KG Corazon ja Susanna Granroth
KG Corazon ja Susanna GranrothKuva: Hanna Heinonen

Liettuasta suoraan sipoolaislaitumelle - KG Corazon oli rokotettu kaksi kertaa tänä vuonna

Liettuassa positiivisen EHV-testituloksen antanut ja karanteeniin joutunut KG Corazon on nyt eristyksissä Suomen Sipoossa ja muut reissussa mukana olleet hevoset ovat karanteenissa Suomessa odottamassa toista negatiivista testitulosta.

"Corazon sai 28 päivän karanteenikäskyn, joten se on nyt yksin laitumella Sipoossa. Eihän kukaan tietenkään halua laittaa omaansa sen kanssa samaan", kertoo Sanna Backlund, jonka tallissa hevonen kilpailee.

Hevosurheilu uutisoi aiemmin viikolla Corazonin ikävästä yllätyksestä sen annettua yllättäin kisapaikalla rutiini-sieraintestissä positiivisen tuloksen hevosten herpeksestä.

Hattelin hevoskaartin kahdesta hevosautollisesta seitsemän joutui samantien kilpailunjärjestäjien toimesta kilpailukieltoon. Myös ne hevoset, jotka olivat matkustaneet Suomesta Liettuaan eri autolla.

"Minun hevonen esimerkiksi tuli eri autossa, mutta joutui kieltoon, koska oli samalla tallinkäytävällä, vastapäätä, eikä viiden metrin välimatkavaatimus täyttynyt", Backlund kertoo.

Vaarana oli jossain vaiheessa joutua olemaan määrittelemätön aika karanteenissa Liettuassa, vähän samaan tyyliin, kuten kävi esimerkiksi Valenciassa. "Mutta me pystyttiin niin hyvin organisoimaan paluumatka, että päästivät meidät perjantaina lähtemään. Halusivatkin, että lähdemme pois sieltä. Ja, tosiaan, sairaitahan nämä meidän hevoset eivät ole."

Backlund ymmärtää varovaisuuden herpesviruksen suhteen, mutta miettii herpeksen kantamisen käytännön ongelmaa.

"Kuten eräs eläinlääkäri minulle selitti, se virushan tulee hevosen sisältä päin. FEI:ssä on mietittävä, että miten niihin hevosiin suhtaudutaan, jotka ovat oireettomia kantajia ja ehkä vain aika ajoin vähän aikaa positiivisia.  Jokin toimiva järkiratkaisu pitäisi varmaan löytää, kun kuitenkin tiedetään, miten yleistä herpeksen kantaminen hevosilla on."

Erikoista ja huomionarvoista on se, että Corazon on rokotettu EHV-1 -virusta vastaan lähes tiukimman mahdollisen protokollan mukaan.

"Se on saanut säännölliset herpesrokotteet koko elämänsä ajan, ja kaiken lisäksi tämän vuoden aikana sille annettiin varmuuden vuoksi peräti kaksi rokotetta."

"Me ei testattu Corazonia lähtiessä, sillä se oli täysin terve.  Ja jos se herpes aktivoituu nimenomaan stressistä, eihän me oltaisi välttämättä positiivista testitulosta kotona saatukaan. Tosin hevonen ei kyllä näyttänyt minkäänlaisia merkkejä stressistäkään."

Liettuan kisamatka oli odotettu kauden aloitus. Backlund itse ei päässyt juurikaan kilpailemaan, sillä hän säännösteli hyppäämistä osittain oman kipeän selkänsä takia.

"Sen verran vähiin jäi, että ei ihan hinta-laatu -suhde mennyt putkeen. Kallis, turha reissu."

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi