L'Espoir van Dorperheide uudelle ratsastajalle: "Hevonen istuu kuin nenä päähän"
Kuva: Leena Alerini

L'Espoir van Dorperheide uudelle ratsastajalle: "Hevonen istuu kuin nenä päähän"

Susanna Granrothin kilpailuttama 12-vuotias valkoinen tamma muuttaa vain 15 minuutin päähän Hattel Horselta lapsiratsastaja Mandi Kovalaisen luo.

Hattel Horsen ammattiratsastaja Susanna Granrothin kanssa hyvin isoissakin luokissa menestynyt L'Espoir van Dorperheide on myyty.

Hevosen uusi ratsastaja on maajoukkueen haastajat-ryhmään lapsiratsastajissa kuuluva Mandi Kovalainen.

Kovalaisen äiti Krista Taipale-Kovalainen kertoo, että hänen tyttärellään on kovat tavoitteet esteratsastuksessa, ja hän haluaa tukea niitä.

"Hyppäämään oppii vain hyppäämällä."

Taipale-Kovalainen on itse kouluratsastustaustainen, ja perheellä on useita hevosia, joilla tytär pääsee ratsastamaan, mutta estehevosia ei ole montaa.

"Hyppäämään ei opi, jos ratsastaa sileää kuutena päivänä viikossa ja hyppää yhtenä. Totesimme, että Mandi tarvitsee rinnalle toisen hevosen."

Mandi Kovalainen on kilpaillut viime ajat BWB-ruuna Importilla, joka on hänen ainoa esteratsunsa tällä hetkellä.

SM-kisoissa hyvin hypännyt, mutta kisojen jälkeen loukkaantunut tamma First Class on leikattu ja kuntoutuu ulkomailla vielä kevään.

"Jos se ei olisi loukkaantunut, emme olisi etsineetkään uutta hevosta. L´Espoir eli Lellu, tulee nyt Importantin rinnalle."

L'Espoir van Dorperheiden omistivat Rolf Backlund ja Jouni Monto Oy.

Mandi Kovalainen kilpaili Helsinki Horse Show´ssa hevosellaan Important.
Mandi Kovalainen kilpaili Helsinki Horse Show´ssa hevosellaan Important. Kuva: Anu Leppänen

Myös Wilbert II -poni on tallissa, mutta sen kanssa kilpailut ovat enemmän kivaa harrastamista kuin tavoitteellista harrastamista.

Taipale-Kovalainen toteaa, että vaikka kuulostaa siltä, että hänen tyttärellään on useita hevosia, myös hän ratsastaa niitä, eikä tytär liikuta kaikkia joka päivä. Koulukin pitää hoitaa.

L'Espoir van Dorperheide muuttaa uuteen kotitalliinsa torstaina Hattel Horselta, joka sijaitsee vain 15 minuutin ajomatkan päässä.

Uudet omistajat viehättyivät etenkin hevosen keveyteen. Ratsastaja on siro, ja kun hevonen on eteenpäin pyrkivä, on oletuksena hyvä kombo.

Tiimi ja systeemi on tärkeä

Taipale-Kovalainen iloitsee tyttärensä ympärillä olevasta hyvästä tiimistä, johon kuuluvat Hattel Horsen väki valmentaja Sanna Backlundista ja Granrothista alkaen. Myös Hattelissa kouluvalmennuksia pitävä Maarit Kähäri käy opettamassa Mandi Kovalaista kotona, ja Riitta Holopaisenkin valmennuksessa ratsastaja on käynyt pitkään.

"Meillä on todella hyvä yhteistyö Sannan kanssa ja siksi päätin, ettei lähdetä katsomaan hevosta ulkomailta. Sanna sitten ehdotti Lellua. Pohdin pitkään, ja Mandi kokeili hevosta useasti. Hevonen istuu hänelle kuin nenä päähän", tyytyväinen äiti kertoo.

"Luotan Sannaan ja me tiedämme hevosen koko historian, eikä meidän tarvinnut ostaa sikaa säkissä. Minulle on tärkeää, että systeemi on kunnossa, koska esteratsastus on minulle vierasta, olen niin kouluratsastustaustainen."

Taipale-Kovalainen toteaa, että pitkäjänteinen yhteistyö on se, mikä vie tuloksiin. Omaan systeemiin pitää uskoa, myös huonoina hetkinä.

"Meidän tilanteemme on loistava, kun näin lähellä kotia asuu hyvä valmentaja. Myös Suski (Granroth) on ollut tiiviisti mukana ja kertonut Mandille hevosesta."

Taipale-Kovalainen pitää tärkeänä, että lapsi saa turvallisen olon ja alun uuden hevosen kanssa, kun hän saa tietoa siitä, miten hevosta on hoidettu ja käsitelty.

"Ihanaa, että on ihminen, joka on ratsastanut hevosta paljon, ja antaa oppia eteenpäin seuraavalle."

Taipale-Kovalainen on katsonut ylpeänä tyttärensä kehittymistä. Vielä vuosi sitten tytär hyppäsi 80–90 sentin luokkia, nyt SM:ien viimeisellä kierroksella ylittyi 125cm esteet.

"Uskon, että Mandi on edistynyt siksi, että hän on kiinnostunut muustakin kuin ratsastuksesta. Hän huolehtii hevosista ja haluaa hoitaa ne itse ja havainnoi paljon asioita. Hän ei koskaan valita."

Äidin rooli on tukea tytärtä, ja pitää huoli siitä, että hän malttaa jättää hevosten hoitamisen ja mennä kotiin lukemaan läksyjä.

"Ajanhallinnassa äidin rooli on vielä tärkeä", Taipale-Kovalainen nauraa.

L'Espoir van Dorperheide uudelle ratsastajalle: "Hevonen istuu kuin nenä päähän"
"Nyt jalat sinne mahan alle", tuumasi Mandi Kovalainen, 13, ja otti johtosijan Pohjola Small Tourin finaalissa
L'Espoir van Dorperheide uudelle ratsastajalle: "Hevonen istuu kuin nenä päähän"
Granroth ja Dorperheide parhaat myös Myrkyn GP:ssä, mutta Granroth ei lähde leijumaan
L'Espoir van Dorperheide uudelle ratsastajalle: "Hevonen istuu kuin nenä päähän"
Granroth ja l'Espoir Van Dorperheide lauantain pääluokan voittoon Tallinnassa - kuuden parhaan joukossa 5 suomalaista

Päivitetty 14.12. kello 11.45: Lisätty tekstiin hevosen aiemmat omistajat.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi