Minea Lith ja Pin Rock´s Highland Queen kunniakierroksella Ypäjällä. Kuva: Hanna Sankari
Minea Lith ja Pin Rock´s Highland Queen kunniakierroksella Ypäjällä. Kuva: Hanna Sankari

Mestaruuksien paras talli tulee Tuomarinkartanosta – Minea Lithin unelma täyttyi kouluradalla

Ratsastuskouluoppilaiden mestaruuksissa koko viikonlopun paras talli oli Tuomarinkartanon Ratsastusopisto. Opisto voitti myös parhaan kouluratsastustallin tittelin.

Kirsi Degerth-Moldovani vastaa puhelimeen varusteiden siivoamisen lomasta. Tuomarinkartanon Ratsastusopiston porukka saapui sunnuntaina Ypäjältä Helsinkiin, ja mukana oli monta ruusuketta, mitalia ja sijoitusta sekä viikonlopun parhaan tallin sekä parhaan kouluratsastustallin tittelit.
”Ei olisi voinut paremmin mennä. Tämä kaikki tuli yllätyksenä. Oli meillä mitalitoiveita, mutta että näin monta mitalia.”
Opiston ratsastajat saavuttivat kouluratsastuksessa aikuisten ja senioreiden mestaruudet, aikuisratsastajissa hopeaa ja senioreista vielä pronssia. Esteistä ei tullut mitaleita, mutta ruusuke ja hyvä tervetuliaisluokka.
”Meillä oli esteillä uusia hevosia ja uusia ratsastajia, jotka olivat ensimmäistä kertaa mukana mestaruuksissa.”
Degerth-Moldovani uskoo, että ratsastuskouluoppilaiden valtakunnallisessa mestaruuskilpailussa menestys saavutettiin kunnollisella harjoittelulla ja hyvällä porukalla.
Tuomarinkartanon Ratsastusopiston ratsastajat alkoivat treenaamaan mestaruuksia ajatellen heti, kun alkuvuodesta varmistui, että kilpailut järjestetään.
”Teimme ensimmäisenä suunnitelman siitä, kuka menee milläkin hevosella, jotta ratsukot pääsevät harjoittelemaan ja valmistautumaan.”
Yksi ratsastuskoulun menestyneistä oli Minea Lith, joka on nähnyt näitä kekkereitä Pin Rock´s Highland Queenin, eli Pilvin, kanssa jo monesti.
Viime vuonna vuoden ratsastuskouluhevoseksikin valittu Pilvi on Lithin mukaan hevonen, jota voi kuvailla vain ylistyssanoilla. Se on jo 21-vuotias, mutta jalka nousee kuten nuoremmilla.
Ratsukko voitti senioriratsastajien mestaruuden, jossa ratsastettiin A-merkin kouluohjelma, prosentein 67.871.
”Nyt on takki tyhjä. Oli ihanaa ja hienoa, ja tuntui, että näitä odotti todella kauan, kun oli välivuosi.”
Lith kertoo, että finaaliradalla tuli yksi rikko, kun keskiravi hajosi laukalle, mutta sekään ei vienyt voittoa, kun kaikki muu sujui nappiin.
”Olemme Pilvin kanssa oltu ensimmäisen kerran mestaruuksissa vuonna 2010. Tämä oli varmaankin viimeinen kerta, vaikka opettajani Sirpa Degerth-Kaldi sanoi, että vielä ensi vuonna.”
Lith on ratsastanut Pilvillä siitä lähtien, kun se vuonna 2009 saapui opistolle tuntihevoseksi. Ratsastuskoulumestaruuksiin he ovat osallistuneet sen jälkeen aina, kun tallilta on joukkue sinne lähtenyt.
”Finaalissa olemme olleet joka kerta ja sijoituksiakin on tullut, mutta tämä oli ensimmäinen mitali. En olisi uskonut, että Pilvi parantaa näin vanhoilla päivillään. Lähtö oli tunteikas, ja tämä on suurin saavutuksemme koskaan”, ratsastaja hymyilee.
”Meillä ei ollut suorituspaineita. Ajattelin, että tästä jää meille hyvä muisto. Pilvi on ollut minun paras ystäväni ja hevoskumppanini koko ratsastusurani aikana, ei ole ketään muuta näin rakasta.”
Lith hämmästelee kerta toisena jälkeen, miten hevonen voi antaa hänelle onnistumisen tunteita aina vaan lisää ja lisää. Se vie häntä ratsastajana eteenpäin ja tekee kaiken, mitä Lith osaa siltä pyytää.
”Meidän yhteistyömme jatkuu varmasti niin kauan, kun Pilvi vielä porhaltaa. Kisat ovat vain kruunu, ja tärkeintä on olla hevosen kanssa.”
Lith alkoi käymään Tuomarinkartanon opistolla ensin luokkakaverinsa mukana vuonna 2002. ”Katselin hänen alkeiskurssiaan ja sain kipinän. Hän lopetti, mutta minä aloitin. Olen vuosien aikana hoitanut useita hevosia ja ollut täällä töissäkin ja edelleen pyörin täällä, vaikka en ole enää töissä. Olen tälläkin hetkellä tallilla.”
Lith ehti maanantaina käydä heti tervehtimässä Pilvi laitumella, jossa se hengaili ystäviensä kanssa puiden varjossa. ”Tuollaisia hevosia ei ole paljon kuin Pilvi. Se on täällä todella suosittu, ja siitä tykkää kaikki, osaavat ja osaamattomat.”
Lith kertoo, että hevonen on myös kisakoree, ja se venyy parhaimpaansa radalla. ”En tiedä, miten sitä voisi parantaa. Se on elämäni hevonen.”

Kouluratsastuksen joukkuekilpailussa voitto jaettiin Siilin Ratsastuskeskuksen ja espoolaisen Primus Tallin kesken. Kolmas oli jyväskyläläinen LakuStall.

Katso kaikki koulutulokset täältä.

https://www.youtube.com/watch?v=uvtVquhtLak

Päivitetty 12.7. kello 13.30: Korjattu Tuomarinkylä Tuomarinkartanoksi.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi