Ukraina-aktiivi Annaliisa Aarnio-Wihuri esittelee teemanmukaista loimea.
Ukraina-aktiivi Annaliisa Aarnio-Wihuri esittelee teemanmukaista loimea.Kuva: Miia Lahtinen

FEI raottaa ovea venäläisille - osa lajiliitoista jyrähti vastalauseensa, SRL mukana

Muun muassa Suomen Ratsastajainliitto vastustaa venäläis- ja valkovenäläisurheilijoiden hyväksymistä kansainvälisiin ratsastuskilpailuihin

FEI on päättänyt hyväksyä Kansainvälisen olympiakomitean toiveesta venäläisten ja valkovenäläisten ratsastajien osallistumisen tapahtumiinsa tietyin ehdoin, "neutraaleina", ilman maatunnuksia. Maat ovat olleet kilpailu- ja toimintakiellossa FEI:n alaisiin tapahtumiin maaliskuusta 2022 lähtien. Kiellon poistamisen aikataulu ja tapa päätetään FEI:n joulukuun hallituksen kokouksessa.

Pohjoismaiden ja Baltian maat sekä muutamat muut kansalliset ratsastajainliitot antoivat tänään yhteisen julkilausuman kansainvälisen ratsastajainliiton yleiskokouksessa Mexico Cityssä.

Lausunto annettiin vastalauseena FEI:n hallituksen 18.11.2023 tekemään päätökseen venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden, hevosten ja toimihenkilöiden ns. suojatoimenpiteiden purkamisesta. Päätöksen perusteella venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat, hevoset ja toimihenkilöt voisivat osallistua tulevaisuudessa kansainvälisiin kilpailuihin ilman maatunnuksia.

 Pohjoismaiden, Baltian ja Keski-Euroopan ratsastajainliitot antoivat FEI:n yleiskokouksessa seuraavan lausunnon:

 ”Kaikella kunnioituksella emme voi tukea FEI:n hallituksen päätöstä suojatoimenpiteiden poistamisesta, jotta venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat, hevoset ja toimihenkilöt voisivat osallistua jatkossa kansainvälisin kilpailuihin ilman maatunnuksia.

 Ukrainan sodan tilanne ei ole muuttunut. Siksi pysymme lujasti kannassamme olla avaamatta venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden, hevosten ja virkailijoiden osallistumista kansainvälisiin ratsastuskilpailuihin. Nyt ei ole oikea aika harkita heidän paluutaan. Venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden, hevosten ja toimihenkilöiden puolueettomuutta ei voida määritellä, tarkastaa ja valvoa tehokkaasti.

 Pohjoismaiden, Baltian ja Keski-Euroopan kansalliset ratsastajainliitot käyttävät myös tilaisuutta vahvistaakseen jälleen kerran tukensa Ukrainan kansalle ja rauhan vaatimukselle.

 Allekirjoittaneet; Itävallan, Tšekin, Tanskan, Viron, Suomen, Latvian, Liettuan, Norjan, Puolan ja Ruotsin kansalliset ratsastajainliitot.”

 Suomen Ratsastajainliiton hallituksen puheenjohtaja Marjukka Manninen osallistuu FEI:n yleiskokoukseen paikan päällä Meksikossa.

 ”Pidän erittäin tärkeänä, että reagoimme linjanmuutokseen aktiivisesti ja nopeasti. Tilanne ei ole todellakaan muuttunut Ukrainassa, kuten olemme viime päivinä varsin hyvin huomanneet. Aika venäläisten ja valkovenäläisten paluulle ei siis missään määrin ole oikea”, toteaa Manninen.   

Viron ratsastajainliiton puheenjohtaja Marti Hääl luki kannanoton juuri käynnissä olevassa kokouksessa.

Lähde: SRL tiedote

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi