Katiska 2 -oikeudenkäynnin valmisteluistunnossa tuli esille, että myös hevosautoa on suunniteltu käytettävän huumeiden salakuljetuksessa. Kuvituskuva.
Katiska 2 -oikeudenkäynnin valmisteluistunnossa tuli esille, että myös hevosautoa on suunniteltu käytettävän huumeiden salakuljetuksessa. Kuvituskuva.Kuva: Arkisto.

Katiska 2 oikeudenkäynti: Suunniteltiinko huumekuljetuksia Suomeen hevosauton kyydissä?

Niin kutsutun Katiska 2 -huumevyyhdin oikeudenkäynti alkoi torstaina valmisteluistunnolla Helsingin käräjäoikeudessa. Esitutkinnassa poliisi löysi viitteitä siihen, että huumeita suunniteltiin kuljetettavan maahan mahdollisesti myös hevosauton kyydissä.

Katiska 2:ssa on syytettynä 15 ihmistä pääasiassa törkeistä huumausainerikoksista. Yksi syytetyistä on Niko Ranta-aho, joka molemmat siskot ovat hevosihmisiä. Vanhempi siskoista on myös saanut syytteen, mutta esteratsastajana tunnettu Jasmin Ranta-aho ei, eikä perheen muitakaan jäseniä epäillä rikoksesta.

Poliisi sai esitutkinnassa avattua salatun viestijärjestelmän tietoja, ja Ranta-aholta takavarikoimasta SkyEcc-puhelimesta löytyi viestejä mahdollisesta salakuljetuksesta hevoskuljetuksia hyväksikäyttäen.

Esimerkiksi Iltalehti julkaisi sivuillaan torstaina viestien sisältöjä. Voit lukea Iltalehden jutun tästä.

Viesteissä nimimerkki Mr1, joka on aiemmin yhdistetty Ranta-ahoon kirjoittaa Iltalehden mukaan esimerkiksi näin: ”Mul on kaikki suunnitelmat siihen valmiina, normaalit yhtiöt, ketkä tilaa muuttoja sekä muita kuljetuksia. Sit jos on hevosmiehiä, niin yks hevoskuljetusrekka myös. Siihen ei riitä normi ukk, koska pitää tuntea hevoset, että saa pätevyyden.”

Huumeiden salakuljettaminen hevoskuljetuksen mukana ei ole ainutkertaista, ja kautta aikojen hevoset ovat jakaneet kuljetustiloja niin kannabiksen kuin kovempienkin huumausaineiden kanssa.

Viimeksi huhtikuussa australialaispoliisi pysäytti hevosauton, jonka uumenista löytyi noin 50 kiloa metamfetamiinia. Asiasta kertoo sikäläinen ABC News. Lue juttu täältä.

Muutama vuosi sitten 52-vuotias hollantilaismies tuomittiin 17 vuodeksi vankeuteen Iso-Britanniassa, kun hän salakuljetti hevosautossa neljän miljoonan punnan edestä kokaiinia rahoittaakseen esteratsastajatyttärensä kallista uraa. Jutun tuomiosta löydät täältä.

Katiska 2 -jutun esitutkinnassa selvisi, että viestittelyssä toisen syytetyn kanssa Mr1 keskustelee laajemminkin rekka-asioista: ”Onko ketään tuttuja rekkakuskeja ketkä haluaisi oman yhtiön, minne hoidan 3–4 rekkaa ja ne ajaa laillisia ajoja 90% ja osassa pieni paketti sisällä, missä kamaa, mutta rahdin joukossa, joten ei ikinä saa itse mitään, koska ei ole rakenteisiin jemmattuna”, eräissä viesteissä lukee IL:n mukaan. ”Mulla on kaveri kuka haluu investoida tohon, maksaa rekat yms.”, Mr1 kirjoittaa Padel-nimimerkille.

Ensimmäisessä Katiska-jutussa 11 vuoden vankeuteen tuomitun Ranta-ahon vanhempi sisar sai veljensä ohella syytteen törkeästä huumausainerikoksesta. Uusimman syytteen mukaan siskon piti hankkia kofeiinia Suomessa levitettävän amfetamiinin jatkamiseksi.

Syyttäjä vaatii naiselle yhdeksän vuoden vankeustuomiota törkeästä huumausainerikoksesta. Syyttäjä esittää oikeudessa myös vaihtoehtoisen syytteen avunantorikoksesta. Avunantorikoksenkin tapauksessa syyttäjä vaatii yli kolmen vuoden ehdotonta vankeutta.

Hevostallin Pirkanmaalla omistanut nainen tuomittiin aiemmassa Katiska-jutussa 5 kuukauden ehdolliseen vankeuteen törkeästä rahanpesusta.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi