Mr Lordi ja kaimansa Kikku's Lordi.
Mr Lordi ja kaimansa Kikku's Lordi.Heli Sorjonen/Jarno Unkuri

Euroviisut toivat Lordin raviradoille

Suomalaiset ovat Euroviisu-kansaa, eikä raveja harrastava kansanosa suinkaan ole tästä poikkeus.

Parhaiten Euroviisujen vaikutus ravimaailmaan näkyy hevosten nimissä. Koko Suomi sekosi vuonna 2006, kun Lordi ja Hard Rock Hallelujah päättivät vuosikymmenten odotuksen ja toivat voiton kotiin Ateenasta. Eikä epäilystäkään, etteikö voiton kunniaksi monen hevostalon tuvassa suunniteltu juuri syntyneen tai kohta syntyvän varsan nimeksi Lordia.

Yhtä moni sai pettyä, koska jo vuonna 1984 oli syntynyt suomenhevosori Lordi, eikä samaa nimeä hyväksytä Suomen Hippoksen rekisteriin moneen kertaan. Joten vuonna 2006 syntyi sitten varsoja nimeltään Temen Lordi, Sumun Lordi, Salmen Lordi, Lordi Prunella, Lempin Lordi, Laukan Lordi, Hessin Lordi, Hovin Lordi ja Kiikku’s Lordi.

Lordimaisimpia voittajan elkeitä näistä Lordeista on esittänyt Kiikun Tallin kasvattama Kiikku’s Lordi, joka on ansainnut raviradoilta jo 170 000 euroa.

”Neliraajahalvaantunut hevimusiikkia rakastava Miko-poika halusi varsasta Lordin”, Kiikun Tallin omistaja Susanna Packalén paljastaa. ”Euroviisut olivat olleet muutama päivä aikaisemmin.”

Lordin voittokappale ei päätynyt yhdenkään hevosen nimeksi siitä yksinkertaisesta syystä, että se on liian pitkä. Rekisteriin hyväksytään nimi, jossa on välilyönteineen enintään 18 merkkiä, Hard Rock Hallelujah sisältää 20.

Myös Ruotsissa oltiin hereillä. Tosin naapurimme eivät tässä kohtaa olleet aivan tyylitajuisimmillaan. Siellä vuonna 2006 syntynyt Lordi on sukupuoleltaan tamma. Ruotsissa oli toki jo perinteitä aiheen tiimoiltaan. Vuoden 1974 voittajakappale Waterloo sai heti samana vuonna nimikkohevosensa, mutta esittäjäyhtye Abba ei. Tähän lienee syynä nimen kaupallinen kaiku kalasäilykkeiden puolelta, mitä paikallinen keskusjärjestö ei ole hyvällä katsonut. Ravihevosen nimi ei saisi sisältää tunnettua tuotemerkkiä. Saksassa, Tanskassa ja Suomessa tätä puolta ei surtu. Jokaisesta maasta löytyy oma Abba-ravurinsa.

Niin ikään vuoden 2012 ruotsalaisvoittaja Loreen sai kotimaassaan nimikon heti tuoreeltaan, kuten myös voittokappale Euphoria. Loreenin huima Euphoria-veto Azerbaidzanin Bakun finaalissa löytyy täältä.

Sen sijaan Herreysin vuoden 1984 voittaja Diggi-loo Diggi-ley ei ole kelvannut yhdellekään ruotsalaiskasvattajalle. Minkähän takia.

Suomessakin syntyi 2012 Euphoria, eikä hirveästi tarvitse arvuutella mistä 2014 syntynyt Conchita on nimensä saanut. Riina Korhosen ja Susanna Raevaaran kasvattamalla tammalla on nimeensä vissi oikeus.

”Se syntyi samana yönsä, kun ihana Conchita Wurst voitti Euroviisut”, Riina Korhonen kertoo. ”Vitsinähän se lähti, kun heti sanottiin, että tämä on sitten Conchita. Vaikka Conchita mitä ilmeisimmin onkin mies, niin vitsistä lähtenyt ajatus alkoi tuntumaan aina vaan paremmalta. Ja Conchita tammasta sitten myös tuli.”

Aina ei ole tarvinnut voittaa Euroviisuja saadakseen ravurikaiman. Suomen edustussävelmistä Tipi-Tii, Playboy, Lapponia, Sata Salamaa ja La Dolce Vita löytyvät Hippoksen rekisteristä. Karsintoihin pysähtyneilläkin on omia kaimojaan. Samuli Edelmann jäi Suomen karsinnan kakkoseksi vuonna 1991, mutta seuraavana vuonna suomenhevostamma sai tuosta kappaleesta nimen Peggy. Dannyn Ninja puolestaan jätettiin vuoden 1986 karsinnoissa kahdeksanneksi, mutta niin vain sekin kelpasi samana vuonna syntyneen tammavarsan nimeksi.

Ulkomaalaistenkin edustuskappaleet, jotka eivät voittaneet, ovat päätyneen ravurin nimeksi. Tällainen on mm. Saksan vuoden 1981 sävelmä Johnny Blue, josta Katri-Helena teki kotoisen version. Tanskan edustaja Dario Campeotto jäi puolestaan vuonna 1961 viidenneksi, mutta kappaleesta Angelique muodostui ikivihreä. Matti Heinivaho teki sen tuoreeltaan suomeksi, mutta klassikkoaseman sille meillä varmisti Olavi Virran versio. Vuonna 1982 syntynyt lv-tamma 1982 Angelique oli kilparadoilla nimensä arvoinen elegantti ilmestys ja yksi aikansa parhaita ravureita Suomessa.

Muistele Dario Campeotton Angeliquen originaaliesitystä Ranskan Cannesissa.

Todelliseksi maailmanlaajuiseksi evergreeniksi nousi Domenico Moduganon säveltämä Italian edustuskappale vuodelta 1958. Se jäi säveltäjän itsensä esittämänä kolmanneksi, eikä hevosellekaan olisi oikein istunut nimi Nel Blu Dipinto Di Blu. Mutta kun kappale sai uuden nimen Volare ja sitä esitti maailmantähdet kuten Dean Martin, Frank Sinatra ja Louis Armstrong, niin jo alkoi kelpaamaan ostavalle yleisölle – ja hevosten kasvattajille monissa maissa, myös Suomessa.

Joskus suomalaiset ravihevosten kasvattajat ovat odottaneet omaa cover-versiotaan, kuten Saksan vuoden 1979 edustajasta. Sekä esittäjäyhtye, että sävelmä oli nimeltään Dschingis Khan. Onneksi tuon neljänneksi sijoittuneen kappaleen vetäisi suomeksi Frederik hieman paremmin meikäläisten suuhun sopivasti; Tsingis Khan.

Vaikka Euroviisut ovat näin paljon inspiroineet ravureiden kasvattajia, niin vielä sen historian aarteistoista löytyy käyttämättömiäkin helmiä. Löytyisikö esimerkiksi tästä listasta jollekin varsalle nimi: Liehuva Liekinvarsi, Huilumies, Leuhkat Eväät, Mätämakee, Potkis, Video-Venus, Yamma-Yamma tai Isä-Pappa Pingviini.

Kojon hämmentävä ja korviahivelevä esitys Video-Venus Suomen karsinnoissa vuonna 1982 täällä.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi