Viljami Häggblom ja Fauno Dei Laghi Ademuzissa.
Viljami Häggblom ja Fauno Dei Laghi Ademuzissa.Kuva: Jarmo Nieminen

Kestävyysurheilu + hevoset = hyvä yhdistelmä - Viljami Häggblom pitää välivuotta ja kilpailee Espanjassa

Viikonloppuna tuli viides sija CEIYJ2*-kilpailuissa lajissa, jossa keskimäärin puolet luokasta hylätään.

Viljami Häggblom ja Fauno Dei Laghi (Kaerele De Ghazal - Charife Dell'orsetta) sijoittuivat viidenneksi matkaratsastuksen CEIYJ2* kilpailuissa Espanjan Ademuzissa. 120 km kilpailussa ratsukon keskivauhti oli 20,228 km/h ja he hävisivät voittajalle reilu kuusi minuuttia.

”Oli kiva kisa. Hevosen kanssa en ollut varma tuloksesta, kun edellisistä kilpailusta oli tullut hylkyä. Nyt viides sija, ihan kovalla nopeaudella, oli tosi kova suoritus. Se meni tosi hienosti, ei voi olla kuin tyytyväinen.”

Lauantain 120 km kilpailun lisäksi Häggblom kilpaili vielä sunnuntaina 100 km kilpailun CEIYJ1*-tasolla hevosella Amogjar Al Payral. Ratsukko pääsi maaliin, mutta hylättiin viimeisessä eläinlääkärintarkastuksessa epäpuhtauden takia.

Häggblom kertoo, että matkaratsastuksessa keskimäärin puolet suorituksista hylätään.

”Eläinlääkärit on todella tarkkoja, ettei hevosille vaan tapahdu mitään. Tosi pienestä ottavat pois kilpailusta, joko ontumisesta tai metabolisista oireista.”

Viime keväänä ylioppilaaksi kirjoittanut Häggblom pitää välivuotta keskittyäkseen kilpailemiseen. Hänen ja hänen tyttöystävänsä Saana Niemisen yhteiset matkaratsut asuvat Espanjassa. Kisakunnossa olevia ratsuja on useampia, ja niillä on tarkoitus kilpailla ennen armeijaan menoa ensi kesänä. Suomen ja Espanjan väliä tuleekin reissattua paljon.

”Hevoset, valmentaja ja talli on täällä, kun täällä pääsee oikeasti kilpailemaan ja pystyy treenaamaan ihan kunnolla.”

Hägglundia valmentaa Alina Huovinen-Garcia, jonka lisäksi hevosia treenaa suomalaisten poissa ollessa myös espanjalainen matkaratsastaja Isona Jimenez Bordas.

Tälle kaudelle on suunnitelmissa vielä yksi kilpailu Santa Susannassa. Kahden tähden kisassa matka on jaettu kahdelle päivälle niin, että molempina päivinä mennään 70 km.

”Se on aika hauska, perinteinen kisa täällä. Sieltä sitten koitetaan saada napattua voitto.”

Kilpailuihin osallistuvia hevosia ei ole vielä päätetty. Häggblom ja Nieminen vaihtelevat keskenään hevosia eri kilpailuihin sen mukaan, miten hevoset sopivat ratsastajalle ja tavoitteille. Ensi kaudella Häggblom tähtää nuorten ratsastajien EM-kisoihin ja nuorten hevosten MM-kilpailuihin.

”On tavoitteita, mutta lähinnä tämä on kivaa harrastelua. Kun tykkää kestävyysurheilusta ja hevoset ovat mieleistä väkeä, niin se on hyvä yhdistelmä.”

Matkaratsastus testaa hevosen kestävyyttä, mutta tunteja kestävässä suorituksessa kestävyyttä vaaditaan myös ratsastajalta. Kuinka rankka kisasuoritus ratsastajalle on, riippuu paljon hevosesta ja sen ratsastettavuudesta.

”Ei se niin rankkaa ole kuin mitä voisi kuvitella, varsinkin kun oheistreenaa paljon. Käyn neljä kertaa viikossa lenkillä ja kolme kertaa viikossa salilla, niin siinä oma kestävyyskunto kasvaa sen verran, että jaksaa mennä 100 tai 120 km kahtena päivänä peräkkäin. Mutta kyllä siinä vähän tulee paikat kipeäksi, pakko myöntää!”

Tulokset lauantai

Tulokset sunnuntai

Viljami Häggblom 120 km suorituksessaan Ademuzissa.
Viljami Häggblom 120 km suorituksessaan Ademuzissa.Kuva: Jarmo Nieminen

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi