vastaan, jos se on hevoselle hyväksi, ja sitä käytetään pehmeästi ja selkeästi. Olen nähnyt suitsitta ratsastavia, joiden ratsastus on ollut lähes pahoinpitelyä. Ja olen nähnyt kangilla ratsastavia, jotka ovat olleet pehmeämpiä hevosilleen kuin moni luonnollisen hevosmiestaidon harrastaja.”

Tavoite on löytää kullekin hevoselle toimivin tapa työskennellä, ja joskus sen löytäminen vaatii omien uskomustensa tarkastelua. Wise toivoo, että ratsastajat peilaisivat omaa tekemistään varsinkin, jos hevonen on vaikea ratsastaa. Ehkä jotain voisi tehdä toisin?

”Uskon, että kaikkia hevosia voi ratsastaa suitsitta. Voivatko kaikki hevoset saavuttaa sellaisen kuuliaisuuden ja koulutustason, mikä tarvitaan suitsitta kilpailemiseen huipputasolla? Se jää nähtäväksi. Se vaatii paljon.”

Jokainen hevonen voidaan kouluttaa liikkumaan suitsitta kaikissa askellajeissa pyöreästi itseään kantaen, taipumaan sekä tekemään sivuttaisliikeitä. Kaikille hevosille se ei ole tarpeen, mutta siitä on hyötyä. Usein hevoset alkavat liikkua rennommin ja vapaammin, mutta ne eivät liiku automaattisesti voimakkaammin ja paremmassa tasapainossa. Se vaatii edelleen ratsastajan koulutusta.

Ja ratsastajat hyötyvät suitsettomuudesta lähes hevosiakin enemmän.

”Kun ratsastajat oppivat ratsastamaan ilman suoraa tuntumaa suuhun, he alkavat ajatella ja tehdä asioita satulassa uudella tavalla. Siitä hyötyy, vaikkei sitä veisi niin pitkälle kuin minä olen vienyt.”

Luonnollisesti suitsettomuus vaatii ratsastajalta paljon. Silti jokainen ratsastaja voi hyvässä opetuksessa lyhyessäkin ajassa oppia tekemään käynnissä ja ravissa perusasiat, kuten temponvaihtelun, kääntämisen ja taivuttamisen.

Vaatimustaso voi olla korkeampi, sillä Wise ei halua hevosten kulkevan etupainoisena selkä notkolla.

”Haluaisin ratsastajien menevän pidemmälle ja kouluttavan hevosensa suitsitta kilpaurheiluun sen sijaan, että he vain leikkivät. Toisaalta siinäkään ei ole mitään vikaa, että otetaan suitset pois ja pidetään hauskaa”, Wise nauraa.

Valmentaminen kiinnostaa yhä enemmän, ja hänen oppilaansa käyttävät kaulanarua ainakin harjoittelussaan. Hänellä on myös kokonaan suitsitta ratsastavia valmennettavia, minkä lisäksi hän pitää klinikoita suitsettomasta ratsastuksesta kilpaurheilun näkökulmasta. Ensi vuodelle klinikoita on suunniteltu myös Euroopassa.

Suitsitta ratsastaminen vaatii erilaisen lähestymisen ratsastukseen kilpaurheiluna. Vaikka Wise ei ole ensimmäinen eikä ainoa suitsitta ratsastava, tietyssä mielessä hän kokee olevansa pioneeri. Usein suitsitta ratsastetaan vain esityksissä ja näytöksissä.

Urheilumielessä moni asia vaatii vielä kokeilemista, sillä on eri asia hypätä yksittäisiä esteitä näytöksessä kuin suorittaa kokonainen rata. Hevosen pitää toimia hyvin suitsitta myös sileällä.

”Joskus se on hieman pelottavaa, koska se on tutkimatonta aluetta. Minun pitää tutkia ja kehittää systeemiä, joka sen mahdollistaa.”

Yhtenä Wisen tavoitteena on nuoren hevosen koulutus ilman suitsia sisäänratsastuksesta alkaen kohti vaikeita luokkia koulu- ja esteratsastuksessa.

”Se pitää testata, mutta olen innoissani kokeilemaan ja katsomaan, mitä voi tehdä.”

Tältä se näyttää! Katso video Brendan Wisen Facebook-sivulta:

Lyric levittää suitsettomuuden sanomaa

Wise haluaa ykköshevosensa Villanueva Conradin eli Lyricin kanssa haastaa ihmisiä ja näyttää, että hevonen voi kilpailla korkealla tasolla säilyttäen koulutustasonsa, kuuliaisuutensa ja rentoutensa paremmin kuin yleensä nähdään

Heidän yhteistyönsä alkoi vajaa puolitoista vuotta sitten, ja alkuun Lyric käytti kilpailuissa suitsia. Pian Wise huomasi, että Lyric toimi ja viihtyi hyvin pelkällä kaulanarulla, joten hän päätti kokeilla, olisiko se mahdollista myös korkeammalla tasolla. Nyt Lyric on hypännyt suitsitta USA:n kansallisia GP-luokkia, jotka ovat 140 cm tasolla.

”Lyricin ei tarvitse välttämättä kilpailla suitsitta, se toimii hyvin myös suitsitettuna. Mutta se on antanut minulle mahdollisuuden näyttää, että voimme kehittää suitsettoman systeemin, joka voi olla pehmeämpi.”

Radalla Lyric ei ole erityisen rohkea vaan saattaa katsella erikoisen näköisiä esteitä, mikä tekee suitsitta ratsastamisesta vaikeampaa. Usein esteratsastajilla saattaa olla hyvin vahva kontakti hevosen suuhun, mikä suitsitta puuttuu kokonaan. Myös kontaktin kaulanaruun Wise yrittää pitää hyvin kevyenä.

”Tavoitteeni on hypätä rata kuin amerikkalaisella hunterilla, jolloin kontakti on nolla. Se on lähtökohta. Hevosen pitää päästä ensin siihen, että kun ratsastan itse täsmällisesti, se hyppää radan säilyttäen temponsa ja rytminsä ja hyppää oikeasta paikasta ilman kaulanarun apua, lukuun ottamatta pientä ohjausta.”

Korkeammalla tasolla ratojen vaikeutuessa, tarvitaan enemmän kokoamista, taipumista ja askelten säätöä.

”Kehitän yhteyden kaikkien apujeni välillä, istuntani, jalkojeni, ääneni ja kaulanaruni. Tunteen, joka muistuttaa suitsia. Ideaalitilanteessa minulla ei ole painoa kaulanarussa, mutta hevoseen on kevyt tuntuma sen kautta.”

Käytössä oleva kaulanaru on Wisen ja hänen ex-vaimonsa kehittämä. Se pitää muotonsa, mutta antaa elastisen tuntuman.

”Kun hevonen on koulutettu pitämään tuntuma kaulanarulla, se antaa samanlaisen elastisen tuntuman kuin on saavutettavissa kouluratsastuksessa.”

Wisen kehittämä kaulanaru on elastinen ja pitää muotonsa.
Wisen kehittämä kaulanaru on elastinen ja pitää muotonsa.Kuva: Wisen albumi

Esteradalla hän pitää kaulanarulla hevoseen hyvin kevyen tuntuman, johon hän pystyy vaikuttamaan muuttamalla kehonsa asentoa.

”Samalla tavalla jos minulla on hyvä tuntuma hevosen suuhun ohjien kautta, nojatessani taakse tai noustessani ylös, hevonen tuntee muutoksen sekä satulassa että tuntumassa suuhun. Sama tapahtuu kaulanarun kanssa. Jos muutan asentoani, hevonen tuntee sen satulassa, mutta myös kaulanarun kautta tuntumassa.”

Ratsastajalta tämä vaatii erittäin hyvää istunnan hallintaa, mutta myös rohkeutta. Moni ratsastaja on tottunut voimakkaaseen tuntumaan suuhun, jossa laukataan estettä kohti vasten kättä. Hevonen ikään kuin vetää ratsastajan mukanaan esteen yli.

”Se saattaa antaa joillekin nuorille ratsastajille tunteen, että ne pääsevät esteen toiselle puolelle. Minulla ei ole tällaista tunnetta suitsitta. En voi antaa hevosen mennä läpi tuntuman, sillä menetän jarrut ja mahdollisuuden koota tai säätää askelta. Hevosen täytyy olla tasapainossa ja kevyesti ratsastettavissa, ja se haastaa minua ratsastajana olemaan hyvin täsmällinen. Jos en ole täsmällinen, homma ei toimi.”

Päätökset tulee tehdä nopeasti ja ajoissa, ja Wise pyrkii näkemään askeleen viimeistään viisi askelta ennen estettä, jotta voi antaa hevoselle rauhan ennen estettä.

USA:n itärannikolla asuva Wise kilpailee talvet Floridan Ocalassa.
USA:n itärannikolla asuva Wise kilpailee talvet Floridan Ocalassa.Kuva: Andrew Ryback

Kylmä vastaanotto kilpailuissa

Suitsitta kilpaileminen on sallittua USA:ssa esteratsastuksen avoimissa luokissa. Wise ei tiedä muita säännöllisesti suitsitta kilpailevia ratsastajia, mutta silloin tällöin näkyy koulutusmielessä tehtyjä suitsettomia ratoja.

Hän toivoo suitsettomuuden lisääntyvän kilparatsastuksessa, mutta ymmärtää mikseivät ihmiset ole halukkaita kokeilemaan. Se on vaikeaa, eikä ole takuuta sen onnistumisesta. Kilparatsastus on Amerikassa erittäin kallista, joten kukaan ei halua maksaa kilpailemisesta vain suitsitta ratsastamisen ilosta.

Voiko pelkällä kaulanarulla mennä uusinnassa yhtä kovaa kuin ohjat kädessä? Wisen mielestä sitä ei olla vielä kunnolla testattu.

”Pystyn olemaan nopea ja Lyric kääntyy tiukasti suitsitta, mutta en ehkä pysty päihittämään maailman nopeimpia ratsukoita. Tavoitteeni ei ole aina voittaa, tavoitteeni on antaa hevoselleni radalla mahdollisimman rento ja kilpailukykyinen ratsastus. Jos voin tehdä sen ja olla tarpeeksi sujuva ja nopea sijoittuakseni, olen haltioissani.”

Lyric on luonnostaan nopea ja tehdessään puhtaan suorituksen, se yleensä sijoittuu.

Silti kaikki kilpakumppanit eivät suhtaudu positiivisesti Wisen suitsettomaan ratsastukseen. Puolet ratsastajista pitävät sitä upeana asiana, mutta toinen puoli, jossa iso osa on ammattilaisia, pitää sitä vitsinä. He kuvittelevat Wisen tekevän sitä kuuluisuuden vuoksi.

”Varsinkin alussa, koimme paljon vihamielisyyttä muilta ratsastajilta ja valmentajilta. Kuten kommentteja oppilaille, että älä anna suitsettoman hevosen päihittää sinua. Tai valituksia siitä, että pelotamme muiden hevosia verryttelyalueella, kun meillä ei ole suitsia. Mikä on naurettavaa!”

Jotkut ratsastajat ovat jopa sanoneet suoraan, että Wise ei kuulu joukkoon. Negatiivinen suhtautuminen on kuitenkin vähentynyt huomattavasti, kun suitsettomat hevoset ovat pärjänneet ja asia on tullut useamman tietoisuuteen.

”Ihmiset jättävät nyt negatiiviset kommenttinsa sanomatta, mutta välillä vastaanotto ja tunnelma on ammattilaisten osalta edelleen kylmä. Voin ymmärtää sen, koska laji on kova, ja se on tulosperusteista. Jos suitsettomuus ei ole jotain jolla voittaa, he eivät ole kiinnostuneita.”

Vihamielisen vastarinnan edessä henkisesti lujana pysyminen ei ole aina helppoa. Mieltä usein koettelee ajatus, että hän olisi voinut voittaa tai selvittää radalla ilmenneen ongelman, jos hänellä olisi ollut suitset. Silloin auttaa, kun hän muistaa sitoutuneensa näyttämään Lyricin kanssa, kuinka rennosti ja vapaasti hevonen voi suitsitta hypätä.

Wise haluaa näyttää maailmalle, että on mahdollista hypätä huipulla ilman suistia.
Wise haluaa näyttää maailmalle, että on mahdollista hypätä huipulla ilman suistia.Kuva: Andrew Ryback

Wise toivoo, että kilpaileminen ilman suitsia leviäisi laajemminkin, mutta monessa maassa se ei ole sallittua. Hän on miettinyt erilaisia ratkaisuja asiaan, esimerkiksi karsintaa ennen varsinaisia kilpailuja, missä ratsastajat todistaisivat hallitsevansa hevosensa ilman suitsia.

”Toivon, että kun näytämme Lyricin kanssa tämän olevan mahdollista, se laittaisi vähän painetta myös FEI:n suuntaan, jotta ihmiset saisivat mahdollisuuden ja vaihtoehdon.”

Sillä pehmeämpiä otteita ratsastus tarvitsee yhä kasvavan paineen alla. Ratsastuksen sosiaalinen lisenssi mietityttää myös Wisea. Saako tulevaisuudessa hevosella kilpailla tai edes ratsastaa?

”Jos voimme Lyricin kanssa olla pieni valo pimeydessä, ehkä muitakin valoja alkaa välkehtiä ja voimme valaista yhdessä. Olisi ihanaa, jos Lyricillä voisi olla tällainen vaikutus.”

Saisiko Suomessa kilpailla ilman suitsia?

FEI:n TackApp-sovelluksen mukaan löysä kaulanaru on sallittu esteratsastuksessa.

Suitsituksesta sanotaan sekä SRL:n että FEI:n estesäännöissä, että "ohjat on kiinnitettävä suoraan kuolaimiin, deltaohjaan tai suitsiin".

Estesäännöissä lukee, että "hevosen tulee olla turvallisesti hallittavissa sitä kilpailualueella käsiteltäessä", ja esimerkiksi riimulla ratsastaminen on kielletty, mutta kuolaimettomat suitset on sallittu.

Mainintaa suitsien pakollisuudesta ei suoraan löydy säännöistä eikä TackApp-sovelluksesta, mutta 3-tason FEI estetuomari Tarja Tikka kertoo, että esteratsastuksessa ei saa kilpailla ilman suitsia.

Ilman suitsia hyppäämistä on käsitelty FEI:n korkeimman tason toimihenkilöiden kesken, ja se ei ole sallittua. Muutoksia (tarkennuksia, lisäyksiä) TackApp-sovellukseen ei ole tehty ennen olympialaisia. 

Myös suitsettomat kuolaimet ovat nykyään kieletty, eli ei voi olla pelkkä kuolain ja ohjat ilman pääosaa.

Periaatteessa kaulanarulla ratsastaminen olisi silti mahdollista. Hevosellehan voi laittaa suitset ja ohjat, mutta ohjata kaulanarusta, sillä mikään sääntö ei vaadi pitämään ohjia kädessä!

Brendan Wise
Keijukainen ja GP-ratsastaja - suitsilla ja ilman

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi