Johanna Talvio oli tyytyväinen siihen, miten perheen omakasvatti New Yorker T hyppäsi Hollannissa viikonloppuna.
Johanna Talvio oli tyytyväinen siihen, miten perheen omakasvatti New Yorker T hyppäsi Hollannissa viikonloppuna.Kuva: Eveliina Talvio.

Talviot tyytyväisiä – hevoset kulkevat ja isot luokat odottavat, myös valmennuskuvioissa uutta

Julkaistu

Esteratsastavilla Talvion sisaruksilla on syytä hymyyn. Isosisko Johannan New Yorker T esiintyi Peelbergin kahden tähden 145-GP:ssä lupaavasti, ja Eveliinan ratsut ottivat hyppyjä kohti isompia luokkia.

"Olen todella iloinen ja ylpeä siitä, miten hevonen hyppäsi. Se on mennyt hienosti eteenpäin", Johanna Talvio hehkuttaa.

Hän matkusti sisarensa luokse Hollantiin vähän aikaa sitten katkaistakseen kahdeksan kuukauden kilpailutaukonsa. Tulevana perjantaina Talvio pakkaa hevosensa matkaan kohti kotimaata, mutta reissu on antanut hänelle juuri sen, mitä hän halusikin. "Tarkoitus oli, että pääsen hyppäämään muutaman ison luokan ennen SM-kisoja ja saan rytmin takaisin, kun oli taukoa."

9-vuotias New Yorker T teki Peelbergenissä kolme kilpailua 140–145-tasolla. Kilpailut alkoivat torstaina 140-luokalla, josta ratsukko selvisi estevirheittä. Sama meno jatkui GP:n karsintaluokassa perjantaina, ja sijoituskin oli upea, kuudes. Sunnuntain ranking-luokassa tuli yhdeksän virhepistettä.

"145 on isointa, mitä olemme hypänneet. Suomessa olen tehnyt muutaman 145-luokan ja viime kesänä Ruilassa tein kaksi tähteä yhdellä puomilla. Täällä esteet olivat aika isoja ja luokka oli ihan mitassaan."

Hevonen vaikuttaa ratsastajansa mukaan siltä, että se on aivan omalla mukavuusalueellaan, eikä radat tuntuneet vaikeilta heille ratsukkonakaan. Hyvät suoritukset huomattiin myös muualla, sillä ostajaehdokkaita alkoi ilmaantua.

Myynti ei ole poissuljettu, mutta ratsastaja uskoo, että hän vielä lähtee Suomeen pitkäaikaisen kilpakumppaninsa kanssa. "En tiedä, mitä tapahtuu syksyllä. Meille on tulossa paljon omia kasvatteja ja jostain pitää luopua. Lähtöaika on täällä kuitenkin lähellä, enkä ole sopinut kokeiluja. Kyllä me tullaan yhdessä pois."

Tilanne katsotaan uudelleen sitten, kun Talvio saa heinäkuun lopulla tiedon, onko hänet hyväksytty eläinlääketieteelliseen Tarttoon, jonka pääsykokeisiin hän luki ahkerasti kilpailutauon aikana.

Vuonna 2012 syntynyt New Yorker T (Casiro-Ladalco) on Talvion mukaan kehittynyt huimasti aivan viime aikoina. "Tuntuu yhä ihmeelliseltä, kun on ratsastanut hevosta nelivuotiaasta ja 60 sentin luokista, että miten se menee tuon kokoisia esteitä."

Matka on ollut pitkä. Talviot huomasivat kyllä jo sisäänratsastusvaiheessa, että New Yorker T:llä on kyky liikkua tasapainoisesti, ja sen laukassa on voimaa. "Ajattelin jo silloin, että siitä tulee todennäköisesti aika kiva."

Ratsastaja ei kuitenkaan osaa nimetä yhtä hetkeä, jolloin hevosen kyky tuli todella esille. Se on varovainen luonne, jonka takia sen kanssa on edetty rauhassa. "Ekoissa 140-luokissa se oli vielä pienesti epävarma. Jos se esimerkiksi pudotti, se huolestui siitä. Nyt se on vakiinnuttanut tasonsa, on itsevarma, eikä mieti mitään."

Kotitreeneissä hevonen osaa pitää ratsastajansa hereillä. "Se saattaa kyttäillä asioita, joita se näkee päivittäin. Silmät pitää olla selässä, kun sitä ratsastaa", Johanna Talvio nauraa.

Suomessa ratsukko nähdään ehkä jo Ainossa reilun viikon kuluttua, jos hevosen matka sujuu hyvin. "En usko, että tulee ongelmia, sillä se on hyvä matkustamaan. Jotain olisi hyvä päästä hyppäämään ennen SM-kisoja.

Johanna lisäksi myös Eveliina on tehnyt hyviä tuloksia. Hänen ja vastikään hänen käyttöönsä tulleen ori Carlow van de Helle (Carentino-Corofino I) yhteistyö on alkanut lupaavasti. Myös Chelsea osoitti Peelbergenissä, että se on kuntoutunut viruksesta.

"Chelsea oli ihan stara ja uuden oriin kanssa meni tosi kivasti. Pääsen enemmän käsiksi siihen koko ajan. Jäi tosi hyvä fiilis", Eveliina Talvio kertoo viime viikonlopun tunnelmistaan.

Chelsea hyppäsi Peelbergenissä kaksi 135-luokkaa nollilla. "Se oli innoissaan. Yleensä se on rauhallinen vetcheckissä, niin nyt se oli aivan tohkeissaan ja intopinkeenä. Hyppy tuntui oikein hyvältä."

Haastattelun aikana Talvio on juuri lopettelemassa Chelsean ratsastusta. Hän kertoo, että häntä hieman jännitti, meneekö tamma jumiin kilpailujen jälkeen, mutta ei mennyt. "Se on letkeä ja hyväntuntuinen", ratsastaja iloitsee.

Tuntuma Carlow van de Helleen parani myös sen verran, että seuraavaksi Talvio aikoo siirtyä sen kanssa ranking-luokkiin todennäköisesti heinäkuussa.

Johanna Talvio kertoo, että hänen sisarensa ja myös mahdollisesti Ryoji Takada, eli Carlow van de Hellen edellisen ratsastaja, ovat saapumassa SM-kilpaluihin, mutta valmennusmielessä.

"Meillä menee näkemykset hyvin yhteen ja voimme yhdessä pohtia ja saada vinkkejä. Kokeilimme yhteistyötä nyt Peelpergenissä ja se tuntui toimivan hienosti."

Päivitetty kello 18.13: Korjattu kohtaa, jossa kerrottiin SM-kilpailuista ja siitä, että Eveliina Talvio olisi tulossa sinne mahdollisesti kilpailemaan. Hän ei kuitenkaan suunnittele kilpailevansa, vaan jos hän tulee, hän auttaisi sisartaan valmennusmielessä.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi