Satavuotias hevoslehti
Tasan vuosi sitten Hevosurheilu Ratsastus siirtyi pelkästään verkkoon. Sinne, missä ratsastuksen lukijat jo olivat.
En nyt sentään sanoisi, että osa lehdestä työnnettiin heikoille jäille, mutta kyllähän ratsastus uudisraivaajan töihin uskaliaasti lähetettiin. Siniselle puolelle, kuten meillä toimituksessa sanotaan, eli ravilehteen, jäi iso osa tilaajista ja moni yhdessä rakennettu saavutus, myös sosiaalisen median tilit.
Pirteä ja räväkkä punainen värimaailma loisti kuin jokin johtotähti. Myös silloin, kun vanhan ja uuden tilausjärjestelmän yhteensovittamisessa meinasi loppua usko. Mutta siitä selvittiin. Jossain vaiheessa viime kesän aikana kakkaemojeilla varustetut, keskellä yötä vastaanotetut ”En pääse lukemaan! Miten tää digilehti voi olla näin surkee!” -viestit loppuivat. Enää niitä ei ole tullut.
Me emme ainoastaan pitäneet tilaajiamme, vaan saimme uusia. Tuttua ja luotettavaa hevosmediaa tarvitaan.
Tämän päivän journalismi eroaa eilispäivän journalismista paitsi nopeutensa, myös formaattinsa ja tapojensa puolesta. Silti somen, maallikkomedioiden ja JSN:n periaatteisiin sitoutuneen median välillä on iso ero. Vaikka tämän päivän journalismi on ihan toiseen malliin vuoropuhelua lukijoiden kanssa ja sen myöntämistä, että monessa asiassa he ovat asioissa toimitusta paljon syvemmällä, totuuteen pyrkivä journalismi vastustaa populismin seireenin kutsua ja tekee sitä tärkeää työtä, mikä medialla maailmassa on. Auttaa muodostamaan totuudenmukaista kuvaa yhteiskunnasta ja maailmasta – niin isoissa kuin pienemmissäkin asioissa. On vastuussa lukijoilleen.
Olen onnellinen voidessani sanoa, että satavuotias elää ja voi hyvin. Me olemme todellakin tehneet suomalaista hevosurheilujournalismia jo sata vuotta. Sa-ta. Ihan oikeasti hei, kuinka monessa perinteisessäkään hevosurheilumaassa voidaan ylpeillä satavuotiaalla oman alan lehdellä?
Lehdellä, joka on alunperin helsinkiläinen. Tammikuussa vuonna 1924 Hevoslehden toimitus kokoontui Helsingin Uudenmaankatu 20:ssa muotoilemaan ensimmäisen pääkirjoituksen: ”Katsoen siihen myötätuntoisuuteen, jonka yrityksemme jo on saanut eri tahoilta osakseen, toivomme, että hevoskasvattajat ja muut hevosasiamme harrastajat kannattavat yritystä tilaamalla lehteä ja esittämällä sitä naapureittensakin tilattavaksi.”
Käykää Helsinki Horse Show’ssa meidän osastolla, heti siinä pääovea vastapäätä. Pistetään siinä tiskillä tilausasiat kuntoon supertarjouksen avulla ja laitetaan suu makeaksi satavuotiaan Hevosurheilu Ratsastuksen kunniaksi.
Päivitys 23.10.: Lause, joka paperilla julkaistussa liittessä on muodossa "Lehdellä, joka on muuten aina ollut helsinkiläinen", on korjattu verkossa ja HIHS:iin tehdyssä markkinointiliitteen näköisversiossa muotoon "Lehdellä, joka on muuten alunperin ollut helsinkiläinen".
Lehti aloitti vuonna 1924 helsinkiläisenä ja vaikuttaa pääkaupunkiseudulla tänä päivänä, mutta sen historiaan mahtuu aimo annos lahtelaisuutta: vuodet 1938-1971.