Niin paikka kuin hevonenkin lienevät useimmille tuttuja. Apeli Ypäjällä.
Niin paikka kuin hevonenkin lienevät useimmille tuttuja. Apeli Ypäjällä.Päivi Laineen arkisto

Valokiilassa loistoliinakko ja kilparatsastava puheenjohtajamme

Kuukauden suomenratsu -sarja ilmestyy Hevosurheilun Ratsastus-liitteessä tänä perjantaina -tai oikeastaan jo tänään torstaina-  ja siinä muistellaan erästä loistoliinakkoa, joka oli melkein liian kaunis suomenhevoseksi.

Kyllä, Apelihan se.

Apeli muistetaan siksi, että se nyt vaan oli muita hienompi. Jollakin selittämättömällä, vähän vanhanaikaisella tavalla, ulkoisesti ja sisäisesti.
Se oli kapea, kevyt ja jalo. ”Sillä oli hienon hevosen ydin”, sanoo Apelin viimeinen omistaja Solja Virtanen.

Apeli yhdistää. Se oli juoksijasuunnan ori, mutta aivan erityisen arvossaan se on ratsusuunnan emänisänä, ja mielellään vielä niin, että isänä olisi Kelmi.

Apeli yhdistää valtavan määrän ihmisiä, jotka muistelevat sitä vuolaasti.   Arska Myllymäki opetti sen, Veijo Riipinen muistelee sitä kasvattajan näkökulmasta, Päivi Laine on perustanut Apelille kerhon,  ja Terttu Peltonen tunsi Apelin jo "virkansa puolesta" ja tietysti on Solja, joka ihastui Apeliin opiskeluaikoinaan hevostalouskoulussa ja sai ostettua oriin myöhemmin itselleen.

SRL:n puheenjohtaja Mikael Forstén tulee haastatteluun matkalaukkujensa kanssa suoraan Moskovasta. Hän tilaa kahvin ja vissyn. Ja alkaa puhua.

Viikon  kestänyt FEI:n yleiskokousreissu oli antoisa, jos kohta raskas. Edustaminen on. Edustaminen venäläiseen tapaan etenkin.

Mutta mielestä hommaa tämä taitaa olla, sillä  vaikka viime vuosi ja vielä tämänkin vuoden ensimmäinen puolikas muistuttivat lähinnä painajaista, viimeiselle vuodelleen lähtevä Forstén sanoo, että jos häneltä nyt kysytään,  hän asettuu ensi vuonna puheenjohtajavaaleissa ehdolle.

Kipa 2 tulee. Tarvitseeko kysyäkään, oletko valmis?

Se oli myöhässä, mutta ei juurikaan enää.  "Myöhästyminen  ei kuitenkaan missään tapauksessa johdu Viron päästä, vaan Ratsastajainliiton toimiston kaoottisuudesta etenkin viime kevättalvella. Nyt siellä sentään kaikki eivät itke yhtä aikaa”, Annaliisa Aarnio-Wihuri sanoo terävästi. ”Mutta elämme uskossa, että 1. tammikuuta 2020 Kipa 2 on tuotannossa supistetulla ominaisuusluettelolla.”

Mitä kuuluu Mia von Schantzille? Hyvää. Säpinää! Uusi hevonen It's Night on löytynyt ja vanhat ovat menneet myyntiin.

Ratsastajan mukaan jokaisen tulisi oppia nauttimaan arjesta hevosensa kanssa – liian usein mietitään ainoastaan GP-uraa, jonne varsinkin nuoren hevosen kanssa on pitkä matka. von Schantzin mielestä grand prixistä tehdään muutenkin liian iso numero. Hyvin ratsastettu inter on parempi kuin räpiköity grand prix. Toisaalta on ratsastajia, joilla kuilu interin ja GP:n välillä on pelkästään korvien välissä.

Vaikka perjantain lehdestä onkin kyse, postilakon aikana Hevosurheilun pääsee lukemaan vapaasti diginäköisversiona jo tänään torstaina klo 19. Lehden löydät täältä

Hevosurheilun tilaaja-asiakkaille luettavissa on myös lehtiarkisto asiakasnumeron ja oman postinumeron avulla.

Tilaajaksi pääset helposti täällä

Mukavia lukuhetkiä!

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi