Jouluaaton ratsastus 24.12.2023.
Jouluaaton ratsastus 24.12.2023.Kuvakaappaus videolta.

Ruskeasuolla ratsastettu aattoaamuna jo lähes 70 vuoden ajan – Katso video

Ratsastus tapahtuu pareittain, ja joulumusiikin säestämää ratsastusta ohjaa esihuutaja.

Ruskeasuon ratsastuskeskuksessa on järjestetty perinteinen aattoaamun ratsastus jo 40-luvulta lähtien. Ihan varmaa vuotta ei tarina kerro, mutta "heti sotien jälkeen" kuitenkin.  Perinne alkoi samoihin aikoihin kuin vuonna 1928 perustettu Keskustallin ratsastuskoulu siirtyi Ruskeasuolle uusiin 1940 valmistuneisiin talleihin. Alunperinhän aattoaamun yhteisratsastus järjestettiin sen takia, että hevosethan piti joka tapauksessa liikuttaa ja aamulla se tapahtui kätevästi. Ratsastuksen jälkeen kaikki lähtivät kotiin joulun viettoon.

Sattui vielä niin hauskasti, että Keskustallin perustajan Osku Andersson-Blondyxin syntymäpäivä oli myös jouluaattona. Hän oli nykyisen tallinpitäjän Maija Pakarisen isoisä.

Aattoaamun yhteisratsastukseen ovat aina olleet tervetulleita kaikki Rusanmäen ratsastajat. Aluksi mukana olivat vain Keskustallin hevoset ja poliisiratsukot, nyt jo monta vuosikymmentä mukana on ollut ratsukoita kaikista Ruskeasuon talleista.

Ratsastus tapahtuu pareittain, ja joulumusiikin säestämää ratsastusta ohjaa esihuutaja, joka kertoo mihin käännytään, mitä kuvioita tehdään ja missä askellajissa edetään. Maijas Pakarisen isä koulutuomari Pertti Paloheimo toimi esihuutajana aattoaamun ratsastuksessa vuosikymmenten ajan.

Aikaisemmin kaikki ratsastajat olivat pukeutuneet hienosti täyteen kilpailuasuun, nykyään hevosten selässä näkyy tonttuja ja muuta jouluisesti pukeutunutta väkeä. Maneesit katsomot ovat yleensä täynnä ystäviä, perheenjäseniä ja alueen asukkaita. Aattoaamun ratsastus päättyy noin klo 9, jonka jälkeen ratsastajat siirtyvät talliin hetkeksi seurustelemaan, nauttimaan joulupuuroa, pipareita ja glögiä. Kunnes kaikki lähtevät kotiin joulun viettoon.

Kuten aina ennenkin, lähes 70 vuoden ajan.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi