Marjukka Manninen on SRL:n uusi puheenjohtaja. Hevosopistosta Manninen toteaa, että sen tulehtunut työilmapiiritilanne on puolueettomasti selvitettävä.
Marjukka Manninen on SRL:n uusi puheenjohtaja. Hevosopistosta Manninen toteaa, että sen tulehtunut työilmapiiritilanne on puolueettomasti selvitettävä.Kuva: Leena Alérini

SRL:n syyskokouksen 2020 puhutuin aihe Hevosopisto - Marjukka Mannisesta SRL:n uusi puheenjohtaja

Meneillään olivat korona-ajan osittain etäyhteydellä pidetyt puheenjohtaja- ja hallitusvaalit, mutta nopeasti kävi selväksi, että ykköspuheenaihe ratsastavassa Suomessa on Hevosopiston tilanne.

Sunnuntai-aamuna klo 11.43 yhteydet oli testattu ja puheenjohtaja Mikael Forstén toivotti SRL:n syyskokousedustajat tervetulleiksi helsinkiläishotelli Scandic Marinan kongressikeskuksen eri saleissa ja ympäri Suomea.

Meneillään olivat korona-ajan osittain etäyhteydellä pidetyt puheenjohtaja- ja hallitusvaalit, mutta nopeasti kävi selväksi, että ykköspuheenaihe ratsastavassa Suomessa on Hevosopiston tilanne.

Hevosurheilu seurasi syyskokousta reaaliajassa.

Forstén kiitti alkuun kaikkia saamastaan luottamuksesta ja vastuusta.

"Älkää katsoko taaksepäin, katsokaa eteenpäin", selvästi liikuttunut Forstén julisti lopuksi äänen väristessä.

Varsinainen syyskokous avattiin klo 11.50.

Esityslista oli jaettu kaikille Teamsin kautta näkyviin. Hallitus oli edellyttänyt ennakkoilmoittautumista kokoukseen. Muistutettiin, että puhe- ja äänioikeus on vain ennakkoon ilmoittautuneilla jäsenillä.

Jaettiin ansiomerkit.

Kenttäratsastuskomitea ehdotti Jukka-Pekka Leskistä kunniajäseneksi "pitkästä ja mittaamattoman arvokkaasta työstään lajin eduksi". Komitea muistutti, että hänen kaudellaan liiton jäsenmäärä oli huipussaan, lähes 50 tuhannessa jäsenessä. Urheilijana hänet tunnetaan muun muassa SM-kultamitalistina vuodelta 1978 ja PM-joukkuekullasta vuonna 1996.  Hän on diplomaattinen, karismaattinen, kokenut hahmo.  Ehdotus hyväksyttiin ja Leskinen kukitettiin yhdessä Scandicin kokoushuoneista.

Seurasivat hallituksen selonteot.

Toiminnanjohtaja Jukka Koivisto kertasi vuoden tapahtumia.

"Monenlaisista suunnitelmista oli maaliskuussa luovuttava, eikä korona jäänyt siihen. Tauolle jäi myös kilpailutoiminta. Me kuitenkin kestimme sen. Kesäkuussa pääsimme järjestämään tapahtumia tässä uudessa normaalissa, opimme pesemään käsiä ja pitämään maskia."

Sääntömääräiset asiat. Kokoukselle esitettiin ja valittiin puheenjohtajaksi Tapani Peltonen.

Toimintasuunnitelman saamisessa näkyviin kaikille kokousedustajille käytiin pientä teknistä kamppailua, mutta siinä onnistuttiin.

Toimintasuunnitelma käytiin kohta kohdalta läpi.

Liisa Lähdesmäki Lakeuden ratsastajista piti ensimmäisen kommentin ja toivoi, että SHKL olisi mukana sidosryhmissä.

Sitten alettiin puhua Hevosopiston ongelmista, jotka ovat olleet esillä mediassa.

Paula Tervamäki Ratsutalli Uusmattilasta piti puheenvuoron vastuullisuudesta. "Olemme saaneet lukea muistakin lehdistä kuin Hevosurheilusta vähän vähemmän vastuullisesta toiminnasta Ypäjällä. Avoimuus ja läpinäkyvyys eivät näy olevan siellä vallalla. Toivon, että tähän oikeasti  puututaan,  ettei lueta kommentteja, jotka eivät ole kovin arvostavia eikä kunnioittavia eri mieltä olevia työntekijöitä kohtaan. Tätä samaa dialogia toivon koko liittoon. Kun luin perjantain Hevosurheilua, mietin, miksi me ei voida perustaa sitä harrasteratsastajien liittoa?"

Marja Nuuttila Nastolan Urheiluratsastajista komppasi. "Viesteistä ei todellakaan välity työntekijöiden arvostus ja kunnioitus. Muistutan, että me itse teemme toimintasuunnitelmaa. Vaadimme hyviä käytöstapoja ruohonjuuritasolla, myös johtotasolta. Me omistamme 25 % Ypäjän Hevosopistosta. Emme voi lukea tuollaista mediasta, oli se totta vai ei. Ja se, että selvittäjäksi valitaan henkilö, joka ei ole ollenkaan puolueeton - mutta, jatketaan tätä kannatusyhdistuksen kokouksessa."

Koivisto totesi heille, "joita Hevosopisto-asia painaa", että huolestuttavat viestit on pantu merkille. "Asia täytyy saada selvitettyä perinpohjaisesti ja kunnolla Hevosopiston omistajatapaamisessa ensi viikolla", hän lupasi.

Hevosopisto-kommentoinnin jälkeen päästiin budjettiin.

Budjetti on laadittu 8419 euroa ylijäämäiseksi. "Hyvin lähellä nollatulosta ollaan", Koivisto totesi. "Mutta talousarvio on kuitenkin tasapainoinen.  Meillä on 3,47 miljoonan tuottopohja jota vastaamaan on laadittu kuluarvio."

Jäsenmaksujen esitetään pysyvän samoina.

"Jos mennään tarkemmin lajikohtaiseen osaa, ennakoimme pientä laskua osanottomaksuissa", Koivisto kertoi.

Varainhankinnan tuotoissa on pientä laskua. Yleisavustukset sen sijaan ovat todennäköisesti toteutumassa samansuuruisina kuin aiemmin. Kilpailujärjestelmä Kipa rasittaa poistoissa.

Marja Nuuttila esitti tähän kohtaan kysymyksiä. "Toimintasuunnitelma vaikutti paremmalta kuin viime vuonna. Mitä tulee rahapuoleen, haluan kysyä mitä harrastustoiminnan 143 tuhanteen budjetoituun euroon sisältyy.

Koivisto vastasi Nuuttilalle. "Siinä muutetaan vuosittain sisäisiä painotuksia. Tällä kertaa siinä on erityisesti nuorisotoimintaa.  Se koostuu henkilöstokuluista, ulkopuolisista palveluista, matkakuluista ja keskinäisistä avustuksista."

Nuuttila jatkoi kysymällä kuuluvatko tallitarkastajat tähän kohtaan? "Entä jäsenhuone?"

"Tallipuoli on siinä, mutta IT-projektit (sähköinen jäsenhuone) on jyvitettty järjestöpuolelle", Koivisto vastasi

Nuuttila halusi myös tietää, mitä kilpailujärjestelmä Kipa maksaa vuosittain.

"Käyttöönottovuonna noin 80-90 000 euroa vuodessa ja projektinjohdon kuluja toinen samanmoinen, mutta näitä kuluja on tarkoitus ajaa tulevina vuosina alas", Koivisto vastasi.

Koivisto kertoi lisäksi, että paljon esillä olleen digitaalisen jäsenhuoneen kustannus vuositasolla ei ylitä 10 000 euroa.

Entä mitä tapahtuu vakuutuksille uuden sponsorisopimuksen myötä? Se on vielä hieman auki.

"Yrittäjien vastuuvakuutusneuvottelut jatkuvat, hevosvakuutus vaihtuu Pohjolan puolelle ja sitä kehitetään paremmaksi. Jäsenten tapaturmavakuutuksen ehtoja muotoillaan, mutta hinta pystytään pitämään samana. Eduista jouduttaneen hieman uudelleenkalibroinnin nimissä tinkimään", Koivisto vastasi.

Kokous hyväksyi talousarvion.

Siirryttiin puheenjohtajavaaliin.

Ennen äänestystä ehdokkaat Johanna Catani, Marjukka Manninen, Kari Kallonen ja Maaret Gustavsson käyttivät puheenvuorot.

Olli Niskasaari käytti puheenvuoron Mannisen hyväksi.

"Yksi ehdokas on ylivertainen, hän on Marjukka Manninen. Pätevä, mutta uran alkuvaiheessa oleva toiminnanjohtaja tarvitsee hänet avukseen. Toiminnan kannalta muu vaihtoehto olisi kestämätön. Heikkouksiakin on. Hän harrastaa kouluratsastusta, mutta uskon, että sen kanssa voimme elää", Niskasaari luetteli.

Nuuttila risti itsensä "kokouksen viralliseksi kyselijäksi ja kysyi kaikilta puheenjohtajilta toteutuuko heidän mielestään ammatillinen osaaminen Hevosopiston johtamisessa. "Olisiko asiat pitånyt huomata jo aikaisemmin?" Nuuttila kysyi.

Catani vastasi, että SRL:llä pitää olla oma näkemys Hevosopiston tulevaisuudesta ja sen tulee pitää sisällään ihmisten hyvinvoinnin ja toimeentulon. "Ihmiset ovat aina keskiössä. Itse vierailin Hevosopistolla ja sain yhden näkökulman tilanteesta, ennen kaikkea taloudellista tilanteesta, mutta myös ymmärrystä siitä, miten paljon henkilöstön kanssa on haasteita, koska ihmiset eivät voi hyvin. Olisi aina toivottavaa, että konfliktit voitaisiin ratkasta ennaltaehkäisevästi.  Viimeinen vaihtoehto on, että keskustelua käydään julkisesti."

"Toivon, että Hevosopisto on meidän paikka pitkälle tulevaisuuteen."

Kallonen kertoo myös käyneensä Hevosopistolla.  "Kuulin nämä haasteet ja historian, mikä on johtanut tähän tilanteeseen. Henkilöstön kanssa tuli pyrkiä käymään keskustelut sisäisesti, mutta ei toki piilossa. On vaikea käydä jatkossa keskusteluja, kun julkisuus on tehnyt oman tehtävänsä asiassa."

"Onko SRL:llä tarve olla omistajana Hevosopistossa? Mikä hyöyty siitä on rivijäsenelle?"  hän kysyi

Gustavsson totesi ettei ole käynyt paikan päällä. "Olen sen tiedon varassa mitä olen lukenut. Tavallaan tässä on tuomittu jo ennen kuin on kuulusteltu. Mutta henkilöstöjohtamisen pitäisi kyllä olla sillä tasolla, ettei tällaisia tilanteita tule. Mutta tähänhän puututaan."

Manninen puolestaan totesi,  ettei Hevosopisto-keskustelu ole kunniaksi kenellekään.

"On hämmentävää, kuinka erilaisia tarinoita sieltä kuulee. Olen ymmärtänyt että jo aikaisemmin on pitänyt tehdä selvitys, missä mennään henkilöstön suhteen. Olemme hyvin huolissamme Hevosopistosta, joka on meidän helmi ja kouluttaa meidän tulevaisuuden osaajat."

"Hallitus on hyvin huolissaan. Me kuuntelemme torstain selvityksen aiheesta. Eilen päätimme, että vaadimme neutraalin ja ammattimaisesti tehdyn selvityksen Hevosopiston tilanteesta. Sitten kun olemme saaneet selvityksen, joka kestää tarkastelun, teemme päätökset."

Nuuttila puolestaan "ei halua tuomita". Hän vaatii, että selvitys tehdään neutraalisti.

Mikael Forstén halusi mainita, että tämä ei ole ensimmäinen hetki, kun hallituksessa reagoidaan Hevosopiston tilanteeseen.

"Emme ole saaneet kättä pidempää ja eilen teimme päätöksen josta Marjukka Manninen juuri kertoi."

Siirryttiin SRL:n vaalivaliokunnan esitykseen.

Puheenjohtaja Satu Väihkönen kertoi valiokunnan esittävän puheenjohtajaksi joko Jonna Catania tai Marjukka Mannista, jotka "täyttävät vaatimukset ja toiveet". Catani edustaa valiokunnan mukaan uudistumista ja Manninen vankkaa kokemusta ja osaamista.

Hallitusjäseniksi vaalivaliokunta ehdotti Aki Karhapäätä ja Terhi Koipijärveä, ja kolmanneksi Kari Kallosta.

Tom Gordin piti puheenvuoron Jonna Catanin puolesta, koska "hän on sopiva, hyvä ja sanoutunut julkisesti irti törkyviesteistä ja kiusaamisesta".

"Ei tässä ole kyse pohjoinen-etelä, koulu-este, harraste-kilpa -vastaanasettelusta,  eikä edes HIHS-vaaleista. Jonnan arvot ovat kohdallaan, ja ääni hänelle on ääni huomiselle", Gordin lausui.

Paikalla laskettiin olevan 200 jäsenseuraa ja 76 yhteisöjäsentä, joista saadaan yhteensä 694 ääntä.

Puoli kahden aikaan iltapäivällä puheenjohtajavaalin äänestyslaput täytettiin ja ääntenlaskennan ajaksi kokoukseen julistettiin tauko.

Puheenjohtajavaalin tulos selvisi klo 14.20.  Marjukka Manninen oli ylivoimainen äänikuningatar 447 äänellään.  Catani tuli kakkosena, ja sai 188 ääntä, Kallonen 55 ääntä ja Gustavsson 4 ääntä.

Manninen kiitteli luottamuksesta ja "sähäköistä vaaleista".

Seuraavaksi hallitusvaalit.

Aisa Aarnio-Wihuri Kuusiston ratsastajista ehdotti tässä vaiheessa hallitukseen ehdolle aiemmin asettuneiden Aki Karhapään, Terhi Koipijärven, Janne Lapin, Kari Kallosen ja Maaret Gustavssonin rinnalle myös Päivi Savilahti-Bäckmania.

Paula Tervamäki kysyi hallitusehdokkailta, onko heillä aikaa työskentelyyn.

"Janne Lappi esimerkiksi on ollut yli puolet poissa kokouksista", hän tivasi.

Kallonen sanoi varanneensa kaksi arkipäivää viikossa hallitustyöskentelyyn, Koipijärvi on käynyt neuvottelut esimiehensä kanssa ja varautuneensa ajankäyttöön, Lappi sanoi, että hallitusten kokousajat tulevat toivottavasti muuttumaan pois arkipäivästä klo 12:sta ja siirtyvät Teamsiin, mikä muuttaa tilanteen, Savilahti-Bäckman varaa ajan tärkeys- ja kiireellisyysjärjestyksessä, Gustavssonin panos on neljä tuntia päivässä plus viikonloput, Karhapää pystyy järjestämään hevosalan yrittäjänä aikataulunsa siten, että pystyy tekemään hallitustyön.

Hallituksen jäsenvaalien ääntenlaskenta selvisi klo 16.15. Terhi Koipijärvi oli äänikuningatar 566 äänellä, Aki Karhapää sai 564 ääntä, Kallonen 389 ääntä ja tulivat valituksi hallitukseen.  Lappi 150 äänellä, Savilahti-Bäckman 66 äänellä ja Gustavsson 11 äänellä jäivät rannalle.

Juhani Loukusa jatkaa tilintarkastajana, toiminnantarkastajana Håkan Wahlman varahenkilönään Satu Väihkönen.

Kurinpitolautakuntaan valittiin yksi uusi jäsen erovuoroisen Minttu Sasin tilalle. Sasi valittiin uudelle kaudelle.

Kilpailu- ja eettiset sääntömuutokset käytiin läpi.  Säännöt on kokonaisuudessaan muutettu kansainvälisen lajiliiton FEI:n mukaisiksi. Muutokset on käytetty näytillä niin SUEKissa, Olympiakomiteassa kuin SRL:n omassa kurinpitolautakunnassa.

Sääntöjä viime vuodet rukannut Aarnio-Wihuri totesi, että sanamuotokorjauksia jää vielä ensi vuodeksi, mutta nyt säännöt ovat jo paremmassa jamassa.

Kokous päätettiin klo 16.40.

22.11. klo 18.04 korjattu aikamuodot menneeksi ja korjattu Leskisen ajan jäsenmäärä noin 50 000:een.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi