Ivrig, keväällä 2022.
Ivrig, keväällä 2022. Leena Alérini

Ivrig, superseniori

Kotimäellä vietetään tälläkin hetkellä rauhallista tarhapäivää tarkkailun ja leppoisan oleilun merkeissä. Mihinkään ei ole kiire, mutta kylänvanhimman vastuu tietysti aina hieman painaa. Sitä se ikä teettää.

Wikipedia tietää kertoa, että "ikä yksin ei kuvaa toimintakyvyn heikkenemistä, vaan samanikäiset vanhukset voivat olla aivan erikuntoisia". Että "on 80-vuotiaita, joiden fyysinen ja psyykkinen kunto vastaa 20-vuotiasta, mutta on myös 60-70-vuotiaita, jotka tarvitsevat jatkuvaa apua."

Tuo luonnehdinta koski ihmisiä. Hevosten vanhuudesta Wikipedia ei sano mitään, ja se onkin viisasta, sillä tässä aiheessa helposti ajautuu hetteikölle. Hevosen vanhuus kun on sunteellinen käsite. Yleisesti ajatellaan, että jostakin kahdesta kympistä viimeistään alkaa hevosen vanhuus.

Ikänestorit ovat usein poneja, ja vieläpä shetlanninponeja. Mutta shettistenkin joukossa Kotimäen yliseniori Ivrig on kaikkien mittapuiden ja laskukaavojen mukaan hyvin vanha. Se täyttää tänä vuonna 44 vuotta. Syntymäpäivät ovat heinäkuussa, mutta hevosethan saavat ikävuosia lisää jo aina vuoden vaihtuessa.

Päivääkään ei Ivrig ole elämässään noiden vuosien aikana ollut sairas, jos ei silmätippoja lasketa. Niitä on omistaja Kirsi Lehtosen muistin mukaan yhden kerran laitettu.

Jalostusoriin elämäntyö on täytetty, kun 130 jälkeläistä jatkaa sukulinjaa kuka missäkin.

Kuulon ja näön kanssa taitaa olla vähän niin ja näin, ja kaikki hampaat ovat pudonneet, mutta sujuu se elämä mukavan leppoisasti näinkin. Tässä ja nyt. Köpsiessä tarhaan ja takaisin.

Ne elämän yksinkertaiset, ihanat asiat! Aurinko, joka lämmittää selkäkarvoja, alempaa tarhoilta kuuluva tamman hirnahdus, ruokakippo täynnä sopivan pehmeää mysliä.

Ivrig tänään Hevosurheilun kansikuvajutussa.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi