Noora Forstén ja ConCaya Lontoon osakilpailussa viime vuoden lopulla.
Noora Forstén ja ConCaya Lontoon osakilpailussa viime vuoden lopulla. Team Beerbaum

Leipzig: Noora Forstén välttelee kisapaikalla "hengaamista"

Kaksi ratsastettavaa hevosta ja äänikirjat auttavat pitämään ajatukset tiukasti asiassa. Aviomies Mikael Forstén empii paikan päälle menemistä.

Huomenna keskiviikkona se alkaa, elämän ensimmäinen maailmancupin finaali Noora Forsténille ja 12-vuotiaalle saksalaistamma Con Cayalle (Con Chello - Chambertin). Finaali jakautuu kolmeen osakilpailuun, jotka hypätään torstaina, perjantaina ja sunnuntaina.

Forstén teki maanantaina Riesenbeckissä viimeiset harjoitukset kahden hevosensa kanssa, pakkasi mukaan omat ja hevosten tavarat ja suuntasi sieltä reilun 400 kilometrin päähän Leipzigiin aikaisin tänäaamuna, tiistaina. Hän on saapunut kisapaikalle tänään tiistaina ja huomenna aamulla hypätään lämmittelyluokka.

Noora Forstén aikoo viettää keskittyneen viikonlopun Leipzigin messuhallissa. Hän ratsastaa hevosensa, mutta muuten suunnittelee pysyttelevänsä enimmäkseen poissa humusta.

"Tykkään katsella muiden ratoja, mutta muuten vihaan hengaamista luokkien välillä kisapaikalla. Se syö vain energiaa", Noora Forstén kertoo. Mieluummin hän kuuntelee hotellihuoneessa urheilupsykologisia äänikirjoja, joita on ladannut kännykkäänsä, tai kuuntelee Antti Holman podcasteja.

Leipzigissa ovat mukana ovat hallikauden parhaat ympäri maailmaa. Perinteisesti kovimmat vastustajat tulevat Euroopasta ja USA:sta, niin tälläkin kertaa. Forstén on silmäillyt lähtölistaa ja poimii sieltä kaksi nimeä: meille suomalaisille tutun sveitsiläisen Martin Fuchsin ja 22-vuotiaan britin Harry Charlesin, Peter Charlesin pojan. Liuta muitakin kovia nimiä on mukana. Irlannin Denis Lynchistä USA:n McLain Wardiin. Omaa sijoitustaan hän ei halua veikata, mutta toiveena olisi olla mukana sunnuntain finaaliluokkaan asti.

Aviomies Mikael vastaa hieman yllättäen puhelimeen Helsingistä.

"En tiedä lennänkö sinne Leipzigiin ollenkaan", hän paljastaa. "Lopullista päätöstä ei ole vielä tehty."

Hän tietää mistä on kyse, sillä on osallistunut maailmancupin finaaliin aiemmin kahdesti. Kilpailuviikonloppuna ei improvisoida eikä keksitä mitään uusia juttuja, vaan noudatetaan suunnitelmaa, joka perustuu kuluneeseen vuoteen ja joka on tehty valmentajan kanssa.

"Ja se valmentaja on Christian, en minä", Forstén sanoo ja viittaa Beerbaumin tallin työntekijään, kilparatsastajaan ja Noora Forsténin omavalmentajaan Christian Kukukiin.

Tästä voi seurata hankalia tilanteita, sillä Mikael Forstén "tuntee itsensä". "On hyvin mahdollista, ja luonteeni huomioiden jopa todennäköistä, että jos olen paikan päällä, minullekin tulee näkemyksiä radan ratsastamisesta, ja se ei olisi ollenkaan hyvä juttu, että Noora joutuisi ehkä kuulemaan toisistaan eriäviä ideoita, sillä hän on sen tyypin ratsastaja, joka haluaa tietää tarkoin mitä pitää tehdä eikä puntaroida eri vaihtoehtojen välillä", Forstén pohtii.

Mikael Forstén toteaa, että oli hän h-hetkellä paikan päällä tai kotona nettiteeveen äärellä, häntä ei jännitä. Siihen taas vaikuttavat faktat.

"Paljon enemmän jännittää, kun Eva pelaa tennistä", hän paljastaa. Mikael Forsténista on kuoriutunut antaumuksellinen tennis-isä kouluikäiselle tyttärelleen, mutta enemmänkin kyse on siitä, että esteratsastuksen hän tuntee kuin omat taskunsa.

"Aina voi tulla jymy-yllätys tai toisaalta pettymys ja virhe, mutta sen verran paljon olen tätä lajia seurannut, että tiedän, ettei onnella tässä lajissa ole hirveästi tekemistä. Todennäköisyyksien mukaan mennään. Toivon, että menee tosi hyvin, mutta samaan hengenvetoon, jos kootaan faktat, tiedän, että Noora on 40-vuotias perheenäiti, joka hyppää silloin tällöin kisoissa ja hänellä on vastassaan maailman parhaat, jotka ratsastavat kilpaa viitenä päivänä jokaikisenä vuoden viikkona."

"Nollaradalla ekassa osakilpailussa ei tee sinänsä vielä mitään."
Mikael Forstén

Hän toteaa, että Noora Forstén on saanut kuluvana vuonna hyviä maailmancupin suorituksia alleen, ja korostaa, että tämän tason kilpailuun ei mennä hetken mielijohteesta.

"Tää ei mene niin, kuin välillä kuvitellaan, että hypätään hyvin kahden tähden kisassa ja voidaan seuraavaksi mennä EM:iin. Näinhän lehdistä saa lukea. Tälle tasolle ja tällaiseen mestaruuskisatyyppiseen kilpailuun valmistautuminen vaatii ainakin vuoden kisaamista tällä tasolla. Noora on osoittanut aiemmin kaudella, että on vaaditulla tasolla. Finaali vaatii kuitenkin vielä pykälän enemmän kuin ne tavalliset osakilpailut", hän tuumaa. "Lisävaikeus tulee jo siitä, että finaaliviikonloppuun ovat kvaalautuneet kaikkien maanosien parhaat, parhailla hevosillaan. Ja siitä, että ei riitä, että onnistuu yhden radan, vaan pitää pystyä tekemään kolme hyvää rataa."

Maailmancupin finaalissa saa ratsastaa kahdella hevosella, Noora Forsténilla on vain yksi, jolla vedetään koko setti. "Joo, totta, mutta eri asia sitten vaikuttaako se mitään. Se on outo juttu, jota olen aika paljon ihmetellytkin, että miksi se, että on kaksi hevosta, ei historian valossa kuitenkaan mitenkään hirveästi paranna mahdollisuuksia.

Koska onhan siinä viikonlopussa tekemistä yhdellä hevosella. Mutta tähän, sinänsä aika ihmeelliseen, asiaan minulla ei tosiaan ole vastausta. Olisiko jokin rytmijuttu? Että se toinen, jo melkoisen paksu luokka on kylmiltään liikaa, jos alla ei ole muuta kuin keskiviikon verkkaluokka?" Mikael Forstén tuumaa.

Voittajan on mentävä alusta asti tosissaan, ratsastettava ensimmäisessä osakilpailussa, aikaluokassa, kovaa. "Jos ratsastaa puhtaan, mutta sen verran hitaan radan, että sijoittuu sinne 20-30 sijoille, viikonloppu oli jo siinä ja viimeisenä päivänä mukana olemisen, saati kärkipään loppusijoitukset, voi saman tien jo unohtaa", hän toteaa. "Nollaradalla ekassa osakilpailussa ei tee sinänsä vielä mitään."

Aikataulu esteratsastus Longines FEI Jumping World Cup™

(Suomen aikaa)

5.4. klo 17.00 Eläinlääkäritarkastus hevosille

6.4. klo 9.40 Verryttelyluokka

7.4. klo 15.35 Longines FEI Jumping World Cup finaali I, 160 cm, arv. C, virhepisteet ajaksi

8.4. klo 15.00 osakilpailu II, 150–160 cm, perusrata ja uusinta

10.4. klo 15.45 osakilpailu III, 160 cm, kaksi kierrosta (30 parasta)

Ensimmäinen osakilpailu torstaina on aikaratsastusarvostelulla ja jokaisesta pudotuksesta tulee kolme sekuntia lisää suoritusaikaan. Toisena osakilpailuna perjantaina hypätään perusrata ja virheettömät ratsukot jatkavat uusintaan. Kahden ensimmäisen osakilpailun sijoitukset lasketaan yhteen ja muunnetaan virhepisteiksi ennen kolmatta osakilpailua sunnuntaina. Kolmen osakilpailun jälkeen voittaja on ratsukko, jolla on vähiten virhepisteitä.

Leipzigissä ratsastetaan myös kouluratsastuksen, valjakkoajon ja vikellyksen maailmancupin finaalit. Näissä lajeissa ei ole mukana suomalaisia osanottajia.

Tulossivut täällä

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi