Riikka Harjula ja Crunchtastic olivat pitelemättömiä Solbackassa.
Riikka Harjula ja Crunchtastic olivat pitelemättömiä Solbackassa.Kuva: Saara Salonen.

”Riskinotto kannatti” – Harjula kiidätti nuoren oriin 140-voittoon Solbackassa

Esteratsastuksen Solbacka Summer Games oli täynnä suuria tunteita. Ratamestari kosi kilparatsastajapuolisoaan ja GP:n muhkea voittopotti meni Riikka Harjulalle ja Crunchtasticille (Crunch – Carpaccio).

”Onni oli kerrankin myötä ja riskinotto kannatti”, Harjula toteaa. Tuija Ahvenaisen omistama jalostusori Crunchtastic on vasta 7-vuotias ja varsin kokematon 140-tasolla. ”Uskalsin lähteä kun fiilis, mitä se antaa selkään, on uskomaton ja kaikki tuntuu sen kanssa helpolle.”

Harjula voitti Solbackassa molempien päivien pääluokat, joten hän kartutti Lanakenin nuorten hevosen MM-kisakassaa yhteensä 3000 eurolla.

Sunnuntain GP-luokassa toiseksi sijoittui Salla Varenti tammalla Ypäjä Isandra ja kolmanneksi Stanislav Teder ja Shelby.

”Suomen 140-luokat ovat aika kevyttä kauraa Lanakenissa, siellä 7-vuotiaat saavat aika kovaa keittoa, ja niiden pitäisi tehdä hyvin 145-tasoa.”

Harjula lähtee hevosineen reissuun heti SM-kisojen jälkeen. Ypäjäläisen suunnitelma on tehdä ennen MM:iä joku kv-kilpailu Euroopassa ja näin katsoa, mitkä hevoset ovat starttaamassa Lanakenissa. Kaiken kaikkiaan matka kestää noin 1,5 kuukautta.

Suomessa hevosautoon astelee Crunchtasticin lisäksi 7-vuotias omakasvatti Porteur de Lumiére (Dinken-Lux Z), Markus Lindblomin 5-vuotias St Dicaprio (Diamant de Plaisir 178 – Carbid) sekä 6-vuotias Devin, joka on Harjulalle suhteellisen uusi tuttavuus.

Inga Lehti osti Devinin (Diacontinus - Fly High I) huutokaupasta vuosi sitten, ja se tuli Harjulalle vajaa pari kuukautta sitten. ”Se on hyvä hevonen, mutta ei välttämättä tee Lanakenia. Se on edennyt todella nopeasti, ja Hannoverissa sille on tehty hyvät pohjat, mutta en halua viedä sitä liian vaikeaan paikkaan.”

Harjula ei vielä tiedä, mihin hän hevosineen majoittuu keskemmällä Eurooppaa. ”Minulla on useampi paikka kiikarissa, mutta en tiedä, mikä on viimeinen määränpää. Tarkoitus on, että harjoittelen ”isojen poikien” silmän alla.”

Ypäjällä ratsuttavalla Harjulalla on tallissa tällä hetkellä suhteellisen rauhallista, noin 15-20 hevosta.

Seuraava kilpailu hänellä on Tampereella, jonne hän aikoo ottaa muutaman nuoren tekemään pikkuluokkia. Seinäjoen SM-kisoissa hän todennäköisesi hyppää Porteur de Lumiérella jotain, mutta ei aivan loppuun saakka. ”Voin hypätä sillä välillä isompaa, mutta koitan pitää sen niin, etten tule liikaa. Se on hirvittävän kyvykäs tamma.”

Harjula arvelee, että Porteur de Lumiére on hevonen, joka voi 8-vuotiaana hypätä 150-tasoa parilla puomilla, mutta 10-vuotiaana nekin pysyvät jo ylhäällä. ”Se on iso tamma ja kestää, että se saa koko kapasiteettinsa käyttöön.”

Hevosen omistavat Harjulan äiti ja kummisetä. ”Se on tehty diilillä, että se myydään.”

Se, myydäänkö hevonen MM-reissulla, on vielä arvoitus, mutta Harjulan mukaan se on jopa toive. ”Mun ei ole vaikea myydä hevosia, koska jos saan myytyä hyvän hevosen hyvään paikkaan, se on minulle pinssi rintaan. Tietäisin, että olen tehnyt jotain oikein.”

Harjula kehuu vuolaasti Solbackan kilpailuja. Hänen mielestään se, että kenttä ei ole suurimmasta päästä, ei haittaa mitään. ”Itse näen, että kentän koko ei ole uhka vaan mahdollisuus. Eivät isot pojatkaan treenaa tämän suuremmilla kentillä, ja pohja vie hyvin laukkaa eteenpäin”, hän kiteyttää.

”Kisat olivat huikeat, pohja super ja radat 10 +, ja tunnelma oli myös loistava. Mielestäni Solbacka on yksi Suomen parhaita paikkoja.”

Yksi kilpailuviikonlopun tunnelmanluojia oli tietenkin yleisön edessä nähty kosinta. Ratamestari Tomas Kiviranta polvistui esteratsastaja Miila Mättölän edessä, ja sai myöntävän vastauksen.

Poni- ja lapsiratsastajat ottivat toisistaan mittaa Mini GP -sarjakilpailun finaalissa. Kahden kierroksen jälkeen finaalin ja samalla sarjakilpailun voiton vei vasta 13-vuotias Veera Salminen ponilla Turfhorst Royal Rose. Toiseksi sijoittui Silva Timonen tammalla Ivy Unique.

https://www.youtube.com/watch?v=uvtVquhtLak

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi