Jotakin, johon aika ei pysty
Jotakin, johon aika ei pysty. Hevoset ovat tanssineet tässä paikassa jo kohta 500 vuotta, mutta yhä ovella on jono 2 tuntia ennen kuin portit turisteille avataan.
Stallburgissa, keskellä suurkaupunki Wieniä elävissä lipizzanhevosissa on sitä jotakin. Stallburgkin on kertaalleen pommitettu maan tasalle ja rakennettu tismalleen samanlaisena uudestaan. Hevosurheilu tapasi ratsuttaja Herwig Radnetterin, joka kertoo miten arki -jos tällainen sana nyt tähän yhteyteen edes sopii- Wienin Espanjalaisessa ratsastuskoulussa sujuu ja miten hevoselle opetetaan capriole.
Tiesitkö muuten, että paukkuliivit eivät ole turvaliivejä? Esimerkiksi FEI ei laske niitä turvaliiveiksi, vaikka ne ovat ainoa apu onnettomuustyypeissä, joissa hevonen kierähtää ratsastajan päälle. Moni vetää tämän takia turvaliivin päälle vielä paukkuliivin. Joskus ratsastaja on tullut radalta ja adrenaliinihöyryissään unohtanut irrottaa turvanarun ennen alas hyppäämistä. Se saa liivin täyttymään.
”Kyllä se aika äänekkäästi paukahtaa ja täyttyy railakkaasti sekunnin murto-osissa. Hevoset hypähtivät sivuun, mutta eivät joutuneet paniikkiin”, Michaela van Assendelft kertoo.
Hollantilaisen estevalmentajan Ad van de Weteringin tarkka silmä skannasi suomalaisia viime kurssillaan. Hän on ammattilainen, hän on kiva, positiivinen ja ystävällinen. Juuri sellainen, minkälaiseksi häntä kuvailee ensimmäinen suomalainen valmennettava Juulia Jyläs. Hän on myös realisti ja kyllä hän löysi työsarkaakin.
3197,45 litraa. Sen verran juotettiin vastiketta Tuija Ahvenaisen orpovarsalle viime kesänä.
Euroja pelkkään tammanmaitoon meni noin 2500, ja väsymys oli sitä luokkaa, että omistajalla hissi ei enää mennyt vintille asti, kuten Ahvenainen kuvaa. Loppuunpalaminen jo uhkasi. Ahvenainen laski litrat, tunnit ja muut menetykset. Nyt hän laskee jääneensä plussan puolelle.
Runkolehdessä on runsaasti luettavaa kaikille hevosihmisille. Hippoksen uusi eläinlääkäri Martti Tala on esittelyssä kuukauden henkilönä. Hän on hoitanut hevosia laidasta laitaan. Yksi kuuluisa tuli potilaaksi heti kohta valmistumisen jälkeen. Matador. Iso onnistuminen, kuten Tala sanoo.
”Se operoitiin ähkyn takia illan hiljaisina hetkinä työkaverin Matti Kivalon ja tiimin kanssa yliopiston klinikalla. Siinä vain hevonen selälleen leikkauspöydälle, maha auki, suoli tyhjennettiin ja järjestettiin uudelleen ja ommeltiin kiinni. Matador selvisi hyvin, palasi tasolleen ja kilpaili menestyksekkäästi.”
Entä ruma sanayhdistelmä MRSA. Tuo pelottava sairaalabakteeri, joka nosti taas päätään. Mitä, miksi, missä, milloin - heti lehden ensimmäiseltä uutisaukeamalta selviää.
Jotakin, johon aika ei pysty on myös oma, tänä vuonna 95 vuotta täyttävä Hevosurheilummekin. Isompia tasavuosia odotellessa tarjoamme digilehden mukaan kaikkiin tilauksiin!
Tilaa vaikka juhlavuoden kunniaksi, ihan kokeeksi. 3 kuukauden satsi 50 eurolla. Digi-näköislehtien koko arkisto tulee kaupassa mukana, samoin maanantainen RatsastusPLUS-verkkolehti suoraan puhelimeesi.
Valaisevia lukuhetkiä!