Monta tapaa
"Jos mä olen sanonut jostain jotain negatiivista, ota se pois. Opettelen uutta periaatetta, jossa näytän omaa tekemistä, enkä arvostele muita”, sanoo Laura Koskenmäki.
Hän on pitkänlinjan hevosihminen, joka on aloittanut hevosharrastajana Suomessa, opetellut ratsastuksen olympialajeja ja klassista ratsastusta Englannissa sekä tutustunut Amerikassa lännenratsastuskulttuuriin.
Sen verran Koskenmäki suostuu sanomaan, että hevospiireissä mennään helposti aina yhden totuuden mukaan.
”Minusta siinä kohtaa mennään pieleen, jos ei anneta arvoa vanhoille osaajille, jotka ovat olleet koko elämänsä hevosten kanssa ja heidän hevosensa toimivat hyvin, näyttävät rennoilta, luottavaisilta, elävät terveinä pitkään ikään ja tulevat mielellään tekemään ihmisen kanssa”, Koskenmäki linjaa. Kun näin on, ei ole väliä sillä, minkä koulukunnan ihminen on. ”Kaikissa lajeissa on hirmu hyviä hevosihmisiä. Suomessa arvostetaan koulutusta todella paljon, ja vaarana on, että kun sieltä nousee jokin uusi mantra, otetaan se ja sanotaan, että kaikki vanha on väärin. Minusta sitä oppia ei voi dissata, joka on ihmisillä, jotka ovat olleet hevosten kanssa 24/7 ja 365”, Koskenmäki sanoo.
Suomessa hän opettaa klassista ratsastusta ja maastaratsastusta, joista jälkimmäisen periaatteisiin pääsemme tutustumaan.
Kuukauden Suomessa kasvatettu on kenttähevonen Thunder of Love. Tiedättekö, kuka on sen kuuluisa sisko? No 5-vuotisderbyn voittaja, Emma Broändan kanssa 150-luokkaan asti hypännyt Secret Hope!
Thunder of Love ei kuitenkaan innostanut nuorena moniakaan, kun se oli Kirsi Oksasella myynnissä.
”Kyllä sitä muutama kokeili, mutta se oli keskenkasvuinen, etupainoinen ja kolho. Se kyllä hyppäsi 90 senttiä ja meni helppoa B:tä hyvin, mutta se ei tuonut mitään wau-effektiä. Sanoinkin sen kasvattajalle Ira Hyttiselle, että se on kiva, vie se Etelä-Suomeen, niin joku ostaa sen. Tänne asti kukaan ei tule katsomaan hevosta, joka on vain kiva”, Oksanen kertoo.
Hyttinen ei kuitenkaan vienyt, ja aika pian Oksanen lunasti hevosen itselleen.
Sitä päätöstä ei ole tarvinnut katua. Aluksi hitaanlainen tamma alkoi löytää energiaa ja tasapainoa, ja samalla se säilytti ratsastuksessa kaikki käy -mentaliteettinsa.
”5-vuotiaana se oisi jo kelvannut vaikka kenelle”, Oksanen hymyilee.
Ja sitten on TV:stä tuttu Supernanny Pia Penttala. Hän pitää talliympäristöä loistavana – vaikkei aina ongelmattomana – kasvualustana nuorelle.
Kun Penttalalle syntyi kahden pojan jälkeen tytär, joka jo 6-vuotiaana innostui poneista, tulivat hevoset äidinkin elämään mukaan. Ei tosin silloinkaan ihan heittämällä.
”Olin juuri se äiti, joka oli henkeen ja vereen vaan sponsori. Jätin tytön tallille ja lähdin pois.”
Äiti kyyditsi, kannusti ja kustansi. Kävi hän välillä seuraamassa ratsastustuntia, mutta tallille hän lähti kunnolla vasta, kun tytär tuli kotiin mustelma käsivarressa.
Poni oli näykännyt, ja äitiä mietitytti, millainen kasvuympäristö se talli oikein on, kun tytärkin vaan nauraa mustelmalle.
”En olisi ikinä ymmärtänyt, jos en olisi ollut paikalla. Ei se, kun lapset menevät possujunassa ratsastustunnilla, vaan se jälkitunne, kun lapsi tulee tunnilta ja alkaa hoitamaan. Oli enemmän kuin rahanarvoista saada vanhempana kokea se tunne ja tunnelma, mitä lapsikin koki”, hän muistelee.
Hevosurheilun Ratsastuksen takasivulle muuttaa huippusuosittu sarjakuvahevonen Reilu-Metri, ja tällä kertaa sen toivottaa tervetulleeksi Riikin Taaleri, Nina Suomisen kasvattama ja Päivi Meriläisen omistama suomenpienhevosori. Meriläisellä on yhä tunne, että hänen hevosensa on sarjakuvassa, tai toisin päin.
”Taaleri on kuin henkiin herännyt Reilu-Metri, somenpienhevonen”, hän sanoo. ”Myös sillä on omat Facebook-sivut, jonne ihmiset välillä postaavat niitä sarjakuvia. Kaikki Reilu-Metrin sanonnat ja tapa olla on ihan kuin Taalerilla. Sitä en sitten tiedä, että onko se vain jokin minun oma, psyykkinen tapa kääntää asia omaan hevoseen”, hän nauraa.
Välillä häntä melkein pelottaa. ”Muistan yhden jakson, jossa Reilu-Metri katsoo peiliin ja toteaa olevansa todella komea. Juuri edellisenä päivänä Taaleri oli tehnyt maneesin peilin edessä tismalleen samalla lailla, jäänyt tuijottamaan omaa kuvaansa ihan sen näköisenä, kuin olisi ollut haltioissaan.”
Alla Riikin Taaleri lumihommissa.
Kantalehdessä muun muassa erilaisista hevosten lääkinnällisistä laitteista. Tilaa Hevosurheilu täältä. Se on tarpeellinen ja viihdyttävä lehti.