Mikko Luhtala kerää valtakirjoja
Helsinki International Horse Show'n sports director Mikko Luhtala on yksi taho, joka on kysellyt valtakirjoja SRL:n ylimääräisen kokouksen järjestämiseksi.
Luhtala kuitenkin vähättelee omaa rooliaan. ”En ole kummoisesti mukana. Minulla ei ole kontaktipintaa kenttään, enkä ole ollut muutenkaan mukana liiton toiminnassa sen jälkeen, kun lähdin HUJO:sta (huippu-urheilun johtoryhmä). Olen ollut sparrausvastustajana, kun erilaisia ajatuksia on heitelty ilmaan”, Luhtala kertoo.
"Takana ei ole ketään yksittäistä toimijaa, vaan tyytymättömyyttä on tasaisesti kaikkialle, sekä urheilijoiden keskuudessa että alueilla", asiassa aktiivisena ollut Luhtala sanoo.
Mistä valtakirjoilla sitten äänestetään? Valtakirjojen kerääjillä on siitä visio. Asiasta muun muassa Luhtalan kanssa keskustellut kainuulainen seura-aktiivi Leena Valtanen aikoo ehdottaa, että vielä ennen kesää järjestetään uusi kokous, ja sen asialistalla on väliaikaisen hallituksen muodostaminen. "Tämän "toimitusministeriön" tehtävänä on sitten viedä liitto yli kesän ja valmistella syyskokouksessa varsinaiset hallitusvaalit", Valtanen visioi.
Käytännössä tämä voisi tarkoittaa, että nykyisellä hallituksella ei mahdollisesti olisi kuin viikkoja olemassaoloaikaa.
Kysymys "miksi?" ei ole edelleenkään täysin selvä, mutta alkaa tarkentua.
"Se mikä häiritsee, riippuu siitä, keneltä kysytään", toteaa Luhtala.
Valtanen näkee Forsténin "liian kilpaurheilupainotteisena". Hänen mielestään ratsastus on "laajempi kokonaisuus kuin pelkkä urheilu". "Ja sellaisia tragedioitahan ei saisi tapahtua, että vanhoja työntekijöitä liitosta lähtee ehkä siksi, koska he eivät koe, että heitä arvostetaan", Valtanen sanoo. Hän viittaa myös syyskokouksessa toimiston työntekijöiden tilanteesta pitämäänsä tulikivenkatkuiseen puheeseen. Hän ihmettelee kuitenkin, että puheeseen eivät sitä pyytäneet tahotkaan ole julkisesti sitoutuneet, vaikka ovatkin Valtasta paljon kiitelleet.
”Tyytymättömyyttä on läpi linjan. Luulen, että tyytymättömyyden syynä ovat asiajutut. Olin itse mukana HUJO:ssa ja sieltä katsottuna yksi aspekti on se, että HUJO:lta otettiin rahat pois", Luhtala sanoo.
Luhtala joutui vuoden vaihteessa väistymään Forsténin tilalta HUJO:n estevastaavana.
"Näin, että Luhtalan asiaosaaminen ei riittänyt siihen tehtävään ", Forstén perustelee.
Joitakin viikkoja sitten Forsténin oma asema HUJO:ssa kärjistyi, juristi Antti Linna nostaessa esille mahdollisen jääviyskysymyksen. Tämän seurauksena Forstén jätti eronpyyntönsä HUJO:sta.
Forstén myöntää, että rahaa urheilusta on leikattu. " Mutta näen, edelleen, että että esimerkiksi Ad van de Weteringin valmennusta on saatava enemmän nuorille ja myös aluevalmentajille ja että maajoukkuevalmennusta pitääkin viedä siihen suuntaan, että seniorit maksavat suhteessa enemmän itse kuin aiemmin. Jos lajiliitto haluaa, että jäsenten rahat käytetään kaikkein mieluiten ikääntyvien senioreiden B-tason kisaamiseen, niin kyllä mä olen enemmän kuin valmis väistymään."
Valtakirjoja tarvitaan 50 tilanteessa, jossa seuroja on 500. Tällaisessa tapauksessa kullakin seuralla on yksi ääni.
Torstain 2.5. Hevosurheilussa on uutisoitu valtakirjojen keruusta ratsastusliitteen sivulla 4-5 otsikolla "Liiton myrsky jatkuu".