Muistoissamme Pekka Larsen 1960-2024. Kuvassa ratsu Shananigan.
Muistoissamme Pekka Larsen 1960-2024. Kuvassa ratsu Shananigan. Kuva: HU arkisto

In memoriam: Hevosmies ja ratsastuksen monitoimiosaaja oli monessa asiassa ensimmäinen

Ratsastuspersoona Pekka Larsen on kuollut vakavan sairauden uuvuttamana.
Julkaistu

Esteratsastaja ja ratsastuksen kansainvälisen tason monitoimiosaaja Pekka Larsen menehtyi leukemiaan itsenäisyyspäivän iltana. Hän nukkui rauhallisesti pois kotonaan Raisiossa, rakkaittensa ympäröimänä.

Anne Saarinen muistelee pitkäaikaista ja läheistä ystäväänsä.

Pekka Larsen syntyi 24.12.1960 Anjalassa, josta lapsuusvuosina tie vei yrittäjäperheen mukana Kotkaan. Tuolloin syttyi myös elinikäinen suhde hevosiin ja ratsastukseen – elämä, joka hakee vertaistaan monipuolisuudessaan.

Larsen aloitti kilpailu-uransa suomenhevosella Seilinpoika, jonka kanssa hän kilpaili 120-130 -luokissa esteratsastuksessa. Ura jatkui vuosikymmenten ajan kohti kansainvälisiä esteratoja - Larsen oli muun muassa ensimmäinen suomalainen ratsastaja, joka sijottui esteratsastuksen maailmancupissa (Helsinki world cup 1986) ratsunaan Shananigan. Puoli vuotta myöhemmin ratsukko osallistui ensimmäisenä suomalaisena world cupin uusintaan Göteborgissa.

 Shananigan oli Larsenin itsensä kouluttama alusta loppuun, sen paikkaa miehen sydämessä ei yksikään hevonen ohittanut, vaikka rakkaan vaimonsa Pia Pöyri-Larsenin Carnival Candy lähelle pääsikin hienoine tuloksineen.

Viimeisin aluevaltaus Pekka Larsenilla oli osallistuminen - jälleen ensimmäisenä suomalaisena -  Veteraanien esteratsastuksen EM-kilpailuihin ratsulla Kazino vuosina 2022 ja 2023 viitoittaen näin tietä perässä tuleville urheilijoille.

Paitsi kovahermoinen kilpailija, Larsen oli myös valmentaja, ratamestari, hevoskauppias, tietokirjailija sekä ratsastuskilpailujen järjestäjä, jonka kädenjälki näkyy edelleen useassa suurtapahtumassamme, kuten Suomen suurimmassa sisäratsastuskilpailussa Ypäjä Horse Showssa. 

Larsen on ollut mukana myös järjestämässä Helsinki International Horse Show'n kansallisia esteratsastusluokkia.

Hänen valmennettavansa ovat vuosien aikana voittaneet yli sata SM- ja PM-mitalia este- ja kenttäratsastuksessa sekä osallistuneet lajeissaan myös EM- ja MM-kilpailuihin.

Luottamustoimista mainittakoon Ratsastajainliiton hallituksen jäsenyys kymmenen vuoden ajan, joista kaksi varapuheenjohtajana. Lisäksi hän toimi useana vuonna estekomitean puheenjohtajana ja Hevosopiston hallituksen jäsenenä.

Tänä aikana hänen aloitteestaan aloitettiin mm. seuraavat kilpailut tai kilpailusarjat:

Amatöörisarja, Noviisisarja ja Hallimestaruus. Lisäksi hänen aloitteestaan järjestetään Seurajoukkueiden hallimestaruus, Suomenhevosten hallimestaruus sekä Nuorten hevosten hallimestaruudet. Lisäksi hän osallistui aktiivisesti Amateur Tourin kehittämiseen.

Ratsuhevosia Larsen välitti Suomeen ja ulkomaille Amerikkaa myöten liki tuhat yksilöä. Suorapuheisuudestaan ja rehellisyydestään hän ei luopunut koskaan. Mielipiteensä hän toi julki väliin painavinkin äänenpainoin, mutta oli myös aina valmis kantamaan vastuunsa ja kuuntelemaan vastapuolta tiettyyn rajaan asti.

Erityisen tärkeänä Larsen piti ihmisen ja hevosen välistä suhdetta. Kohdelkaa hevosianne hyvin! Ne tarvitsevat rutiineita ja kehittyvät toistojen kautta oppien luottamaan ratsastajaansa positiivisten kokemusten myötä. Vaalikaa sitä suhdetta kaikin mahdollisin tavoin, kuuluu Pekka Larsenin henkinen testamentti.

Ruoanlaittoa intohimoisesti harrastaneen Pekka Larsenin perhe oli viimeiseen asti miehen ajatuksissa ja teoissa. Häntä jäivät kaipaamaan vaimonsa Pian lisäksi kolme poikaa: Oskari, Elias ja Matias Larsen perheineen sekä lukematon joukko hevosihmisiä niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Äänesi on hiljennyt, mutta mielestämme et poistu.

Anne Saarinen

Pekka Larsenin ystävä

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi