Kevis Staut sai vapauttavan tuomion käräjäoikeudesta, mutta hoviin on jo valitettu.
Kevis Staut sai vapauttavan tuomion käräjäoikeudesta, mutta hoviin on jo valitettu. Kuva: Leena Alerini

Kansainväliset esteratsastajat syyttivät toisiaan pahoinpitelystä

Lisieux'n käräjäoikeus Ranskan Normandiassa totesi 22. helmikuuta antamassaan tuomiossa, että ranskalainen esteratsastaja ei ole pahoinpidellyt norjalaisesteratsastajaa, joka oli hänen silloinen naisystävänsä, vaan tapahtui pikemminkin päinvastoin.

Ranskalainen ratsastusmedia Grandprix kertoo verkkosivuillaan, että norjalainen Marie Valdar Longem velvoitettiin maksamaan 1500 euron sakot väkivaltaisuudesta, vaikka oli syyttänyt Kevin Stautia pahoinpitelystä. Longem valitti heti tuomiosta. Hovioikeuden käsittelyä joudutaan arvion mukaan odottamaan noin vuosi.

Tuomio annettiin 5 viikkoa sen jälkeen, kun molempia osapuolia oli kuultu.

Longem oli saanut nenäverenvuotoa aiheuttaneen iskun päähänsä Stautin päästä, mutta tuomarit uskoivat ranskalaisratsastajan selityksen tapauksesta varsinaisten todisteiden puuttuessa. Longemia taas ei vaadittu tilille siitä, että oli luvatta lukenut Stautin henkilökohtaisia viestejä.

Syyttäjä oli vaatinut osapuolille pakollista ja maksullista osallistumista parisuhdeväkivallan mekanismeja käsittelevälle kurssille, mutta tuomari ei tuomiossaan sellaista edellyttänyt.

Tapaus oli mennyt osapuolten mukaan suurin piirtein niin, että pariskunta oli riitautunut paluumatkalla illanvietosta bordeauxlaisella viinitilalla. Loppuillan tapahtumista heillä on erilaiset käsitykset.

Staut oli mennyt omien sanojensa mukaan Jumping Bordeaux -illanvieton jälkeen ratsastajille tarkoitetussa hotellihuoneessaan Bordeaux'ssa jo nukkumaan, kun heräsi siihen, että Longem oli vihaisena hänen päällään, hänen kännykkänsä kädessään.

Longem myöntää katsoneensa Stautin kännykkää, sieltä epäilyttäviä viestejä etsien, mutta väittää vain herättäneensä Stautin keskustellakseen.

Staut oli ruvennut vaatimaan puhelintaan takaisin. Syntyi käsirysy, jossa Longem myöntää työntäneensä Stautin päin seinää. Tässä rytäkässä Staut väitti vahingossa lyöneensä otsansa Longemin nenään. Longemin versio tapahtuneesta oli, että Staut oli tarkoituksella pukannut häntä otsallaan.

Saatuaan puhelimensa Staut oli omien sanojensa mukaan lähtenyt huoneesta ja yrittäneensä nukkua ensin käytävällä. Jonkin ajan kuluttua hän oli palannut huoneeseen, josta Longem oli jo lähtenyt ruotsalaisen ystävänsä huoneeseen. Hän meni myös ranskalaispoliisin pakeille, mutta ei tullut kielimuurin takia asiassaan ymmärretyksi ja palasi perheensä luokse Norjaan. Kun hän sitten teki asiasta ilmoituksen poliisille, hän sai kuulla, että Staut oli toiminut samoin.

Longem totesi olevansa pöyristynyt tuomiosta, joka tekee hänen mukaansa vääryyttä kaikille väkivallan uhreiksi joutuville naisille. Staut puolestaan näkee olevansa tapauksessa ainoa, joka on kokenut väkivaltaa.

Oikeudenkäynnissä kuultiin yllättävästi myös esteratsastaja Steve Guerdat'a, joka ei ollut tapauksessa silminnäkijänä, mutta piti kuitenkin Longemin puolta. Longem ei osallistut Bordeaux Jumpingiin itse ratsastajana. Guerdat'n mielestä Stautin käytös kyseisissä Bordeaux'n kisoissa oli ollut outoa.

Guerdat epäili myös Stautin ex-naisystävä Penelope Leprevost'n lausuntoa, jossa hän totesi, että Staut ei ollut häntä kohtaan heidän pitkän liittonsa aikana koskaan väkivaltainen.

Osapuolet ovat kumpikin kilparatsastajia, Staut on Longines-rankingissä sijalla 15, ja Valdar sijalla 417.

Sekä Guerdat että Staut kuuluvat esteratsastajien klubin (IJRC:n) johtokuntaan. Klubin puheenjohtaja Eleonora Ottaviani toteaa seuraavansa tapausta "tilanteessa, jossa osapuolet ovat antaneet tapahtuneesta kaksi täysin vastakkaista kertomusta".

He valittivat myös kansainväliselle kattojärjestö FEI:lle, joka ei toistaiseksi ole ottanut kantaa kummankaan puolesta. Oikeudenkäynnissä otettiin jostakin syystä esille myös se, että kumpikin pyrkii Pariisin olympialaisiin, vaikkakaan se ei tuomarin mukaan vaikuta asian käsittelyyn.

Marie Longem Oslossa vuonna 2022.
Marie Longem Oslossa vuonna 2022. Kuva: Outi Räisänen

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi