Irina Kokko ja hänen äitinsä Marja Lindfors, sekä jalostusori Gigolo van Paemel, joka on niin kiltti, että on viety pukillekin kuvan karvariimulla.
Irina Kokko ja hänen äitinsä Marja Lindfors, sekä jalostusori Gigolo van Paemel, joka on niin kiltti, että on viety pukillekin kuvan karvariimulla.Kuva: Miia Lahtinen.

Gigolo van Paemel vaihtaa maisemaa – oriin uusi koti löytyy Italiasta

Neljä kautta Suomessa astunut BVP-ori Gigolo van Paemel (Cicero Z – Sandro) asteli keskiviikkona hevosautoon ja aloitti matkan Italiaan. 

Vuonna 2017 Suomessa jalostukseen hyväksytty ori ehti saada 32 jälkeläistä, ja tällä kaudella sillä astutettiin 13 tammaa. Vuonna 2006 syntyneen hevosen omistaa edelleen belgialaissiittola Stoetery van Paemel, ja sen asioita on hoitanut jo 10 vuotta suomalainen Hanna Parikka.

Parikka vastaa niin oriin sopimuksista kuin muistakin käytännön asioista, eli hän on niin sanotusti Gigolo van Paemelin manageri. "Hevonen on vuokrattu Italiaan. Otin yhteyttä ystävääni Italiassa ja kysyin, ovatko he kiinnostuneita oriista. He innostuivat heti."

Parikka toteaa, että yksi syy, miksi hevonen vaihtaa maata on se, että suomalaiset eivät innostuneet belgialaishevosesta tarpeeksi. "Cicero ja sen jälkeläiset ovat kysyttyjä maailmalla. Gigolo oli itsekin tunnettu nuorena kunnes loukkaantui. Sen emästäkin on useita hyväksyttyjä oreja."

Parikalla on itsellään jälkeläisiä niin Gigolosta, kuin sen täysveljestä ja isästäkin. "Tykkään niistä todella paljon. Ne ovat moderneja, älykkäitä, lempeitä ja niillä on valtava hyppykyky", hän luonnehtii omiaan.

"Ehkä suomalaiset yleisesti tykkäävät erilaisista orilinjoista. Se on mielestäni harmi, mutta jokaisen kasvattajan tarvitsee käyttää niitä linjoja, joista hän itse tykkää."

Viimeiset kolme vuotta hevosen päivittäisestä hoidosta Suomessa on vastannut Irina Kokko Kulta-ahon Ratsutilalta. Ensimmäiset kaudet ori astui Kylämäellä, mutta tänä vuonna se on hypännyt pukille Kulta-ahon Ratsutilalla.

"Viime vuonna sillä oli selkeästi enemmän tammoja (24), ja tänä vuonna haluttiin hinnoitella ori eri tavalla, että saadaan myös laadukkaita tammoja", Kokko sanoo.

Yksi oriille käytetty tamma on Kokon itselleen hankkima Zia Haida. "Hankin sen Gigoloa ajatellen, että se voisi olla kiva match."

Kun Kokolle tarjoutui tilaisuus ostaa Susanna Rautasen kanssa muun muassa SM-pronssia voittanut tamma, hän ei epäröinyt. "Ihailin sitä jo silloin, kun se oli kilpahevosena."

17-vuotias Zia Haida ei tullut heti tiineeksi, ja vielä on liian varhaista arvuutella, onko tamma kantavana. "Jos se ei ole, täytyy miettiä uusia jalostusvalintoja", Kokko toteaa. Zia Haida tuli Kokolle tyhjänä, sillä se varsoi keväällä kuolleen varsan.

Vastikään kantakirjattu tamma on kuitenkin hyväkuntoinen, joten Kokko toivoo, että vaikka se nyt ei olisi jäänyt kantavaksi, se voidaan astuttaa vielä ensi keväänä.

Ei tosin Gigolo van Paemelilla. "Minulle jäi onneksi itselleni Gigolosta pari tammajälkeläistä käyttöön. Sen varsat ovat olleet hienoja ja kivoja. Olen yllättynyt positiivisesti, miten ryhdikkäitä ja jaloja ne on. Tietenkin ne ovat vielä nuoria, että on mahdotonta sanoa, mitä niistä tulee."

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi