Kyra Kyrklund.
Kyra Kyrklund. Kuva: Leena Alérini

Olympiakomitea myönsi Kyra Kyrklundille suuren ansiomerkin

Suomen menestyneimmälle ratsastajalle, kouluratsastaja ja apulaisprofessori Kyra Kyrklundille myönnettiin olympiakomitean vuosikokouksessa suuri ansiomerkki.

"Hmm. Mistä onnittelut?" Kyra Kyrklund kysyi tiistai-iltana ja yllättyi sen jälkeen iloisesti saatuaan kuulla, että Suomen Olympiakomitea ry on myöntänyt hänelle ansiomerkin mittavasta urasta suomalaisen urheilun hyväksi.

"Very nice, very nice", hän myhäili.

Suuri ansiomerkki voidaan myöntää suomalaiselle elossa olevalle henkilölle jos hän on saavuttanut kaksi kultamitalia olympiakisoissa tai jos hänellä on erityisen merkittävä saavutus, tehtävä tai pitkäaikainen (30 vuotta) Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun hyväksi tehty työ kansainvälisellä, valtakunnallisella, alueellisella tai paikallisella tasolla.

50 vuotta kouluratsastuksen edistämistä

Olympiakomitean hallituksen puheenjohtaja Jan Vapaavuori esitti ansiomerkkiasian vuosikokouksessa. Suuren ansiomerkin perusteluina esitettiin, että Kyra Kyrklund on yli 50 vuoden ajan edistänyt kouluratsastusta ja sen arvostusta sekä kansallista näkyvyyttä omalla kilpailumenestyksellään, valmentajana ja hevosten kouluttajana sekä luottamushenkilönä. Lisäksi mainittiin Kyrklundin urheilusaavutukset ja se, että hän on osallistunut kymmenen kertaa olympialaisiin ratsastajana ja valmentajana. Vapaavuori sanoi, että ansiomerkki luovutetaan Kyrklundille Ratsastajainliiton sopivaksi katsomassa tilaisuudessa. Ehdotus palkittiin kokousyleisön antamilla aplodeilla ja esitys hyväksyttiin yksimielisesti.

Kyra Kyrklund.
"Oli vain minä ja hän, muista en kauheasti piitannut" - Kyra Kyrklund Turparemmi-podcastin vieraana

Suuri ansiomerkki

Suuri ansiomerkki voidaan myöntää suomalaiselle elossa olevalle henkilölle jos hän on saavuttanut kaksi kultamitalia olympiakisoissa tai jos hänellä on erityisen merkittävä saavutus, tehtävä tai pitkäaikainen (30 vuotta) Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun hyväksi tehty työ kansainvälisellä, valtakunnallisella, alueellisella tai paikallisella tasolla.

LÄhde: SOK

Tammikuussa 2023 Kyrklund valittiin Suomen Urheilun Hall of Fameen, ja hän vastaanotti Uno-pystinsä Urheilugaalassa. Joulukuussa 2015 Kyrklundille myönnettiin opetus- ja kulttuuriministeriön Pro Urheilu -tunnustuspalkinto sekä 20 000 euron stipendi. Tunnustuspalkinnot myönnetään merkittävästä urheilu-urasta tai huomattavasta urheilusaavutuksesta. Vuonna 2011 Kyrklund nimitettiin Uppsalan maataloustieteiden yliopiston (Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU) apulaisprofessoriksi.

Kyrklund, 71, asuu puolisonsa Richard Whiten kanssa Iso-Britannian Coolhamissa, jossa heillä on oma valmennuskeskus. Ratsastajana Kyrklund on osallistunut kuudesti olympialaisiin. Lisäksi hänet on kaksi kertaa nimetty olympialaisiin, mutta hän ei ole voinut osallistua hevosen loukkaantumisen vuoksi.

Kyrklund on sijoittunut kolme kertaa olympialaisissa viidenneksi (vuosina 1980, 1988 ja 1992) sekä kahdeksanneksi vuonna 2008 Pekingissä. Lisäksi Kyrklund on sijoittunut joukkuekilpailussa kuudenneksi Soulissa vuonna 1988.

MM-hopeaa hän voitti Tukholmassa vuonna 1990 hevosella Matador. Maailmancupin finaalin Kyrklund voitti vuonna 1991 Pariisissa.

Kyra Kyrklund.
Iso, musta, äärimmäisen herkkä - lähipiiri muistelee ori Matadoria

Suomen kouluratsastukselle Kyrklundin merkitys valmentajana on mittaamattoman arvokas. Hänen oppilaansa ovat menestyneet kansainvälisesti ja jakavat osaamistaan edelleen omassa valmennustyössään jo toisessa sukupolvessa. Kyrklund on Suomen Ratsastajainliiton ja ratsastusseuransa Helsingin Ratsastajien kunniajäsen.

Kyrklund on erittäin suosittu kansainvälinen valmentaja, jolla on oppilaita ympäri maailman. Viimeisimpänä menestyksenä on Herningin MM-kilpailut vuonna 2022, jossa hänen valmennettavansa Cathrine Laudrup-Dufour voitti hevosella Vamos Amigos kaksi kultaa ja kaksi hopeaa.

Kyrklund on myös merkittävä kansainvälinen vaikuttaja. Hän on antanut kouluratsastukselle merkittävän panoksen mm. kansainvälisen ratsastajainliiton, FEI:n kouluratsastuskomiteassa, Eurooppalaisen ratsastajainliiton, EEF:n kouluratsastuskomiteassa sekä International Dressage Riders' Clubin puheenjohtajana.

Kyrklund aloitti ratsastuksen 11-vuotiaana Keskustallin ratsastuskoulussa Helsingissä. Hän on ratsastanut aktiivisesti näihin vuosiin asti. Kyrklundin harrastuksiin kuuluvat musiikki ja puutarhanhoito.

Kyra Kyrklund.
Kyra Kyrklund sädehti Urheilugaalan punaisella matolla - katso videoita ja tunnelmia tapahtumasta

Lähde: SRL:n tiedote

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi