Anna Kärkkäinen ja Elves Angel tulevat demoratsukoksi Andrew McLeanin klinikkaan.
Anna Kärkkäinen ja Elves Angel tulevat demoratsukoksi Andrew McLeanin klinikkaan.Miia Lahtinen

McLean: Inhimillistäminen aiheuttaa hevoselle stressiä

 Aika ajoin kysellään "mikä siinä inhimillistämisessä on niin väärää?". McLeanin vastaus on, että ihmisen ja hevosen välillä on sekä eroja, että yhteneväisyyksiä ja ne on tiedostettava, mikäli haluaa menestyä. Hevosen vahvin puoli ei ole sen ongelmanratkaisukyvyssä. Mikäli tätä ei tiedosteta, hevoselle aiheutetaan turhaa stressiä. Kysymys on etologiasta, eläinten käyttäytymistieteestä.

Helsingin 4YourHorse -foorumin päätähti Dr. Andrew McLean on vahvat näkemykset omaava hevosten kouluttamisen ammattilainen. Kokenut McLean on kilpaillut ratsastuksen kaikissa kolmessa olympialajissa, hän on hevosten kognitioon ja oppimiseen erikoistunut filosofian tohtori ja luonnontieteiden kandidaatti eläintieteessä. Andrew on maailmanlaajuisesti arvostettu ja haluttu asiantuntija ja luennoitsija. Hänen Victoriassa sijaitsevassa Australian Equine Behaviour Centre -keskuksessaan käytetään näyttöön perustuvaa valmennusmenetelmää.

Helsingissä 20.10. McLean aloittaa luento- ja paneeliosuuden luennollaan Training the Sport Horse – Ethology & Learning Theory eli urheiluhevosen valmennus – etologia ja oppimisteoria. Illalla hän pitää  havaintoesityksensä hevosten kanssa Jäähallin pääareenalla.

McLean toivoo esitykseensä sekä koulu- että estehevosta. Hän on entinen kenttäratsastaja, ja este- ja kenttähevosten kouluttaminen on lähellä hänen sydäntään. McLean keskittyy esityksessään erityisesti valmennuksellisiin asioihin ja pienten ongelmien korjaamiseen.

"En mielelläni enää työskentele näytöksissä ongelmahevosten kanssa, sillä haasteellinen ympäristö aiheuttaa niille liikaa stressiä. Pienempiä ongelmia, kuten ohjille painavaa tai pohkeelle raskasta hevosta, voi vielä ratkaista tuollaisessa tilanteessa", McLean toteaa.

McLeanin esityksessä ovat mukana kouluratsukot Susanna Hyypiä ja Kiahan Furstenhof sekä Warwick McLean ja Riverbank Tiffany. Molemmat hevoset ovat nelivuotiaita ja aloittaneet kilpailemisen. Jalkapalloilija Sami Hyypiän vaimo Susanna on kilpaillut hevosellaan myös Englannissa, ja Riverbank Tiffany on vuoden 2014 Nuorten hevosten festivaalien avoimen 3-vuotisluokan voittaja tuloksella 8,2 prosenttia.

Kolmas ratsukko on vaativa B -tasolla kilpaileva Anna Kärkkäinen ja Elves Angel. Ratsukolla on tältä kaudelta voitto senioriderbystä ja hopeaa joukkue-SM -kilpailuista. Esteratsukko on Anu Siimes ja Celtas Chiriqui, joka on niittänyt menestystä 130-tasolla.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi