Hevosopiston johto selvitti omistajille työilmapiirin tilaa – omistajilla ei täyttä varmuutta asioiden laidasta
Hevosopisto järjesti tänään torstaina opiston omistajille suunnatun tiedotustilaisuuden. Hevosopiston johto katsoo, että hallituksen sihteeri, lakimies Antti Linnan laatima selvitys osoittaa, että yhtiössä ei ole olemassa kiusaamiseen tai johtamiseen liittyvää työsuojelullista asiaa. Omistajat ovat vielä vaitonaisia päivän annista.
”Ymmärrän hyvin, että toimiva johto on tehnyt kipeitä ja vaikeita päätöksiä. Ja aina voidaan asioita johtamisessa tehdä paremmin. Isossa kuvassa toimiva johto on tehnyt juuri sitä, mihin heidät on palkattukin. Johtanut kriisiyrityksen vaikeaa matkaa. Toimitusjohtaja-rehtori Pauliina Mansikkamäki nauttii edelleen hallituksen luottamusta”, opiston hallituksen puheenjohtaja Thomas Stenius paalutti ennakkotiedotteessa.
Omistajille työntekijäselvityksen laatinut Antti Linna myönsi, ettei ole riippumaton selvittäjä, koska on yhtiön palveluksessa. Selvityksessään hän kertoi peranneensa kaiken opiston työhyvinvointiin liittyvän materiaalin läpi kolmelta vuodelta.
”Kyse ei ole siitä, etteikö Hevosopiston henkilöstössä olisi tyytymättömyyttä, mutta väite, ettei kolmen vuoden aikana asiaa olisi otettu vakavasti, sisältää väitteen jopa rikollisesta toiminnasta. Selvityksessä on ollut muutama viite, että työntekijöiden osalta on koettu tyytymättömyyttäkin, mutta viimeisen kahden vuoden aikana tällaisia viestejä ei oikeastaan ole ollenkaan nähtävissä”, Linna linjasi.
Työntekijöiden edustajat lähettivät syksyllä ministeriöön ja omistajille kirjelmän opiston sisäisistä ongelmista, mutta kyse on johdon mukaan muutosvastarinnasta, ei työsuojeluun liittyvistä ongelmista.
”Jos saamme tietää, että oikeasti on syntynyt työsuojelutilanteita, aivan varmasti ryhdymme toimiin. Meillä on valtavan iso haaste saada koko henkilökunta mukaan muutosprosessiin, joka on välttämätön Hevosopiston säilymiselle”, Stenius sanoi.
Toimitusjohtaja-rehtori Pauliina Mansikkamäki muistutti Hevosopiston olleen ja olevan yhä kriisiyritys.
”Jatketaan sen työn kanssa, että saadaan vakautettua entisestään yritystä. Se ei katoa taustalta. Kohusta voi ottaa opikseen, että meidän täytyy tarjota entistä enemmän tukitoimia ja tukea esimiehiä.”
Hevosopistolle on palkattu tuore kehitysjohtaja Hannu Järvelin, jonka roolin opiston johto katsoo suureksi. Tilaisuudessa kerrottiin opiston luottamusmiesten luottavan Järvelinin ammattitaitoon ja neutraaliuteen. Hevosurheilu ei tavoittanut luottamushenkilöitä vahvistamaan asiaa.
Järvelin kertoi tilaisuudessa havainnoistaan yhtiön henkilöstön tilanteesta.
”Olen ollut viikon nyt tässä hommassa ja jutellut esimiesten kanssa, mutta onhan se niin, että asiat eivät ole ihan kunnossa, kun ollaan tällaisessa tilanteessa. Aion keskittyä henkilöjohtamiseen ja auttaa organisaatiota toiminaan siinä paremmin. Tekemieni esimiesten haastattelujen perusteella on syntynyt ensivaikutelma siitä, että yhtiön toiminnalla on selvä suunta, organisaatiota johdetaan ja ihmisten kehittäminen on mahdollistettu”, hän sanoi.
”Henkilöjohtaminen on vaikeaa. Jos ruvetaan toimimaan niin kuin normaali yritys, jossa on johtamisjärjestelmä, ja jos johtamisjärjestelmä ei tunnu oikealta, niin ei mennä someen tai muuhun tai lähetellä kirjettä sinne sun tänne, vaan keskitytään tosiasioihin. Omaa pesää on liattu julkisuudessa. Ei se kelpaa missään yrityksessä”, Järvelin painotti.
”Voi olla, ettei ihmiset ole tyytyväisiä, ja heitä pitää kuunnella ehkäpä enemmän kuin aikaisemmin. Jos kokee, ettei lähiesimies kuuntele, niin minä kuuntelen. Meillä on paljon nuoria esimiehiä, jotka ovat joutuneet hankaliin tilanteisiin. Jos ei osaa, niin autan heitä eteenpäin.”
Mediatilaisuudessa ihmeteltiin, miksi työntekijöiden edustajat eivät olleet kuultavana omistajien ja median tilaisuuksissa.
”Juristin silmin katsottuna normaalisti tällainen luottamuksellinen keskustelu tapahtuu ainoastaan hallituksessa. Haluttiin palauttaa omistajien usko ja luottamus yhtiöön. Ei oikein millään istu se, että työntekijät ovat täällä kertomassa. He uskaltavat kertoa ihan eri tavalla Järvelinin ja Taloustutkimuksen haastatteluissa”, Antti Linna vastasi.
Hevosopisto on tilannut Taloustutkimus-nimiseltä yritykseltä kolmivuotisen selvityksen, jossa käydään henkilöstöä läpi.
Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n johtava lakimies Erkki Mustonen kertoi aiemmin Hevosurheilulle, että OAJ:lle on tullut henkilökunnalta yhteydenottoja liittyen Hevosopiston työhyvinvointiin, ja hänen mukaansa tilanne näyttää huolestuttavalta.
”Asian selvittämiseksi olisi ollut välttämätöntä, että hallituksen opiston omistajille järjestämässä tilaisuudessa olisi kuultu myös henkilöstön edustajia”, Mustonen totesi.
Suomen Hippoksen toimitusjohtaja Sami Kauhanen kommentoi päivän tilaisuutta niukasti.
”Sanon vain, että olemme saaneet selvityksen.”
Hippoksen hallituksella on tiistailta päätös, jossa se peräänkuuluttaa Hevosopistolle riippumatonta työhyvinvointiselvitystä ja erityistilintarkastusta mahdollisimman nopealla aikataululla.
”Kun selvitykset on tehty, haluamme koolle myös ylimääräisen yhtiökokouksen. Tällainen kanta on olemassa”, Hippoksen hallituksen väistyvä puheenjohtaja Juha Rehula kertoi Hevosurheilulle tiistaina.
Thomas Stenius totesi medialle suunnatussa tilaisuudessa, ettei Hevosopistolle ole tullut ylimääräisestä yhtiökokouksesta viestiä ”vakavissaan”.
”Emmekä usko, että sellaista tulemme saamaankaan.”
Ypäjän kunnan edustaja kertoi tunnelman tilaisuudessa olleen "hämmentävä".
SRL:n hallituksen jäsen, tuleva puheenjohtaja Marjukka Manninen vastasi puhelimeen tien päältä kohti Oulua.
”Kuuntelimme, mitä Hevosopiston hallituksella oli sanottavaa siitä, mitä on tehty ja mitä tullaan tekemään. Ymmärsimme, että he sanovat olevansa huolissaan, kuten olemme huolissaan mekin. Seuraavaksi kokoonnumme SRL:n hallituksen kesken puntaroimaan, mitä kuulimme. Lähinnä nousee esiin se, onko meidän vaatimamme ulkopuolinen selvitys Taloustutkimuksen tekemänä sellainen, mikä meille riittää”, Manninen kertoi.
Täyttä varmuutta asioiden laidasta Manniselle ei vielä tilaisuuden perusteella tullut.
”Totesin omistajakokouksessa tänään ääneenkin, että tilanne on tosi hämmentävä. Meidän täytyy olla varmoja, että kaikki äänet, joita henkilöstössä on, tulevat kuuluviin asianmukaisesti. Ja meidän täytyy olla varmoja, että selvitys on tehty neutraalisti ja luotettavasti.”
”Käsittääkseni kaikki omistajatahot tekevät tahoillaan tätä samaa arviointia tänään saadun informaation perusteella.”