Helena Wist ja Samurai Fi ottivat voiton Stable Novan kansallisissa viikonloppuna. Kuva: Leena Alerini.
Helena Wist ja Samurai Fi ottivat voiton Stable Novan kansallisissa viikonloppuna. Kuva: Leena Alerini.

Novassa voittanut Wist piti vuoden tuumaustauon

Vuoden kilpailutauon pitänyt Helena Wist kruisaili Stable Novan 135-luokan voittoon Samurai Fi:llä lauantaina.

"Meni oikein kivasti. Hevonen tuntui hyvältä ja oli todella hyvä fiilis."

Lohjan ratsastajia edustava Helena Wist kertoo, ettei hän edes lähtenyt mitenkään erityisesti ratsastamaan voitosta, mutta Samurai Fi (Semper Fi-Coleur Rubin) on luontaisesti niin nopea hevonen, että aika riitti voittoon luokassa, jossa uusijoita oli kolme.

Toiseksi sijoittui aina nopeat Jukka Rantanen ja Cadanz ja kolmanneksi Tuisku Kivikoski-Vainio High Hopesilla. Tulokset löydät täältä.

Wistiä ei ole nähty kilpakentillä vuoteen. Talven 2020 hän vietti Hollannissa, ja viime vuoden kesäkuussa hän starttasi Ainossa 140-luokan, mutta sitten tuloslistoilla ei enää näy hänen nimeään.

Yksi syy kilpailemattomuuteen on luonnollisesti korona, mutta se ei ole ainoa. Tauko tuli eteen monen asian summasta. "Omassa elämässäni oli tilanne, että tarvitsin pysähtymishetken. Vähensin hevosmäärääni ja keskityin uraani juristina. Mietin, millä ehdoilla haluan harrastaa ratsastusta."

Wist sanoo, että Hollannissa asiat eivät sujuneet kuten hän oli ajatellut, ja lopulta reissusta tuli rankka. Kilpailut menivät kyllä hyvin, mutta hevosiakin loukkaantui, ja niitä oli lopulta hieman liikaakin. "Olin optimistinen siitä, miten paljon ehdin. Kun palasin Suomeen mietin, miten paljon haluan tehdä tätä, kun minulla on kuitenkin juristin ammatti ja on se vaihtoehto."

Päivätyökseen liikejuridiikkaa, eli käytännössä yrityskauppa-asioita tekevä Wist kertoo kahden hevosen riittävän. Tällä hetkellä hänellä on käytössään Oldenburgin kantakirjaan aikoinaan oriina hyväksytyn, mutta sittemmin ruunatun Samurain lisäksi Beatrix Fina, joka odottelee vielä kauden avauskilpailuaan, mutta on peruskunnossa.

"Samurailla kisaan ja tavoite saada Beatrix Fina sen rinnalle. Luulen, että kahdella mennään jonkin aikaa. Yritän kuulostella, miltä tuntuu, kun on kuitenkin täyspäiväinen työ, eikä voi alkaa polttamaan kynttilää molemmista päivistä. Teen lajia niin paljon kuin sitä pystyn tekemään hyvin."

Hän ei haaveile useammasta kilpailtavasta sittenkään, vaikka niitä olisi helposti tarjolla, sillä perheen omakasvatit vaikuttavat lupaavilta. "Meillä on jonkun verran kivoja nuoria, joita on tarkoitus myydä", hän toteaa. "Kolme kuusivuotiasta, joissa on kivoja ja sitten on kaksi superkivaa viisivuotiasta. En ole vielä edes miettinyt, jättäisinkö jonkun itselleni. Niistä on nyt kaksi Saksassa ja kolme Virossa kilpailtavana."

Wist uskoo, että ratsastus pysyy hänen harrastuksenaan, ja Suomessa sitä voi onneksi tehdä korkealla tasolla olematta ammattilainen. "Se olisi ideaalitilanne. Jos Samurai pysyy kunnossa, sen kanssa tähdätään isoimpiin kilpailuihin."

Tuleva kilpailukalenteri näyttää ensi viikonloppua Salossa ja sitten Ainossa. "Olen suunnitellut kaiken siten, että seuraan, miltä itsestä ja hevosesta tuntuu. Meillä ei kummallakaan ole ollut aiemmin tällaista taukoa, joten aion pysyä 130–135-tasolla, kunnes olemme molemmat saaneet rutiinin takaisin."

Samurai on ollut treenissä koko vuoden, mutta Wist huomauttaa, että treeneissä hyppääminen on aivan eri asia kuin kilpaileminen. Vie aikansa, että hevosen lihaksisto ja kunto kestää hypätä esimerkiksi kolme päivää isoa putkeen. Siksi hän ei usko, että ratsukko ehtii tänä vuonna SM-kisoihin. "Voi tulla ongelmia, jos nousemme liian nopeasti isoihin luokkiin. Samurai on hyvä hevonen, mutta herkkä. Yritän kuunnella sitä."

"Todella kivalta tuntuu olla takaisin radoilla. Se oli aika, mikä piti ottaa itselleen, ja päätin, että kilpailen vasta sitten, kun tuntuu hyvältä. Nyt kun vielä voitimme näin aikaisessa vaiheessa paluuta, tuntuu erityisen hyvältä."

Wist toteaa, että hänellä on kyllä vuosien tuoma rutiini olemassa, mutta hän itse huomaa tauon vaikutuksen, vaikka muut eivät sitä varmasti näe. "Minun pitäisi olla aiemmin valmis esteelle. Pientä hienosäätöä, mutta rutiini tulee varmasti nopeasti takaisin, kun saan ratoja alle."

Lisää Hevosurheilua? Tilaa lehti täältä.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi