Rannan Ruhtinas on jalostusarvosteltu sekä ratsu- että työ- ja käyttösuunnalle.
Rannan Ruhtinas on jalostusarvosteltu sekä ratsu- että työ- ja käyttösuunnalle.Kuva: Ansku Ankelo

Viime vuoden astutustilastoja päivitetty – nousua alustaviin lukemiin, mutta huonolta näyttää edelleen

Tilastot kaunistuivat, mutta lasku on kova.

Suomen Hippos tiedotti maanantaina, että vuoden 2023 astutustilastot kaunistuivat aiemmin julkaistuista. Silti astutusmäärissä oli reilu lasku vuoteen 2022 verrattuna.

Suomenhevosten astutusmäärät nousivat 70 kappaletta alustaviin lukuihin verrattuna, puoliveriratsujen osalta tilastot paranivat 65 astutuksella lukemiin 564 ja ponirotujen lukuihin tilastoitiin 48 astutusta lisää.

Lokakuussa 2023 julkaistuja alustavia lukemia ei voi suoraan sarake kerrallaan verrata nyt julkaistuihin. Esimerkiksi nopeasti katsottuna näyttäisi, että ratsusuomenhevosten sarake pieneni 12 astutuksella 267 astutukseen.

Tämä johtuu kuitenkin siitä, että listalla on oriita, jotka on arvosteltu useammalle suunnalle. Tämä tekee eroavaisuuden tilastointeihin, Suomen Hippoksesta kerrotaan.

Alustavissa tilastoissa Rannan Ruhtinas (joka on jalostusarvosteltu sekä ratsu- että työ- ja käyttösuunnalle) oli ratsusuunnan tilastoissa mukana. Maanantaina päivitetyssä Rannan Ruhtinas on työ- ja käyttösuunnan oriiden joukossa, kun se alustavissa tilastoissa oli vielä ratsusarakkeessa.

Friisin Paletti on nyt puolestaan pienhevosten sijaan ratsuissa. 

Kolmas ori, joka tekee heiton tilastoihin, on Kankalon Morgan, joka on ratsujen sijaan pienhevosissa.

Kaiken kaikkiaan suomenhevosia astutettiin 1 547 kappaletta, eli noin 12 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuonna 2022.

Carlow van de Helle.
Carlow van de Helle. Kuva: Leena Kahisaari/Hippos

Lämminverisiä ratsuhevosia astutettiin noin 25 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuotta aiemmin. Suurin muutos nähtiin tuontispermaoriiden käyttömäärissä, jotka laskivat jopa 37 prosenttia vuoteen 2022 verrattuna.

Suomessa astuneita oriita oli 19, käytettyjä tuontispermaoriita oli 105 kappaletta. Suosituin Suomessa astunut ori oli Carlow van de Helle 60 tammallaan, tuontispermaoriista Escanto PS:ää käytettiin 12 tammalle.

Poniroduilla prosentuaalinen muutos alustaviin astutustilastoihin verrattuna on noin kahdeksan yksikköä. Päivitetyissä tilastoissa ponien astutusmäärät näyttävät noin 16 prosenttiyksikön laskua.

Rannan Ruhtinas on jalostusarvosteltu sekä ratsu- että työ- ja käyttösuunnalle.
Ratsujen astutukset laskeneet huolestuttavasti - Carlow van de Hellellä 60 tammaa - "Tarvitaan vähintään kaksi toimijaa maahan", sanoo Ulla Helasuo

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi