Lotta Lamberg ja Come in like A Rose
Lotta Lamberg ja Come in like A RoseKuva: Pompomompo

Lotta Lamberg toinen Arvillen kahdessa tähdessä - Esteet vaihtuivat kenttään työpaikan mukana

Lotta Lamberg on jo viisi vuotta treenannut ja työskennellyt SIltakorpi-Jankarin tallissa. Nyt ovat edessä ensimmäiset EM:t.

Lotta Lamberg sijoittui toiseksi Belgian Arvillessa kahden tähden lyhyessä kilpailussa. Ratsunaan hänellä oli 11-vuotias FWB-tamma Come in like A Rose (Indoctro – Come Back II). Suuren osallistujamäärän takia luokka jaettiin kahtia, Lambergin puoliskon ollessa avoin vuoden 2000 jälkeen syntyneille ratsastajille.

Ratsukko oli koulukokeen jälkeen seitsemäs tuloksella 70,57 %. Maastokoe meni puhtaasti ihanneajassa ja estekokeessa tuli yksi pudotus. Lamberg kertoo, että hevonen oli jo vähän väsynyt estekokeessa.

Alun perin 21-vuotias hämeenkyröläinen oli esteratsastaja. Viisi vuotta sitten hän lähti Saksaan Sanna Siltakorven ja Elmo Jankarin talliin ja samalla laji vaihtui kenttään.

”Luonnollisesti muuttui kenttäratsastukseen. Pääsee tekemään monipuolisemmin, ei vain rataesteitä.”

Kouluratsastusta Lamberg ei ennen Saksaan muuttoa ollut varsinaisesti treenannut, vaikka sileäntunneilla olikin käynyt.

”En kutsuisi sitä kouluratsastukseksi.”

Come in like a Rose on hänen äitinsä omistuksessa ja tullut perheeseen jo 2-vuotiaana. Tamma oli sisäänratsastettu muualla, mutta muuten Lamberg on sen itse kouluttanut.

”Toi on kiva hevonen kouluradalla. Suorittaa, mitä pyydetään. Se on aika näyttävä hevonen luontaisesti, koska on iso. Myös luonteeltaan tosi tasainen, ei koskaan kuumu kouluradalla.”

Estesukuisena hevoselle rataesteet ovat helppoja, maastossa vesieste on ollut ongelmana. Viime vuoden PM-kilpailuissa oli ongelmia juuri vesiesteellä.

”On jo parempi, mutta pitää ratsastaa vedelle aika vahvasti.”

EM:issä pyritään pärjäämään

Nyt ratsukko on kvaalannut itsensä nuorten ratsastajien EM-kilpailuihin ja Arville oli viimeinen valmisteleva kilpailu. EM:iin Lamberg ei aio lähteä vain kokemusta hankkimaan.

”Jos suorittaa kuten kotona ja normaalisti kisoissa, mä toivon, että pärjättäisiin. Tietysti mitä vaan voi tapahtua, mutta lähden kyllä ihan kisaamaan.”

Nuorten EM:t kilpaillaan kolmen tähden tasolla, minkä Lamberg arvelee olevan Rosen raja, vaikka hyppykykyä riittäisikin.

”Kolme tähteä saattaa olla raja. Koska on niin iso, ei välttämättä jaksa laukata neljää tähteä.”

Lambergilla on Saksassa toinenkin oma hevonen, 8-vuotias Brown Sugar, jonka hän osti tammikuussa. Hevosessa on paljon potentiaalia, mutta se on aloittanut kenttähevosen uransa vasta Lambergin kanssa.

”Se on vielä kesken, oli pieni budjetti ostaa hevosta. Se on ollut aiemmin estehevosena.”

Tänä kesänä hänelle on syntynyt myös ensimmäinen omakasvatti Carloksesta perheen kotitallille Hämeenkyröön. Silti paluu Suomeen ei houkuta, kauden jälkeen voi tulla käymään.

Saksassa Lamberg on sekä töissä että oppimassa. Päivät kuluvat tallitöissä ja hevosia hoitaessa. Siltakorpi ja Jankari valmentavat häntä useita kertoja viikossa.

Rosen valmennuksessa painottuu kouluratsastus, maastoesteitä ei kotona hypätä lainkaan. Vain ennen kilpailuja sen kanssa käydään vesiesteellä, aina. EM:iä silmällä pitäen viikko-ohjelmaan on kuulunut myös laukkatreeni perjantaisin, intervallitreeni 3 x 3 minuuttia. Lamberg kertoo, että oikean vauhdin tuntee jo satulaan.

”On mulla kello, mutta jo aika hyvin pystyy tuntemaan, että on samanlainen laukka kuin maastoradalla.”

Tulokset

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi