Norjassa kilpailleet ratsastajat tarkkailevat herpesvirusta
Kuva: Annika Nisonen

Norjassa kilpailleet ratsastajat tarkkailevat herpesvirusta

Suomalaiset ratsastajat suhtautuvat vakavasti EHV1-epäilyyn kilpailupaikalla Norjassa. 

Norjalaisella hevosella havaittiin perjantaina neurologisia oireita, jotka aiheuttivat epäilyn EHV1-viruksesta. Se voi aiheuttaa hengitystieoireita, ja harvinaisemmin myös neurologisia oireita, tiineillä tammoilla luomisia ja myös vastasyntyneiden varsojen kuolemaan johtavaa tautia. Kilpailleen hevosen EHV1-tartunta ei ole vielä varmistunut.

Suomesta kilpailuissa oli 4 hevoskuntaa.

"Meillä on hyvä tilanne, sillä pystyimme laittamaan hevoset karanteeniin pieneen ulkotalliin. Norjasta tuli selkeät ohjeet, kuinka toimia. Meidän hevoset ovat ihan normaaleja. Oireiden pitäisi näkyä jo 4-6 päivän päästä tartunnasta", sipoolainen esteratsastaja John Antell kertoo.

"Asia on vakava ja olemme jo ennakkoon ottaneet sen huomioon. Tarvittavat järjestelyt ja toimenpiteet on tehty ja huomioitu. Toivottavasti epidemiat saadaan kuriin ja voimme jatkaa kisakautta suunnitelmien mukaisesti. Edetään eläinlääkärin ohjeiden mukaan. Meillä seuraavat kisat vasta Ypäjällä, kuukauden päästä. Silloin riskin pitäisi olla ohi", kemiöläinen kouluratsastaja Anna von Wendt kertoo.

"Eläinlääkäri Liisa Harmo kertoi paikan päällä, että paniikkiin ei ole syytä, mutta tulee desinfioida hyvin ja eristää hevoset niin, että ne eivät ole pisaratartunnassa muiden kanssa. Toivon ja uskon, että me selvisimme säikähdyksellä. Meidän hevoset ovat nyt eristettyinä ja ne ovat pirteitä kuin peikkoset. Myös tallin asiakkaille asiasta on ilmoitettu ", janakkalalainen esteratsastaja Sanna Backlund kertoo.

"Kun hevoset liikkuvat maasta toiseen, pitää olla ylipäätään tarkka ja varovainen tautiriskien kanssa", Backlund muistuttaa.

"Myös me konsultoimme kilpailupaikalla Liisa Harmoa. Noudatamme varovaisuutta, ja desinfioimme ja pesimme kaikki mukana olleet tavarat sekä hevosauton. Henkilökunta ja me desinfioimme kengät ja vaatteet, kun olemme hoitaneet mukana olleita hevosia, ja pidämme mahdollisimman pienenä ihmismäärän, joka niitä hoitaa. Mukana olleiden hevosten tavarat pidetään erillään muista ja pidämme ne hevoset omissa karsinoissaan. Desinfiointiainetta käytetään reilusti, ja hevoset on pesty erikoisaineella", kertoo Sipoossa hevosiaan pitävä Majlen Fazer.

11.40 lisätty juttuun Fazerin kommenit. Korjattu ingressistä esteratsastajat > ratsastajat.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi