Kiirettä pitää Tokion alla.
Kiirettä pitää Tokion alla.Kuva: Leena Alérini

Reitti nukkunut neljä tuntia yössä

Tokion paralympiaedustaja Pia Reitti jäi Ypäjällä kansainvälisessä paraluokassa viimeiseksi.

Ratsukoita oli kolme ja prosentit 64,6 tiesivät kolmatta sijaa. Luokan voitti tanskalainen Anne Mette Hasselström hevosella Östergaardens Deleight (68,33%) ja toiseksi sijoittui suomalainen Jessica Kerttunen Westsidellä (66,8%).

Reitti ei tästä huolestunut. Vaikka ollaan jo heinäkuuta, ja arvokisat viiden viikon päässä, kausi on vasta alussa. Lisäksi ensimmäinen päivä kisoissa on hänelle usein hankalin.

Samaa sanoo luokassa tuomaroinut Marjukka Manninen.

"Se tässä näkyy, että ei ole vaan päästy kisaamaan", hän totesi.  "Hyviä pätkiä oli kaikilla, myös Pialla."

Perjantaina oli vuorossa joukkueohjelma, team test.

"En ole mennyt sitä noin vuoteen. Piti oikein muistella, että miten se menikään", Reitti tuumasi.

Rataansa Reitti ei ollut tyytyväinen. Supremo olisi voinut olla kootumpi.

"Ei oltu parhaimmillaan. Lisäksi tuli iso rikko vastalaukassa", hän kertoi.

Viikonloppu on vasta alussa pararatsastajilla, vielä on kaksi luokkaa jäljellä ja niistä viimeinen on kür. Reitillä on uusi ohjelma, josta hän ei vielä halua paljastaa mitään.

"Sitten näkee, sunnuntaina."

Myöskään yöuniinsa Reitti ei ollut tyytyväinen. Ei ole ollut noin kuukauteen.

"Neljällä tunnilla yössä mennään. Tokion valmistelut ja työt maatilalla eivät jätä aikaa nukkumiseen. Yleensäkin kesät menee vähän sumussa."

Reitillä on unta mittaava älysormus, mutta sitä ei ole tullut pidettyä sormia vaivaavan reuman takia, eikä hän ole oikein uskaltanutkaan - katsella aamuisin sormuksen raportteja huonoista uniscoreista.

Ypäjälläkään ei viime yönä ollut nukkumisen kannalta parhaat mahdolliset olosuhteet, mutta tämän asian Reitti kuittaa nauraen, sillä on ihanaa olla jälleen kansainvälissä kisoissa.

"Norjalaiset bilettivät koko viime yön. Loppujen lopuksi,  olisi  kannattanut varmaan mennä itsekin mukaan."

Grade III-luokassa oli vain yksi lähtijä. Sanna Koskiluhta sai Liptonalla siinä 68 prosenttia.

Kolmen ratsukon grade V-luokan voitti niin ikään tanskalainen, Camilla Christensen sai Furstenilla 70,2 prosenttia. Taija Härkönen - Radzi oli toinen (63,8%) ja Marika Siippola - Cerberus kolmas (62,8%).