Kansallisen poninäyttelyn johtohahmo Heidi Kärki kertoo, että peruuntumisen taustalla on näyttelyn sääntöjen uudistus, jota alettiin valmistella jo vuonna 2022, mutta jota ei saatu maaliin.
Kyse on turvallisuusasioista. Aivan erityisesti kypärän käytöstä.
Poninäyttelyssä on totuttu brittiläiseen eleganssiin, jossa hattu näyttelee suurta osaa. Maailma on kuitenkin muuttunut. Erityisesti vuoden 2023 näyttelyssä sattuneen onnettomuuden jälkeen, josta Kärki teki onnettomuusraportin Tukesille.
Tukesista suositeltiin kypärän käyttöönottoa esittäjille.
Asiasta keskusteltiin syksyllä 2023 ja silloin suurin osa työryhmää kannatti kypärän käyttöönottovaatimusta alle 18-vuotiailla.
Ilmaantui muitakin asioita, joihin pitäisi ottaa säännöissä kantaa: dopingvaroajat, ja sallitut kuolaimet, rokotukset.
"Kaikki oleellisia asioita liittyen mm. vastuullisuuteen ja eettisyyteen. Heräsimme siihen, että näistä asioita ei ole mainintaa säännöissä, eikä meillä siis ollut antaa valmiita vastauksia", Kärki toteaa.
Neljä mukana olevaa yhdistystä hyväksyi kypärävaatimuksen osaksi uusia sääntöjä. Kaksi yhdistystä pysyi puolueettomina ja ilmoitti olevansa mukana näyttelyssä, jos kaikki loput löytävät yhteisymmärryksen.
Jäljelle jäi yksi yhdistys, Suomen Shetlanninponiyhdistys, joka ei uusia sääntöjä hyväksynyt. Aikaa kului. Vasta tämän viikon puolivälissä Kärki sai kyseiseltä yhdistykseltä vastaehdotuksen, jossa kypäränkäyttö olisi vihdoin hyväksytty mukaan sääntöihin. Muita uusia sääntökohtia ei kuitenkaan hyväksytty, vaan niistä toivottiin omaa erillistä ohjeistusta, jollaista näyttelyssä ei ole aikaisemmin ollut.
Tässä vaiheessa Kärki totesi, että on pakko viheltää peli poikki tämän vuoden osalta, sillä ilmoittautumisajankin olisi pitänyt olla avoinna jo kaksi viikkoa.
"Aika ei enää riitä lähteä uudelle hyväksymiskierrokselle", hän sanoo.
Riskit piilevät vastuukysymyksissä. Muun muassa siinä, että vaikka Tukes ei määrääkään kypäräpakkoa, mikäli onnettomuus tapahtuu, heiltä ei ole odotettavissa myöskään tukea. Tukes voi ilmaantua paikan päälle viranomaisen roolissa ja keskeyttää näyttelyn, mikäli siinä vaikuttaisi olevan turvallisuuspuutteita.
Kärki kertoo tietävänsä, että hevosnäyttelyt ovat tänä vuonna Tukesin erityistarkkailun kohde.
"Ja en vain katsonut voivani ottaa noin suurta vastuuta, mahdollisesti jonkun henkilön terveydestä."
Kärki ymmärtää, että poninäyttelyssä nähty hattueleganssi on ollut kaunista katseltavaa ja on ymmärrettävää että kypäräasia harmitti monia. "Mutta kuten yksi työryhmäläinen totesi asiasta, näissä asioissa ei voi antaa henkilökohtaisen mielipiteen vaikuttaa, vaan on ajateltava laajempaa kuvaa ja ihmisten turvallisuutta. Meidän tulisi miettiä myös sitä, minkälaista esimerkkiä näytämme lapsille ja lajin ulkopuolelta tuleville katsojille."
Tiedote:
Kansallinen Poninäyttely 2024 ei valitettavasti toteudu.
Työryhmässä on ollut pitkään valmisteilla sääntöjen uudistus, jota ei valitettavasti saatu suunnitellussa aikataulussa toteutettua. Muutokset ovat aina vaikeita ja joskus ne vaan vievät kauemmin aikaa.
Itse en halua tinkiä omista arvoistani, varsinkin kun ne liittyvät vastuullisuuteen ja turvallisuuteen. Näyttelyn johtajana kannan kuitenkin vastuun kaikkien osallistujien hyvinvoinnista, myös lain edessä. Tarjosinkin jo maaliskuussa mahdollisuutta, että väistyn johtajuudesta. Valitettavasti työryhmästä tai mukana olevista yhdistyksistä ei löytynyt ketään halukasta ottamaan paikkaa vastaan.
Kaikki voitava yritettiin, mutta nyt aika vain loppui kesken. Näyttelyn järjestämiseen nykymuotoisena, tarvitaan kuitenkin kaikkien yhdistysten ja mukana olevien henkilöiden yhteistyötä, yhteisymmärryksessä. Olisi epäreilua kaikkia kohtaan jatkaa asian kanssa enää tässä vaiheessa, kun ilmoittautumisen olisi pitänyt aueta jo reilu kaksi viikkoa sitten.
Olen itse aidosti surullinen ja pettynyt lopputulemasta. Tässä vaiheessa kiitänkin kaikkia näistä huikeista vuosista osana näyttelyä, joka on tarjonnut niin paljon upeita hetkiä ja elämyksiä, meille kaikille.